Artikkelen er skrevet av Harald Are Lund og Ali Reza Soufi Pour.
Det blir som vanlig først én time med ny musikk i Harald Are Lunds sending i kveld og der blir blant andre Chad Vangaalen fra Calgary å høre. Han har spilt inn plater i kjelleren sin i noen år, men nå har han innredet et flersporsstudio (:han kaller det Yoko Eno Studio) med gammelt analogt utstyr i et skjul i skogkanten og det bærer det nye albumet på Sub Pop preg av, for nå legger han på flere spor med gitarer og stemmer og uttrykket hans blir desto mer spennende. Han lager også spennende animasjonsfilmer for seg sjøl og for eksempel J. Mascis.
Det er spenning hos 13 & God også; det blir en herlig blanding når de tre gutta i The Notwist fra Tyskland lager musikk sammen med de tre Oakland-musikerne fra Anticon-miljøet, som kaller seg Themselves, hvor Doseone (Adam Drucker) og Jel (Jeffrey Logan) utgjør kjernen.
Hør The Notwist – «Where In This World»:
EMA er også med i sendinga; hun heter egentlig Erika M. Anderson og spilte tidligere i Amps For Christ og Gowns, men gjør nå et sterkt inntrykk med sitt første soloalbum, ”Past Life Of Martyred Saints”. Du får høre låta hennes, ”Breakfast”.
I tillegg er Okkervil River endelig ute med nytt album og Cloud Control fra Australia, The Scaramanga Six fra Somerset og Next Life fra Oslo er også med i programmet. Og det er Captain Beefheart, også – naturligvis.
Hør Cloud Control – «Death Cloud»:
I time to av sendinga er det nok en gang London i 1968/69 som gjelder når Harald Are og Thomas Felberg dukker ned i del fire av historia om The Walker Brothers; de tre amerikanske liksombrødrene som hadde gjort London til sitt nye hjem og som gjorde det skarpt på hitlistene mellom 1965 og 1967. Vi følger de tres solokarriere videre etter at gruppa gikk i oppløsning i 1968 – og i særlig grad Scott Walker sine utgivelser.
Noel Scott Engel var bassisten i trioen og den beste sangeren av de tre ”brødrene” og i forrige del hørte vi både fra hans første soloalbum, Scott, fra september 1967 og hans neste soloutgivelse, Scott 2, som kom ut i april 1968 og gikk til førsteplass på albumlistene i England og lå på listene i nesten fem måneder. Scott Walker er sterkt influert av den belgiske sangeren og komponisten Jacques Brel og på sitt første album har han med sine tolkninger av tre Brel-låter i engelsk språkdrakt (gjendiktet av Mort Shuman) og han har også med tre Brel-låter og fem andre coverlåter på Scott 2, men i sendinga i kveld skal vi høre tre av hans egne låter, ”The Girls From The Streets”(som er veldig Brel-inspirert), ”The Amorous Humprey Plugg” og ”The Bridge”, som alle peker ut den retninga Scott Walker nå velger å gå i.
Selv om innspillingene fortsatt er preget av det samme pompøse og tungt orkestrerte uttrykket som var The Walker Brothers’ spesialitet, er det de mørke stemningene og de til dels surrealistiske historiene om triste, småborgerlige liv og utslåtte mennesker på livets skyggeside Scott Walker har lyst til å fortelle til sitt stadig store publikum.
Hør The Walker Brothers – «The Sun Ain’t Gonna Shine Any More»:
The Sun Ain’t Gonna Shine Any More – The Walker brothers
The Walker Brothers var også store i Japan og i forrige sending hørte vi fra Gary Walker (Gary Leeds) sitt eneste album med gruppa han sang og spilte trommer i, Gary Walker & The Rain.
Han ga også ut en singel med den japanske gruppa The Carnabeats, som bare kom ut i Japan, akkurat som albumet med The Rain, og den er med i sendinga.
Gitaristen i The Walker Brothers, John Walker (John Maus) ga ut fire singler I 1968 og “Kentucky Woman” er med I kveldens sending og vi får også høre han synge ”By The Time I Get To Phoenix” fra tv-spesialen til Sandie Shaw.
Hør The Walker Brothers – «I Don’t Want to Hear it Anymore»:
The Walker Brothers – I Don’t Want to Hear it Anymore
Det blir også lydeksempler fra Scott Walker sin tv-serie for BBC i 1969 og fra albumet med sanger fra showet, Scott: Scott Walker Sings Songs From His TV Series, men først hører vi fra hans tredje soloalbum, Scott 3 også fra 1969, hvor han velger å være enda mer eksperimentell enn tidligere og hvor ti av tretten låter er hans egne. Fortsatt henger publikumet hans med og albumet går til tredje plass, og låtene som er med i kveldens sending er alle fine eksempler på en følsom artist som vil dyrke sitt særpreg og fortelle sine historier om livet på den andre siden: ”30 Century Man”, ”Copenhagen” og ”We Came Through”.
1969 er så avgjort Scott Walkers mest kreative år: han gir ut tre album og sendinga i kveld har også med tre eksempler fra hans femte soloalbum, Scott 4, som gis ut i hans egentlige navn, Noel Scott Walker.
Plata inneholder for første gang bare hans egne låter og det er hans mest ambisiøse album inntil da. Albumet er nok en del forut for sin tid, for hans mange trofaste fans velger det bort i julerushet og det selger helt elendig. Like fullt er det hans eget favorittalbum i 1969 og tre låter fra det er med i sendinga i kveld: ”Boychild”, ”The Old Man’s Back Again (Dedicated To The Neo-Stalinist Regime)” og ”Rhymes Of Goodbye”.