Hove-frivillige tar telling

Marius Hagland (t.h.) meldte seg som Hove-frivillig for å jobbe med infrastrukturen, men ble i stedet satt til å være vakt. Belønninga var en knyttneve i ansiktet.

Hovefrivillige Marius Hagland og Mathias Rønningen

Marius Hagland (t.h.) meldte seg som Hove-frivillig for å jobbe med infrastrukturen, men ble i stedet satt til å være vakt. Belønninga var en knyttneve i ansiktet.

Det ublide møtet med en aggressiv festivalgjenger fant sted da Hagland skulle holde vakt ved NRKs scenerigg på festivalområdet.

– Jeg skulle avløse Mathias (Rønningen, t.v.) da han dro for å se Jay-Z-konserten, og ikke lenge etter kom det en kar som absolutt skulle opp på den tomme NRK-scenen. Jeg fikk holdt ham unna, men så dro han opp en ølboks. Det er ikke lov å ha med flasker og bokser på området, så jeg ba ham om å gi fra seg boksen. Han svarte med å slå til meg i ansiktet, forteller Marius Hagland.

Da Hagland likevel tok fra den nevenyttige øldrikkeren ølboksen, måtte kompisene til angriperen holde ham tilbake for å hindre ytterligere voldsbruk. – Jeg slutta som drosjesjåfør fordi jeg var lei av å krangle med fulle folk. Og så kommer jeg hit for å bli slått på vakt, sier Hagland oppgitt.

– Mangler frivillige

Ifølge de to er det generelt for få frivillige på Hove. Det merkes spesielt godt på vaktholdet, mener de.

– Det er mangel på vakter, så folk som har meldt seg til annen tjeneste blir satt opp på vakt. Jeg er som du ser verken stor eller sterk, og ikke spesielt skikka til vakthold. Og de frivillige som vil være vakter blir rævkjørt; det er alt for mye som må gjøres, forteller Marius Hagland.

Festivalsjef Morten Sandberg mener det ikke er mangel på vakter på Hove, eller at «feil» folk driver vakthold. – Det er trist å høre at noen av de frivillige synes det er for lite folk på jobb. Men vi har gode retningslinjer for vaktholdet. Vaktene våre skal være over 20 år, og helst ha erfaring med vakthold. De skal også helst stå minst to sammen. Vi pålegger ingen å være vakter, og det skal helst være proffe vakter på publikumsutsatte steder.

– Enkeltstående tilfelle

– Nå har én mann blitt satt til å være vakt for utstyr for mange hundre tusen kroner, og fått seg en på trynet av en festivalgjenger. Er dette det eneste stedet på festivalen der vaktene har vært for få eller ikke erfarne nok?

– For meg framstår dette som et enkeltstående tilfelle. Jeg har ikke hørt om noen andre tilfeller der frivillige vakter har hatt tilsvarende problemer, sier Sandberg. Som riktignok ikke hadde hørt om denne episoden heller før P3nett tok kontakt.

Frivillig Marius Hagland og festivalsjef Sandberg oppfatter altså avviklinga av festivalen ganske ulikt. Hagland oppsummerer inntrykket sitt slik:

– For å være ærlig så er frivilligopplegget her egentlig veldig håpløst. Aller mest merkes det på vaktholdet, som ikke holder mål.