Vil jobbe for flere lærlingplasser

Gahr Støre måtte stille opp for Stoltenberg under dagens sending, og måtte svare for blant annet manglende lærlingplasser.

Hallo P3 får besøk av en ny partileder hver uke fram mot den store valgdagen. Det er du som lytter som bestemmer spørsmålene som stilles.

Tuva og Jørn åpner dagens folkeutspørring med å fortelle at selveste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har skippa Hallo P3 til fordel for et møte med Barack Obama i Stockholm. I stedet har helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre tatt turen i studio.

– Når alternativet er Barack Obama, må det være greit, sier Gahr Støre, og legger til at han håper han gjør en like god jobb under dagens utspørring.

Meningsmålingene er vanskelige å tyde da de har vist mye forskjellig de siste ukene. Jonas Gahr Støre har likevel troen på en rød-grønn regjering.

– Vi leser jo alle målingene og det folk skriver, men vi er der ute og gjør jobben vår, og blir ikke forstyrret av det som skjer rundt. Jeg har tro på at Arbeiderpartiet kan gjøre et godt valg, sier han.

– Om Høyre og FrP er et alternativ, er det en enda bedre grunn til å stemme Arbeiderpartiet, legger Støre til.

Se Gahr Støre snakke om læringplasser her

Få lærlingplasser

Lene (46) fra Larvik ringer inn for sønnen sin og er skuffet over lærlingplasser, spesielt i Vestfold.

– Vi ønsker at folk tar denne type praktisk utdanning, og derfor er det viktig at bedriftene stiller opp og gjør jobber tilgjengelige for praksisplasser. Dette er også viktig for å hindre frafall fra videregående. Det er tross alt morgendagens arbeidskraft det er snakk om, svarer Jonas.

Lene er ikke fornøyd med svaret, og ønsker å høre hva Ap skal gjøre for at flere skal få lærlingplass.

– Vi har jobbet sammen med partene i arbeidslivet for å få til en samfunnskontrakt, som betyr at begge parter er med å legge til rette. Både LO og NHO er opptatt av å få til dette, og vi skal gjøre vårt ytterste for å få til flere lærlingplasser, sier helse- og omsorgsministeren.

Bedre liv for diabetikere?

Over 700 000 mennesker har diabetes i Norge, og halvparten vet det ikke. Joakim (23) ringer fra Røyken, og spør Jonas om hva Ap skal gjøre for at diabetikere skal få et bedre liv.

– Det er en belastning for mange, og det Ap er opptatt av er at vi må hjelpe folk til at de ikke får det og at de kan kontrollere det om de får det, sier han.

Jørn spør hvordan helseministeren har tenkt å gjøre dette.

– Diabetes er knyttet til hvordan du beveger deg og hva du spiser. Vi kommer til å legge fram en strategi på disse områdene, i tett samarbeid med diabetesforbundet, om hvordan vi kan følge opp og støtte mennesker som lider av dette.

– Jeg mener at mitt parti har bedre løsninger på akkurat dette, da vi satser sterkt på sykehus og det offentlige helsevesenet, men mye er allerede vedtatt på Stortinget. Det er trygt for Joakim og de som har diabetes å vite at de ikke trenger å betale for hjelp og det tilbudet han trenger, svarer Støre.

– Underlig løsning

Et spørsmål som ikke har blitt stilt i Hallo P3 før, er hva Ap mener om monarkiet. Spørsmålet kommet fra Hans (18) som går idrettslinjen på videregående skole.

– Vi er for monarkiet, selv om noen enkelte i partiet er i mot. Det er en stabil og god-lynnet statsform, og det gir Stortinget, parlamentet og regjeringen vår den plassen den skal ha. Jeg synes kongefamilien representerer den samlende funksjonen i Norge på en veldig flott måte.

Hør lydklippet her
Arbeiderpartiet i Hallo P3

Jørn spør om kongefamilien har en samlende funksjon.

– Ja, målingene viser det. Jeg er enig i at det er en litt underlig løsning at en familie skal ha denne funksjonen, men hvis du ser rundt på land i verden så ser du at det er underlige løsninger på toppen. Et bredt flertall i Arbeiderpartiet sier at vi er godt tjent med det, sier Gahr Støre.

Folkeutspørringen i Hallo P3 fortsetter.

Hvis du allerede har et spørsmål, kan du sende det til hallop3@nrk.no. Om ikke ønsker Tuva og Jørn at du stiller spørsmål ved å ringe 03512 mellom kl. 1700-1745 under sendingen.

Disse kommer innom Hallo P3:
Onsdag 4. september – Knut Arild Hareide, KrF
Torsdag 5. september – Liv Signe Navarsete, Sp