Hunterstøvler og truseshorts

P3 har saumfart Øya med moteekspert. Her er dommen.

Maren Kvamme Hagen.(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

Kaldt og surt sensommervær er absolutt ikke den beste forutsetningen for å ta på seg sine fineste sko eller kuleste jakke.

P3 har likevel tatt en runde på Øya sammen med NRKs motekyndige Maren for finne ut av hva som egentlig er Øyamoten, og om det finnes noen plagg som fortjener litt ekstra skryt.

Maren Kvamme Hagen jobber vanligvis i NRKs kulturavdeling. Hun har studert mote ved Universitetet i Manchester, og har dekket en rekke motesaker for NRK. Hun kommer rett fra Oslo Fashion Week, hvor stilen betoner seg noe annerledes enn i Middelalderparken under Øyafestivalen.

– Jeg kommer jo fra et sted med ganske mye glitter, stiletthæler og bar hud. Her er det selvfølgelig veldig annerledes, og man må kle seg litt mer praktisk, sier Maren.

Les også: Vaffeljern og vifterytmer: Hurra Torpedo med nye instrumenter

Tradisjonelle plagg

Maren mener festivalmoten ikke nødvendigvis følger det som ellers er in i motebildet. Kate Moss’ Glastonbury-stil med korte shorts og Hunter-støvler er nærmest blitt en gammel traver. Det samme er i guttas uniformerte indie-stil, med skinnyjeans og skinnjakker.

– Jeg ser det er ganske mange som har prøvd seg på dongerishortsen i dag, til tross for været. I tillegg finner vi også de trange dongeribuksene med Converse og skinnjakke. Man finner jo disse typene på utenlandske festivaler også, så det er ikke noe som gjelder kun Øya, men når man kommer til litt større festivaler i utlandet blir det mindre monotont, og med flere som tør å skille seg ut, sier Maren.

Det må ikke være gummi for at den verste gjørma skal holdes ute. Boots, gjerne med sølvdetaljer er noe av det Maren mener man absolutt kan ha på seg på regntunge dager.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

Les også: 30 festivalbånd stjålet på Øya.

Dårlig vær ingen hindring

Hunterstøvlene kan man elske eller hate, men det er ingen tvil om at de er praktiske når gjørma kryper oppover stoffkanten på Conversene. Dårlig vær er uansett ingen hindring for å kle seg i det man aller helst vil, og Maren har flere tips.

– Det er absolutt mulig å ta seg bra ut i dårlig vær, men da må du jo ta utgangspunkt i at det regner sånn som i dag. Jeg har sett mange kule regnfrakker og boots. Det er nesten ikke vits å ta på seg de høye hælene og minikjolen. Da stavrer du bare rundt i gjørma, og kommer ikke til å ha det gøy.

– Et tips er for eksempel en kul blazer, for da kan du ha et enkelt antrekk ellers, nesten helt svart om du vil. Det kan være fint med en jakke med paisley-mønster eller polkadotter, eller et annet plagg som tar litt oppmerksomhet mens du toner ned det andre. Det er også kjempefint med ringer og andre småting. Det kan virkelig løfte et antrekk, sier Maren.

Når man skal kle seg til festival, hva burde man satse på? Mote eller personlig stil?

– Mote er jo en ting, men stil er en annen. Det er lett å se hva som er in hvis man følger litt med, men det er ikke alltid det som ser best ut. Du kan jo ha på deg en knallrosa genser, men det er ikke sikkert den passer deg, sier Maren.

Les også: Trivelig på trikken – Trikkefestival med Mhoo under Øyafestivalen

Her er noen av skattene P3 og Maren fant etter en runde rundt på området til Øyafestivalen.

– Her har hun solbrillene, hatten, jakken, og alt. En veldig gjennomført indiestil, og hun så samtidig kul ut, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)
(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

– Hun hadde veldig enkelt antrekk, men en jakke som gjorde at antrekket ble interessant men samtidig litt pynta. Det er jo en jakke man kunne sett på Oslo Fashion Week med paljetter og glitter, uten at man prøver for hardt, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

– Han her hadde en veldig kul jakke som stakk seg veldig ut på ham, og som nesten minner om en frakk. Den har et spesielt snitt som gjør at den ser ut som om den er fra en helt annen tid, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

– Jeg la merke til henne med én gang, det er en kul måte å bruke sjalet på som virkelig skiller seg ut, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

– De knallrosa buksene så jeg fort. Det er en farge som er veldig in, men jeg har egentlig ikke sett den så mye på bukser til nå.

Foto: Tom Øverlie, NRKP3

– Her var det hovedsakelig jakken til venstre som var veldig fin. Nesten litt kåpeaktig i tweed-stoff, noe som jo er litt uvanlig på festivaler. Også var de veldig søte begge to med Fjällreven-sekkene sine, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

– Det var en utrolig fin brun semsket jakke på en jente som ser ut som om hun ikke prøver for hardt. Hele holdningen er bra, og man ser nesten at klærne kan stå til personligheten hennes, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)
(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

– Dette var en veldig unik måte å ordne håret sitt på som er kjempekul og som man fort får øye på, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

– Det der er jo Jonas Alaska. Norges Bob Dylan, og han har jo det mest komplette antrekket fra topp til tå. Han har en egen rocka look, men viser samtidig til Dylan, og viser at musikken og moten går sammen, sier Maren.

(Foto: Tom Øverlie, NRKP3)