nrk.no

@Helenemoo hyller norgesferien – men ber samtidig alle om å senke forventningene

Reiseinfluenseren minner om at en naturferie i Norge også er myggstikk, biltrøbbel og stiv kuling.

Tidligere i vår hadde «P3morgen» besøk av forfatter og reiseinfluenser Helene Myhre Østervold (23) – best kjent som @helenemoo på Instagram, med nærmere 100.000 følgere.

Nå som flere har begynt å planlegge årets sommerferie, deler Helene sine beste reiseråd og favorittperler i Norge. Hun har et lite håp om at folk vil se mer enn Lofoten og Preikestolen.

– Da jeg fikk lappen som 18-åring, fikk jeg endelig reise på mine egne ferier. Jeg bare husker den enorme mestrings- og frihetsfølelsen, forteller hun til P3.no.

Finn ut hva som er Helenes favorittdestinasjoner lenger ned i saken!

Eventyrerens løsning

Det viktigste rådet påvirkeren fra Skien kan gi til nye eventyrere, er å reise med lave forventninger.

– Til tross for det du ser på sosiale medier, vil ikke alt være Instagram-vennlig, forklarer Helene.

Helene nyter sola på en brygge i Sundal. Etter å ha tatt seg en dukkert sitter hun nå på en benk og spiser. Vi ser at hun myser mot sola, men smiler bredt. I bakgrunn ser vi at hun er omkranset av fjelltopper i klassisk norsk naturstil
GLEDELIG OVERRASKET: Det viktigste rådet Helene kan gi for at du skal ha best mulig erfaring, er å ha lave forventninger på forhånd. Alt vil ikke være som på Instagram. Foto: Helene Myhre / @helenemoo

Hun sier du heller bør behandle solskinnsdager, tørt terreng og vindstille stunder som bonuser.

– Om du går ut med store forventninger om at «sånn skal det være, så skal enda en solnedgang komme der, så skal det være fint å campe her», blir du nok skuffet, sier hun.

Ikke bare bare

Helene understreker at du på disse feriene tross alt er i norsk natur med norsk vær.

– Det er faktisk ikke en «all-inclusive»-ferie til Mallorca. Ting kommer til å skje!

Ifølge henne vil det til tider være kaldt, vanskelig å finne seg steder å sove, det vil være matrester overalt i bilen, og noen av klærne dine er alltid våte.

– Om man reiser til Vestlandet, skal du ikke se bort ifra 10 grader og mye vind på sommeren. I fjor var det en episode hvor jeg ble spist opp av knott og måtte sove med våte håndklær i ettertid for ikke å klø meg til blods, forteller Helene.

Og det ble ikke den eneste utfordringen i fjor.

To bilder er sammensatt til ett. På venstre halvdel ser vi at bilen til Helene har satt seg fast i dyp gjørme, og at bildet er tatt på dagtid. På høyre halvdel er bilen blitt tauet og reddet av Viking, men ikke før det er blir mørkt ute.
TAUET: Da Helene skulle kjøre over Jotunheimen i fjor, satte bilen seg fast i en veikant, og hun hadde ikke sjanse til å komme seg løs. Hun måtte vente til midnatt før Viking kom og reddet henne. Foto: Helene Myhre / @helenemoo

– Da vi reiste over Jotunheimen, satte bilen seg fast i søla. Det var ingen dekning der, så vi endte med å gå en lang vei for å kunne ringe etter hjelp.

Viking kom ikke og taua dem før midnatt, og da var det ikke annet å gjøre enn å sove i bilen på nærmeste parkeringsplass.

– Føler du at du er med på å øke forventningene til norgesferien med dine veldig Instagram-vennlige bilder? Er det ikke litt ironisk?

– Absolutt, det er jeg nok. Men først og fremst ønsker jeg å inspirere folk til å komme seg ut. Hadde min Instagram-konto hovedsakelig bestått av biltrøbbel og myggangrep, hadde ikke det sett særlig fristende ut, svarer hun P3.no og fortsetter:

– Heldigvis skjer slike ting sjelden, i hvert fall for meg, så store deler av turene jeg er på, er faktisk like fine på ekte som på bildene. Jeg legger heller aldri skjul på uheldige ting som skjer underveis, da det er en del av pakka og hendelser jeg bare ler av i ettertid.

Helene speider ut over et majestetisk fjordlandskap. Solen er på vei ned over de spisse fjellene. Helene sitter med ryggen til kamera på en sten, og ser utover solnedgangen. Håret henger nedover ryggen, og hun har på seg en rød strikket genser.
IRONIEN: Selv om Helene deler vakre bilder av idyll i norsk natur, anbefaler hun folk å senke forventningene. Foto: Helene Myhre/ @helenemoo

Helenes favorittdestinasjoner

Selv om reisene avhenger mye av reisefølget og værgudene, måtte Helene velge seg ut noen favorittdestinasjoner da hun stilte i «P3morgen».

Her var det et klart favorittområde:

– Vestlandet, også kjent som Fjord-Norge!

Vestlandet tilbyr ifølge Helene en rekke skjulte, isolerte og vakre ferieperler.

– Kanskje mange har hørt om Hoddevik på Stadlandet, men litt lenger ned på kartet har man et sted som heter Bremanger.

Helene mener Bremanger er en miniatyrversjon av Lofoten, og her peker hun ut Vetvika.

For å komme hit må man gå i 15 kilometer over et fjell, men det skal være vel verdt turen.

– Når du kommer dit, så føler du at du er alene i verden, hit er det ikke mange som kommer.

Men det stopper ikke der.

– Hjørundfjorden i Sunnmøre er nesten litt overveldende. Jeg hadde sett noen bilder av det før, men jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg var der. Det føltes helt uvirkelig, forteller hun.

– Det er sjeldent jeg blir skuffa, men det er en ekte wow-effekt ved disse stedene, forklarer hun.

– Noe av det absolutt beste fra i fjor var da vi dro til Bondhusvatnet og så det grønne vannet, som i seg selv var vakkert, men Sundals-området rundt var bare helt magisk.

Verdt det likevel?

Helene sier til P3.no at hun er en person som krisemaksimerer mye, om det er frykten for folk, dyr eller naturkatastrofer, og skjønner derfor veldig godt de som mener at slike turer kan virke skumle i starten.

– Det var ikke før først i fjor at jeg begynte å føle meg trygg, påpeker hun.

Likevel sier hun at det skal mye til å ha en dårlig opplevelse.

– Jeg tror de aller fleste kommer til å få mersmak. «Cluet» er å reise sammen med folk. Jeg har ikke reist på slike turer alene foreløpig.

Nå drar hun fra én til to uker om gangen. Ifølge Den norske turistforeningen er dette i overkant lenge for amatører, men for Helene har det blitt den ideelle reisetiden.

OBS! Før du drar

Men hva med dem som drar ut for første gang i år? Er det så enkelt som å hive seg i bilen, kjøre til Sunnmøre og sove der i en uke?

Det mener ikke Josephine Kjelsrud (23) fra landsstyret i Den Norske Turistforening ung (DNT ung). Hun forteller at man bør planlegge godt når man skal begi seg ut i den norske fjellheimen.

– Det viktigste er å ta hensyn til dine egne forutsetninger for den turen du planlegger. Tur etter evne! understreker Kjelsrud.

På en ukjent fjelltopp står DNT representanten og balanserer på en fot, med hendene ut i vinger. Bildet er tatt i helprofil og Josephine smiler bredt rett i kameraet.
ETTER EGEN EVNE: Josephine Kjelsrud forklarer at folk må kjenne etter selv hvilke turer som er passende – det er tungt når man først begynner med slike turer. Foto: DNT

Hun anbefaler folk å starte med kortere etapper på to, maks tre overnattinger, uansett om det er telt eller hytte til hytte.

– Det er for mange veldig uvant å gå i seks til åtte timer hver dag over flere dager, forklarer hun.

Skal tross alt være gøy på tur

Kjelsrud mener folk også bør ta seg god tid til planlegging, legge opp noen backup planer og kanskje velge seg en hytte som base for turen.

– Om det er dårlig vær, vet man at man kommer inn til en varm hytte om kvelden, får tørket klær, spist godt og tatt en hviledag med kortspill og boklesing. Det skal jo først og fremst være hyggelig og gøy å være på tur, sier DNT ung-representanten.

I radiostudioet til P3Morgen sitter Helene, iført en klassisk rød, hvit og blå Marius-genser, og smiler bredt.
I «P3MORGEN»: Helene Myhre deltok nylig i P3morgen, hvor hun delte sine anbefalinger for årets norgesferie. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter / NRK P3

Reiseinfluenser Helene kommer også med et siste råd til de som ønsker å finne mer avsidesliggende steder, slik som Vetvika:

– Underveis bør du kjøpe noe så enkelt som en juice eller et lokalt måltid ved stedene du besøker, forklarer hun.

For ikke bare er man med på å støtte lokaløkonomien, men det er her Helene får de beste turtipsene av lokalbefolkningen.

LES MER:

Siste fra P3.no: