Episk. Pompøst. Storslått. Ordene kan brukes med både positivt og negativt fortegn når man beskriver musikk – men nå kan det bevises at kroppene våre faktisk får tydelige følelsesmessige reaksjoner på en viss type musikk.
Hans T. Zeiner-Henriksen og Ragnhild Torvanger Solberg forsker på musikk ved Universitetet i Oslo. De setter ord på det mange har opplevd – at låter som Rolf Løvlands «You Raise Me Up» – best kjent med Josh Groban bak mikrofonen – og «We Are The Champions» av Queen – beveger oss.
– Denne typer låter inneholder musikalske løft, både ved hjelp av oppadgående melodilinjer og skift av toneart, modulering, oppover – gjerne mot slutten av låta. Dette gir oss en kroppslig opplevelse.
For å sjekke om tesen deres stemmer, tok Lydverkets reporter med seg programleder Asbjørn Slettemark for å undersøke om tøffe, tattoverte menn også kan bli rørt av Josh Groban. Ved hjelp av et instrument som måler hudkonduktans (elektrisitet i huden) – dukker følelsene hans opp på en skjerm – og ikke overraskende vises to store utslag på samme sted som låta får sine løft.
Rolf Løvland, som har skrevet låta, tror den har stor gjenkjennelsesfaktor.
– Jeg skrev låta like før min mor døde, men tror den har noe i seg som folk tar til seg, som berører, sier han.
Josh Groban er enig.
– Låta har betydd mye for min karriere. Den er sterk, og hver gang jeg synger den på konserter, ser jeg folk gråte og bli revet med, sier han.