– Håper jeg ikke kjører det i grøfta

Lars Berrums største frykt er å sende kritikerne på nakken til Moslet igjen, ellers gleder både han og Urørt-programleder Mari seg til den store Urørtfinalen 29. januar.

Om to uker braker det løs. Om to uker står fem band på scenen i storsalen på Samfundet i Trondheim. De skal kjempe om én pris – og den store festen skal ledes av to kjente fjes.

mari

En av dem sitter ved sin høye kontorpult og skroller gjennom liveopptaket til P3 Gull. P3 aller første prisutdeling skal evalueres, og det er ikke lenge til Urørt-førstedame Mari Monsson selv skal stå på scenen, presentere eksklusive liveopptredener og være vitne til årets gjeveste finale hva gjelder undergrunnsmusikk.

– Tiden før Urørtfinalen er så spennende. Jeg gleder meg masse til å se alle finalistene og til å vise de frem til folket. Samtidig er jeg jo ganske nervøs for min egen prestasjon, til å stå foran så mange mennesker i salen og på TV. Jeg gleder meg mest til festen er i gang, til Samfundet koker og salen er fylt til randen, sier Mari som nå sitter avslappet på en pute på kontorgulvet.

Akkurat nå har hun tredd inn i den spenningsfylte måneden før den store dagen hvor hun går rundt med sommerfugler i magen hver eneste dag. Dette er den fjerde finalen Mari leder, og som tidligere år har hun også denne gangen med seg hjelp på scenen og bak scenen.

– Jeg tror mange kommer til å bli overrasket over årets finalister

 

Største utfordring: Kritikerne

– Nå blir jo utfordringen å ikke dra hele Urørt sin heder ned i grøfta, og igjen sende kritikerne på nakken til Håkon Moslet, sier Lars Berrum som for tiden er aktuell med humorserien Berrym&Beyer som høstet hard kritikk i forrige uke.

Lars mener selv at Urørt er den eneste musikkonkurransen han i det hele tatt kunne hatt noe med å gjøre – Den er like undergrunn og absurd som han anser seg selv som. I tillegg har Lars et helt spesielt forhold til Urørt, både ved å ha flere relaterte band og artister som favoritter, men også som god venn av tidligere Urørt-vinner Arif.

Lars

– Når man vinner Urørt tar man ikke telefonen like ofte som før

– Det mange kanskje ikke vet er at Arif faktisk har byttet artistnavn hele tre ganger. Da vi gikk på ungdomsskolen kalte han seg Niggah Joe, og i tillegg til å være kompis fungerte jeg som en slags manager, forteller Lars og legger til at han på den tiden kalte seg Tall L.

– Jeg rappet jo egentlig ikke, men hadde bare navnet for å passe inn. Arif på sin side var derimot morsom og vi to lagde ofte sketcher sammen. Det var egentlig sånn vi kom oss gjennom en rekke skoleoppgaver. Arif kunne lett tatt min rolle som komiker, men jeg har nok ikke noen sjanse som rapper.

Arif hadde ikke råd til bussen

Lars forteller at Arif alltid har vært kreativ og at han alltid har hatt troa på kompisen. Som venn av en Urørt-vinner har han også derfor en del erfaringer rundt hva som skjer hvis man vinner konkurransen.

– Når man vinner Urørt tar man ikke telefonen like ofte som før, og man må i verste fall gjennom en svensk manager for å få snakke med den nye stjernevennen sin, det ble liksom litt rart å diskutere jenteproblemer gjennom en svensk manager. Arif har også blitt booket til mange spillejobber og har blitt en reisende mann. En stor kontrast til tidligere da han ikke hadde råd til å reise og måtte låne penger av meg til å ta bussen.

Krona på verket

Rett før jul rundet Mari og resten av gjengen i Urørt av året med å plukke fem finalister ut av de rundt 40 som har vært Ukas Urørt i løpet av året som gikk. Som krona på verket ble de nye, friske Urørt-sidene lansert.

– Utvelgelsesprosessen har vært veldig spennende. Vi har som vanlig oppdaget mange sterke artister, men spesielt av året er at snittalderen har vært mye lavere enn tidligere. Mange tenåringsband har dukket opp og rocken har seiret i år.

Urørt-gjengen innrømmer at de har savnet de urbane bidragene på Urørt i år. Likevel kunne de ikke vært mer fornøyde med finalistene slik de står i dag.

– Mange tenåringsband har dukket opp og rocken har seiret i år

– Jeg tror mange kommer til å bli overrasket over årets finalister, og mange kommer nok til å få noen nye favorittartister i etterkant. Finalistene er enda ganske uoppdaget blant massene, så jeg tror en del vil få litt bakoversveis. I år er alt fra tenåringspunk til elektronisk pop representert.

Det er ikke mer enn tre år siden Urørt-finalen ble slik vi kjenner den i dag, med liveopptredener direkte fra Samfundet. Onsdag 29. januar kommer også fjorårets vinner og Lars gode venn, Arif, for å gi fra seg tronen til de nye heldige vinnerne, som Mari foreløpig ikke klarer å se for seg hvem skal bli.

– I år er det spesielt vanskelig å spå hvem som stikker av med prisen. Alle finalistene er svært forskjellige samtidig som de alle er veldig tydelige i sitt uttrykk. Dette kommer til å bli et helt unikt TV-øyeblikk hvor seerne får være vitne til ekte og solid undergrunnsmusikk.

mari-vs-lars

Hvis Mari og Lars hadde vært Urørtartister

Det skorter ikke på selvtillit når Mari skal drømme seg bort som Urørtartist. Lars sine store visjoner derimot drukner i alt for god selvinnsikt. Møt den første kvinnelige rapperen til å vinne Urørt, Kanye Itte og Norges største, og lengste gangsterrapper TallL:

 

– Jeg hadde kommet på 1.plass i Urørtfinalen

 

Hva slags type artist hadde du vært og hva ville du hett?

Lars: Jeg hadde vært rapper. Navnet mitt hadde vært TallL, fordi jeg er to meter høy, og førstebokstaven i navnet mitt er L (Det skal sies at mens jeg skriver dette, så merker jeg at det muligens er et nokså dårlig navn). Jeg hadde vært den norske Lil Boosie, som er nokså gangster. Dette fordi jeg har vokst opp i en blokk på Bærums Verk (det skal sies at mens jeg skriver dette, merker jeg nå at det er en rolle som hadde blitt nokså patetisk).

Mari: Jeg hadde lagd rap, fordi det er et underskudd og et skrikende behov for kvinnelige rappere på Urørt. Dessuten har jeg allerede punkbandet Exploding Cunts med Jaa9, OnklP, Oslo Ess og Caroline Weseth, så da er behovet for skitten punk allerede dekt. Jeg ville kalt meg Kanye Itte eller Garawesome.

Hva hadde vært navnet på Urørt-låta di, hva hadde den handlet om og hvor fikk du inspirasjon til låta?

Lars: Låta hadde hatt tittelen «Larsa from tha block» (det skal sies at mens jeg skrev den tittelen, så ble jeg faktisk flau).

Mari: Den fiktive Urørt-låta hadde hett «Rett Utta Dollarå$en» og handlet om der jeg kommer fra (Gamlegrendåsen, eller Dollaråsen som det ble kalt da jeg vokste opp). Jeg fikk inspirasjon til låta da jeg skulle bygge meg sjøl som artist og ville gi en «shout out» til hjemstedet.

Du hadde sunget på engelsk, eller norsk fordi…

Lars: Engelsk for å nå det internasjonale markedet (det skal sies at mens jeg skriver dette, så vet jeg at jeg er ræva i engelsk og at det hele hadde gått fra forsøk på rap til språkkomedie).

Mari: Norsk, fordi morsmålet er fett og det hadde hjulpet meg å skille meg ut litt ekstra.

Hvilken plass hadde du kommet på i Urørtfinalen?

Lars: Jeg hadde vunnet og sippet en 40 på scenen (det skal sies…ja, dere skjønner greia..Jeg hadde aldri og kommer aldri til å ha noe i musikkverden å gjøre).

Mari: Jeg hadde kommet på 1.plass i Urørtfinalen, fordi jeg hadde vært den første kule kvinnelige rapperen på Urørt.

Den store artistdrømmen ville vært å…

Lars: Ved å svare på disse spørsmålene har jeg mistet troa på meg selv. Jeg har ikke noe drømmer, kun mareritt.

Mari: Den store drømmen ville vært å spille konsert på P3 Gull. Roskilde, og alle store festivaler.