Disse skal lede P3aksjonen – og dette gruer de seg mest til

Adelina Ibishi mener P3aksjonen har ført til noen av de mest traumatiske opplevelsene i hennes liv. Dette er ydmykelsene programlederne frykter mest.

I oktober braker P3aksjonen løs! På agendaen blir det fjas, livemusikk, massevis av gjester, og ikke minst et par håndfulle merkelige stunts.

P3morgen-programlederne Martin Lepperød og Adelina Ibishi, og Norske tilstander-duoen Ingrid Simensen og Tete Lidbom, er de som skal lose lyttere og seere gjennom 100 timer.

Årets aksjon avholdes på Solsiden i Trondheim 14. oktober og starter klokka 19.00.

VIL HA MER KUNNSKAP: Her er firkløveret som skal lose deg gjennom 100 timer. Foto: Helene Mariussen, NRK P3
VIL HA MER KUNNSKAP: Her er firkløveret som skal lose deg gjennom 100 timer. Foto: Helene Mariussen, NRK P3

Inntektene går til WWF Verdens naturfond og deres kamp mot plast i havet: Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år, noe som er veldig skadelig for både dyr og mennesker.

Dermed skal programlederne gjennomføre de merkeligste utfordringer for å få flere bevisst på problemet. Mer informasjon om årets formål finner du her.

– Jeg er svært lite bevisst på mitt eget forbruk av plast, sier Martin Lepperød, som gleder seg til å lære mer om temaet.

Kan man egentlig forberede seg til 100 timer i glassbur?

– Det sies at du går inn i P3aksjonen som en person med mye livsgnist, men at du går derfra banket opp. Jeg skal få testet mine egne grenser, men jeg går inn med en hvit manns selvtillit, sier Lepperød som gjør sin debut som P3aksjonen-programleder.

En annen nykommer i P3aksjonen er Ingrid Simensen. Hun gleder seg uten forbehold, men det er en ting hun frykter mest av alt: Kulde.

– Jeg er egentlig ikke så bekymret. Det er kanskje litt naivt, forteller hun før Lidbom skyter inn en faktaopplysning.

TO FINGRE OPP: Adelina Ibishi som Lisbeth Salander på P3aksjonen 2019. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
TO FINGRE OPP: Adelina Ibishi som Lisbeth Salander på P3aksjonen 2019. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Ingrid kommer garantert til å være kald fordi det er alltid iskaldt i P3aksjonen-buret. Hun kommer til å fryse 100 timer sammenhengende.

Lidbom debuterte i fjor, mens Ibishi har hatt flere runder som programledere for P3aksjonen. Til tross for å ha sunget foran 7000 mennesker, hoppet i fallskjerm fra 3000 meters høyde, fortæring av enorme mengder svinekjøtt, omforming til Beyoncé, Donald Trump og øyebrynløse Lisbeth Salander – for å nevne noe – mener Ibishi at det er umulig å forberede seg til 100 timer i glassburet.

– Vi skal holde hender og huske at hva enn som skjer så kommer det til å gå bra, men jeg går inn i en ny runde med den samme frykten som tidligere år. P3aksjonen har gitt meg noen av de beste opplevelsene i livet mitt, men også noen av de mest traumatiske. Jeg gleder meg, mest av alt, men det er en skrekkblandet fryd.

https://www.youtube.com/watch?v=w4NfDd2EEJY

P3.no kan allerede avsløre at gjesteprogramledere i år er Ella Marie Hætta Isaksen fra bandet ISAK (torsdag), NRK-programleder Martha Leivestad (fredag), humorist og skuespiller Christian Mikkelsen (lørdag) og artist Hilde Skaar (søndag).

Sluking av 13,3 wienerpølser har satt sitt preg

Bufféten med potensielle ydmykelser står klart når firkløveret skal ta plass i buret. Lepperød er, som kjent, ikke fremmed for å sprade naken, men likevel kjenner han på en utfordrende sak.

– Det verste som kan skje er at jeg er i en situasjon hvor jeg må stå i det. Jeg har en tendens til å tulle det bort om jeg blir flau eller får det vondt. Jeg er redd for at det kommer noe på allmennkunnskap. Der er jeg blank.

Simensen er ikke urolig for å få spørsmål om hvordan samfunnet henger sammen, men til gjengjeld tilføyer hun flere redsler.

– Kjæresten min er livredd for at jeg skal få en sånn «gøyal tatovering». I tillegg til kulde frykter jeg å spise levende ting – og henge i kjøttkroker. Det er jeg ikke gira på.

Radiopartner Lidbom sier han har blitt fryktløs på grunn av det som skjedde i fjor på P3aksjonen: Sluking av 13,3 wienerpølser har satt sitt preg på programlederen.

– Det var helt grusomt. Ellers tenker jeg at jeg ikke skal grue meg. Det funket fint i fjor, så jeg skal ta i mot utfordringene så godt jeg klarer. Det er jo for en god sak! Hvis andre får noe godt ut av min smerte, lidelse og angst; vær så god. Det er garantert verdt det.

https://www.youtube.com/watch?v=eNtGfjvFCB0

Viktigst av alt – å lære

Men hvilke grep tar programlederne selv for å redusere plast?

Programlederne forteller at både kildesortering og være oppmerksom på mikroplast står høyt på prioriteringslista deres. Dessuten prøver de å ha med eget handlenett når de skal i butikken. Men alle er samstemte på at de gleder seg til å suge til seg kunnskap om hvordan man skal redusere plast i havet.

– Jeg gjør ting så beleilig som jeg kan for meg selv – jeg har godt av en runde i denne aksjonen. Jeg kommer til å lære like mye som alle andre når vi skal presentere saken, forteller Lepperød.

Etter et rart og tungt år er kvartetten enige om at det føles fint å samles rundt noe håpefullt og varmt.

TETE-BEYONCÉ: Ja, sånn kan det på P3aksjonen. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
TETE-BEYONCÉ: Ved fjorårets aksjon måtte Tete få en real makeover. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Jeg vil at vi skal legge bort den dårlige samvittigheten man kan få som enkeltperson, og heller lære hva som funker og hvorfor det funker, sier Ibishi og tilføyer:

– Ta pantesystemet vi har i Norge, og hvor fantastisk det er; det hadde hatt mye å si om de hadde det samme systemet i Sørøst-Asia. Men plasten samler seg opp i havet, og har forferdelige konsekvenser. Hvordan vi kan innføre samme type endringer andre steder – det er essensen i årets sak. Det er en strategi jeg liker godt. Mer håp enn dårlig samvittighet, forteller Ibishi og får støtte av Lidbom:

– Jeg håper jeg lærer så mye at jeg blir et vandrende plast-Wikipedia. Jeg har vært i flere av landene pengene går til, og de vakre stedene har blitt noe av de verste jeg har sett i mitt liv. Jeg håper å få masse kunnskap, men også engasjere Norge og resten av verden til å ta bedre vare på havet, sier Lidbom.

Se høydepunkter fra fjorårets P3aksjon:
https://youtu.be/pE23x8uF8TI

P3aksjonen er en del av TV-aksjonen som har vært gjennomført hvert år siden 1974 og er blitt en tradisjon i Norge. Aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon målt i innsamlede midler per hode og antall frivillige.