Hata på nett? Mobber du uten at du vet det? Nettmobbedagen er over.
29. september rettet P3, mP3 og resten NRK søkelyset mot nettmobbing, og for en spennende dag det ble!
Massevis av gjester var med live fra Fyrstikkalleen videregående skole i løpet av dagen for å dele sine sterke historier, gi tips og råd og lære oss mye mer om nettmobbing.
Erik og Kriss og Kaveh var blant artistene som spilte live, Sana fra «SKAM» var innom for å fortelle om sine opplevelser av nettmobbing og eksperter har lært oss hva som egentlig skjer med kroppen når vi blir mobba.
Gi du glipp av noe? I denne saken har vi samlet høydepunktene fra dagen.
Holder seg unna kommentarfelt
Da Iman Meskini, kjent som Sana fra «SKAM», først ble spurt om hun personlig hadde opplevd mobbing, var svaret nei. Det var fram til hun fikk tenkt seg om.
Iman gjestet livesendingen fra Fyrstikkalleen videregående skole under nettmobbedagen. Er det noe hun har lært seg, er det å la være å lese på kommentarfelt.
Premiere på splitter ny Erik og Kriss-låt
Erik og Kriss spilte premiere-låta «Superhelt» live på nettmobbedagen for aller første gang! Serlina Wiig Sulebakk er med på låta – og også her på den første liveopptredenen.
Publikummet var kjapt oppe med mobiltelefonene da gutta og Serlina skulle fyre løs.
Og ikke minst, den nye låta har et budskap som sklir rett inn nettmobbedagens tematikk:
«Snur du kappen etter vinnen når det blåser oppå toppene, eller gir kappen din ly mot alt det spottende? Den her går ut til alle heltene som er seg selv.» Det er vakkert! Sjekk den ut:
Full trøkk med Kaveh
Kaveh – hva husker du best fra tida di på skolen?
– Norsklæreren min!
Hva likte du best med henne?
– Fysikken hennes!
Det er full jubel når fantastiske Kaveh åpner showet, og alle putter henda i været for klassikeren «Snufs» som første låt ut.
– Og folkens! Fortsett å støtte hverandre. Fortsett å løfte hverandre opp, avslutter han.
Hele Kaveh-konserten kan du se i videoen under:
Fysisk vondt å bli mobba
Hjerne, tanker, følelser og kropp henger tett sammen. – Mobbing er et veldig godt eksempel på det, forteller lege Camilla Bjerkeli Nohlin. Her lærer hun oss hva som faktisk kan skje med kroppen når man blir mobba:
Moren til Odin forteller
Katrine O. Gillerdalen er moren til Odin som tok sitt eget liv på grunn av mobbing bare 13 år gammel. Hun deler historien om sin egen sønn for å hjelpe andre.
Trenger du hjelp?
Blir du mobbet på nett? Får du stygge kommentarer? Er det kanskje vanskelig å snakke med noen eller vite hvor du kan få hjelp? I denne saken har vi samlet en oversikt over ulike hjelpetjenester på nett som kan hjelpe deg – helt gratis og anonymt hvis du ønsker det. Dessuten har skoleturneen «Bruk hue» utarbeidet denne lista du bør følge om du opplever mobbing på nett:
1. Ikke godta at noen behandler deg dårlig.
2. Fortell det til noen du stoler på.
3. Ikke svar på stygge meldinger og kommentarer.
4. Ta vare på bevis.
5. Blokker mobberen.
6. Søk hjelp og råd.
(Kilde: brukehue.com)
Vil du lese mer fra nettmobbedagen, finner du alt samlet her.