Hårete skam

– Jeg husker jeg syntes det var merkelig med hun ene jenta i gymmen som hadde kjønnshår og som ikke hadde barbert seg. Da var vi elleve.

27 år gamle Sol Stenslie kjenner på et press. Det har fått henne til å strekke seg etter høvelen gang på gang. Sorte stubber som stikker ut over trusekanten, langs bikinilinja, krøller som skjuler det mest intime – hun har raket det vekk, nesten ubevisst. Så vanlig har det blitt.

– Jeg tror det er fordi jeg forventer at andre forventer at jeg skal være hårløs. Så om jeg bryter med dette, er jeg redd de skal se på meg med avsky eller avvise meg.

Smilende kvinne med briller ser rett i kamera.Hun har mørkt hår ned til skuldrene
Sol Stenslie forteller at hun begynte å barbere seg da hun var ti år gammel. – Det var ikke «fint» med kjønnshår. Foto: Martine Haugland

Disse tankene deler hun med veldig mange. Unge kvinner som P3 har snakka med, forteller at det både er ansett som ekkelt og uhygienisk med hår på tissen, enten fordi man selv tenker det eller fordi andre forteller det til dem. Og gynekologene sier at de nesten ikke ser unge med kjønnshår lenger.

Hvorfor har det unaturlige blitt det aller mest normale?

Drapstrusler

I en ytring på P3.no like før jul fortalte journalist Ina Luna Gundersen (25) åpent om hva som hadde skjedd med henne etter at hun hadde latt håret på kroppen være.

Hun har mottatt både hatkommentarer og drapstrusler bare fordi hun legger ut bilder der legghåret, håret i armhulene, ansiktshår eller hår i trusekanten vises.

«Kill it before it lays eggs», «burn it with fire» og «hang urself», skriver de.

Tenk om en mann skulle fått drapstrusler fordi han viste fram sine hårete legger under shortsen en varm sommerdag? Det er en absurd tanke.

Gundersen synes det er ironisk at mennene som kommenterer, gjerne selv har bilder med ansiktet fullt av hår.

Ekkelt og uhygienisk

«Sånn er det bare», får 24 år gamle Pernille Andrea Kirkhorn høre om hun en sjelden gang funderer på hvorfor det er blitt sånn at en må fjerne alt.

Ung kvinne med alvorlig blikk ser i kamera. Hun har hånda på hofta og er ikledd en rød jakke med ruter.
Pernille Andrea Kirkhorn forteller at venninnegjengen snakker om hårfjerning som en selvfølge. Foto: privat

– Det hender at vi i vennegjengen snakker om det, men da dreier samtalen seg om at vi skal barbere oss før vi går på fest, skal på date eller på stranda.

Pernille føler at hun ikke kan plukke med seg noen fra byen om hun ikke har barbert seg.

– Nei, om jeg ikke har «shavet» meg og skal noe spontant, føler jeg ikke at jeg kan dra på stranda eller være med en gutt.

Det samme gjelder venninnene.

Det blir ansett som ekkelt og uhygienisk om en lar håret gro.

Unnskylder seg hos gynekologen

– De aller fleste unge kvinnene jeg møter, er helt glattbarberte, og mange unnskylder seg hvis de ikke er nystelte nedentil, forteller gynekolog Camilla Kox til P3.no.

Hun jobber ved Vulvapoliklinikken i Oslo hvor de behandler kvinner i alle aldre med smerter og kroniske hudsykdommer i underlivet, eller vulvaregionen.

Kox sier at det er de yngste som er mest opptatt av å være stelt nedentil.

– Jeg er usikker på om det er mer press nå enn før, men det har absolutt blitt mer vanlig å fjerne alt.

– Kunne ikke ha samleie

En 22-åring som P3 har snakka med, som ønsker å være anonym, sier at hårfjerninga har blitt en del av rutinen, på lik linje med å vaske håret.

– På samme måte som at man vasker håret for å bli ren, så fjerner man kjønnshår for å føle seg ren.

Hun forteller at hun kan la det gå litt tid, dersom hun ikke er seksuelt aktiv, for å la huden få en pause.

– Men da føler jeg meg skitten og ekkel.

Hun legger til at hun har fått et litt annet forhold til det den senere tiden.

– Jeg var mye mer opptatt av å være glattbarbert da jeg var yngre. Da følte jeg ikke at jeg kunne ha samleie med mindre jeg var helt glatt. Nå er det viktigste at det ikke er for langt.

Big business

På Forbes sin liste over de mest innflytelsesrike merkevarene i verden i 2020, ligger hårfjerningsgiganten Gillette foran både Porsche og Adidas. Det nevner Ina Luna Gundersen i sin ytring.

«Det er ingen tilfeldighet. For vi er vokst opp med daglig å bli bombardert med reklamer om hårfjerning. Ikke engang i barberhøvelreklamene hvor leggene barberes, blir vi presentert for hår.»

Hårfjerning er big business, og en er ikke gammel når en skjønner at hårløst tilsynelatende er «det eneste rette».

Ti år gammel

Sol Stenslie var ikke mer enn ti år gammel da hun fjernet de første tegnene på at hun var i ferd med å bli ungdom.

– Det var fordi jeg oppfattet av de rundt meg og samfunnet ellers at man skulle fjerne håret. Det var ikke «fint» med kjønnshår.

Holdningene satt merkbart i henne allerede som veldig ung jente.

– Jeg husker at jeg synes det var merkelig med hun ene jenta i gymmen som hadde kjønnshår og som ikke barberte seg. Da var vi elleve.

Da hun var på ferie med en venninne åtte år senere, hadde venninna latt det stå igjen en stripe med hår på framsida av vulvaen.

– Da syntes jeg det var merkelig og ekkelt at hun lot det være igjen litt hår.

Selv barberte hun vekk absolutt alt og hadde gjort det i alle år.

«Da må du barbere deg»

Nå jobber Sol i SNU – Seksualpolitisk nettverk for ungdom, som blant annet jobber for å trygge ungdom i egen kropp.

Hun forteller at hun nå gjerne vil la håret gro, at hun selv synes hun er fin med hår.

– Jeg barberer ikke lenger bort alt, det sluttet jeg med for noen år siden fordi jeg ønsket å ta tilbake kroppen min og kjønnshårene mine, og jobbe mot skammen.

Hun sier hun fortsatt kjenner på en skam.

– Samtidig kjenner jeg at jeg ikke burde ha denne skammen.

Men det er ikke alltid så lett å heve seg over det. Selv har hun for eksempel fått kommentarer i møte med nye seksualpartnere.

– Jeg har opplevd at menn har sagt at «jeg kan godt ha sex med deg, men jeg vil ikke gå ned på deg, da må du barbere deg».

Sånt blir man litt flau av, sier hun.

– Jeg følte meg uattraktiv og ikke god nok. Jeg husker jeg reagerte med å unnskylde meg. Men i ettertid har jeg tenkt at disse fyrene er kjipe som sa det de sa, og at det er personer jeg ikke ville vært med i dag.

– Viktig å snakke om

I et Facebook-innlegg i en gruppe for kvinnerelaterte spørsmål oppfordret gynekolog Pernille Nylehn nylig til en diskusjon rundt hvorfor nesten alle jenter og damer som kommer til henne, er uten hår.

Sort hvitt nærbilde av kvinne i truse, man ser bare den stripete trusa med hår som stikker ut av trusekanten.
Gynekologer sier de nesten ikke ser hårete underliv på unge kvinner. På Instagram er det imidlertid flere som jobber for å normalisere håret, for eksempel under emneknaggene #bodyhair eller #pubes. Her fra kontoen @bodyhairloveaffair

«Kan nesten ikke huske sist jeg så kjønnshår i fri dressur», skriver hun. Videre skriver hun at hun «blir litt trist når det tilsynelatende er blitt noe alle ‘må’ gjøre».

Sol Stenslie er blant dem som kommenterte innlegget, og som synes det er en viktig diskusjon å ta.

– Jeg synes det var kult at hun tok det opp, spesielt at hun var gynekolog, for da får det mer legitimitet. Så jeg satte veldig pris på det, det er viktig å snakke om.

Hun tror mange barberer seg helt ubevisst, og at det er viktig å bli obs på sine egne tanker: Hvorfor gjør jeg egentlig dette?

– Er det frivillig eller er det et utvendig press? Kanskje innser man at man til og med har «shamet» andre kvinner, gitt noen stygge blikk eller snakket negativt om personer med kroppshår i media – som alt er med på å øke presset.

– Slitsomt

Pernille Andrea Kirkhorn forteller at hun, i likhet med Sol, begynte å fjerne håret med én gang hun kom i puberteten, da hun var 12–13 år gammel. I over ti år har hun stått i opptil en halvtime i dusjen for å barbere alt.

– Jeg gjør det ganske så nøye.

Hun tror det har blitt normalen på grunn av porno, men også skjønnhetsidealer i reklamer og sosiale medier.

– Jeg har inntrykk av at gutter jeg dater syns det er ekkelt om jeg ikke er barbert nedentil. Derfor gjør jeg det for at jeg skal slippe å bekymre meg over det.

Hun innrømmer at hun synes det er synd at det er blitt sånn.

– Jeg synes jo selv det er slitsomt hele tiden å føle at jeg må fjerne håret. Det er jo også en dårlig ting, for vi har jo håret av en grunn, for å beholde varmen, beskytte oss mot infeksjoner og uønskede bakterier.

– Anbefaler bare å frisere

Gynekolog Camilla Kox ved Vulvapoliklinikken sier det kan være flere gode grunner til å la håret i underlivet være som det er.

Smilende kvinne ser rett i kamera, kvinnen har blondt hår i hestehale og rosa skjorte på
Gynekolog Camilla Kox forteller at hun nesten aldri ser unge kvinner med kjønnshår. – De aller fleste unge kvinnene jeg møter, er helt glattbarberte, og mange unnskylder seg hvis de ikke er nystelte nedentil. Foto: Martin Koswig

– På Vulvapoliklinikken anbefaler vi bare å frisere, ikke barbere. Det er fordi barbering og all annen type hårfjerning irriterer huden og skaper små sår. Dette kan igjen føre til at det kommer bakterier inn i huden, som kan gi kviser eller verkebyller.

Har man plager i underlivet, burde man unngå alt som irriterer huden, sier Kox.

– For eksempel hos kvinner med vulvodyni (vedvarende smerter i underlivet) vil hudirritasjoner fra barbering kunne føre til at smertene blir verre. Er man plaget med tørr hud eller eksem, blir også dette verre av barbering.

22-åringen, som vil være anonym, skulle ønske det var større aksept for å gjøre det man selv ville.

– Å barbere seg burde i hvert fall ikke være noe man gjør for å «please» andre.

#pubes

I sosiale medier myldrer det i dag av kroppspositivisme, det finnes flere som Ina Luna Gundersen, som ønsker å ta opp kampen.

Fjorten små bilder i rutenettverk av ulike kvinner og tegninger av kvinner med hårvekst på kroppen
Et raskt søk på emneknaggen «bodyhair» på Instagram gir over hundre tusen treff.

Det er hårete armer, ben og underliv. Stolte, smilende kvinner som vil vise fram ekte og ærlige bilder av kroppene sine – bare ta en titt på emneknaggene #bodyhair eller #pubes.

Det er litt «in» å ta naturen tilbake, på mange områder, men slike store endringer skjer ikke over natta.

Stenslie synes det er tøft at det er flere unge, modige forbilder som jobber for en forandring.

– Det er de radikale, feministiske og progressive unge jentene som har lyst til å utfordre normene som kan utgjøre en forskjell. Men slike ting tar tid, og det må en hel holdningsendring til i samfunnet. Alle som tør å gå mot normen, er med på sikt å normalisere hårvekst igjen.

Pernille Andre Kirkhorn tror også det er en langsom prosess.

– Men jo mer vi normaliserer det, jo mer vil det bli akseptert, vil jeg tro.

LES MER FRA P3: