Fordeler og ulemper ved å bruke hijab

Plagget er både elsket og hatet. Også de som faktisk bruker hijab har blandede følelser – ofte av rent praktiske årsaker. Her får du vite noen:

I høst fulgte vi Faten da hun skulle stemme ved Stortingsvalget i P3-serien «Faten tar valget» – og det var ikke hennes politiske valg som ble gjenstand for diskusjon, men hodeplagget hennes. Kringkastingsrådet mottok bortimot 6000 klager i forbindelse med hijaben hennes – dette lille tøystykket, hvis betydning kan være både religiøst, kulturelt og politisk.

Det er ikke til å se bort fra at hijab er et populært objekt å diskutere. Det er elsket, og det er hatet. Men hvis vi nå en gang ser bort fra alt dette: Hvordan er det EGENTLIG å bruke, rent praktisk? Ikke alltid så lett, skal vi tro internett: 

#hijabproblems

A post shared by Muslim Meme Account 🔥 (@planethijabi) on

Har du problemer med sokker som på mystisk vis forsvinner? Det har nok hijabister også, i TILLEGG til at hijabens festemekanisme (les: nålene) forsvinner sporløst.

Ordet hijab betyr egentlig «å dekke til/skjule» på arabisk. Det ser vi!

Ingen spørsmål er dumme, sies det. Vel…

Men det finnes også fordeler.

– Man kan for eksempel snyte seg med den om vinteren, svarer en kortfattet programleder på premieredagen av sin nye serie «Fatens hijab» (som du for øvrig kan se HER).

Av den grunn har vi samlet et assortert utvalg av fordeler OG ulemper en «hijabist» møter i hverdagen – representert av ingen ringere enn Faten Mahdi Al-Hussaini:

 • Jens Hansen

  Hijab. Symbolet og den kvinnelige uniformen til fascistregimet i Iran samt til fascist organisasjonen The muslim brotherhood.
  Dette plagget velger altså muslimske kvinner frivillig å ha på seg.
  For så å påstå at de har personlige grunner for å bruke det.
  Tenk deg om norske menn hadde den samme innstillingen til nasjonalsosialistenes symboler.
  Nei… vi bruker hakekors av personlige grunner.

  • laden

   De nemner Nazisma. Det er ikkje mange i dag som har lese Hitler sin «Mein Kampf», men les den, og du vil bli slått av kor mange paralellar det er mellom den og Koranen.

   • Jay Amir

    Dere to koser dere ja. Tapere. Regner med at dere begge går på trygd og har lite fritid.

    • laden

     Når ein debattant ikkje har saklege fakta, men må gripa til sølekasting, fortel det ikkje lite om kven som har rett.

 • laden

  Hijab er reklame for Islam – ein «religion» med ei lærebok som inneheld ca. 1500 negative merknadar om alle ikkje-muhammedanarar (diskriminerande), 950+ positive merknadar om muhammedanarar (positiv diskriminerning), 300+ glorifiseringar av bruk av vald og undertrykking av alle ikkje-muhammedanarar, og like mange som oppmoar til eller påbyd det same, 100+ klare løgner, pluss kvinneundertrykking, reglar for lovleg steling, raning, slavetaking, valdtekt, etc. Og reglar for lovled løgn og misbruk og brot av ord og eidar. Og ikkje minst: Den inneheld nokre få tusen feil – utruleg tal, men sant – = det er ikkje sant at boka er diktert av ein allvetande gud = denne valds- og uærlegdoms»religionen» kjem ikkje frå ein gud = Islam er beviseleg ein oppdikta «religion»,

  Vi har ikkje bruk for reklame for ein oppdikta valds- og uærlegdomsreligion.

  • Jay Amir

   For en idiot du er.

   • laden

    Sjå min kommentar litt lenger nede. Takk for at De ufrivilleg stadfestar at det eg skriv, er rett.

  • Nicole P

   Har du lest Bibelen?
   Ganske mye av det du nevner her er også beskrevet der. Men det er få som skriver sinte kommentarer når andre går med kors rundt halsen. Som etter samme logikk også er «reklame» for en religion? Bare fordi du definerer plagget som et symbol på alt som kan knyttes til Islam av negative ting, betyr ikke det at det er slik det er. Du sitter ikke på definisjonsmakten her, og det som er så flott med Norge er at folk får lov til å kle seg i hva de vil. Kristne får lov til å bruke kors, jenter får lov til å gå i bukse, og menn kan gå i kjole dersom de føler at det er mer i tråd med deres identitet. Og kvinner gikk med skaut i Norge for ikke så mange år siden de også…

   • laden

    Eg har lese både Bibelen og Koranen. Når det gjeld Bibelen er det noko mange hoppar over, nemleg at kristendomen bygg på NT, med GT i hovedsak som historisk bakgrunn. GT er basis (saman med nokre andre skrift) for jødedomen.

    Det meste av dei harde punkta i Bibelen der De finn paralellar til Koranen, finn De i GT. I tillegg går Koranen LANGT ut over GT i fremjing av vald, etc.

    Eg protesterar ikkje mot symbol for kristendomen eller Buddha eller dei fleste andre religionar. Når eg set foten ned for Islam, er det avdi den er ein rein valds- og undertrykkingsreligion, som i tillegg har vide reglar for lovleg steling/røving, vid ok for slavetaking, klare og vide reglar for lovleg valdtekt, og vide ikkje berre reglar men ordrar for rasisme/diskriminering/apartheid, etc. Alt dette finn De i Koranen. Når ein så i tillegg veit at det er klare og mange prov for at det ikkje er sant at Koranen er diktert av ein gud, og dermed at Islam altså ei ein oppdikta «religion», er det rett å protestera mot reklame for noko slikt (har De td. lese Mein Kampf, og sett kor mange parallellar Koranen har med den?)

 • HalvdantheBlack

  IS og ekstreme islamistiske organisasjoner vil helst at kvinnene skal dekke seg helt til. Hijab er et skritt på den veien. Mange vil derfor spørre seg om de som bruker hijab egentlig kommer med en støtteerklæring til IS et al. Og dét aspektet bør en tenkende muslimsk kvinne vurdere. «Hva er det jeg egentlig uttrykker gjennom min måte å kle meg?»