URØRT 20 ÅR:Husker du da Christer Falck slaktet Donkeyboy – og det nesten endte i slåsskamp?

Urørt fyller 20 år, og vi har samlet sammen noen minneverdige øyeblikk. Visste du at Chirag har vært i Urørtfinalen?

Sprett boblene – Urørt er 20 år!

I to tiår har usignerte norske artister og band hatt muligheten til å vise frem musikken sin gjennom Urørt. Jubileumet skal grundig feires med livemusikk, tilbakeblikk, gjester og masse gøy fra 20 år med ny norsk musikk.

Skru på radioen og følg med på P3.no hver dag fra 13-16 mandag til fredag for å ikke gå glipp av moroa.

Før programmet slår inn for fullt tyvstarter vi feiringen og varmer opp med et knippe gøyale – og ikke minst merkelige glimt – som har skjedd i Urørt-historien.

Ublidt møte med Donkeyboy

– Jeg syns den er litt billig og naivistisk. Jeg syns den er dårlig. Dritt!

Året er 2006 og plateprodusent Christer Falck gir det glatte lag til popbandet Donkeyboy og deres låt «Broke my eyes».

Cato Sundberg, bandets frontfigur, minnes at de harde meldingene for 14 år siden kom som et lite sjokk.

– Jeg husker tilbakemeldingene som brutale. Vi hadde god tro på å nå langt siden vi hadde fått bra tilbakemelding på forhånd. Så var det Christer sin tur og han slaktet låten så sykt. Jeg husker det føltes vanvittig overraskende. Det var vondt, sier han til P3.no i dag.

Etter de unådige uttalelsene holdt det på å eskalere utenfor John Dee i Oslo, hvor finalen ble avholdt. Dette året vant Heroes & Zeros med sporet «Cellophane».

– Det var en kar som som lagde bråk og ble litt hissig på Christer Falck. Denne fyren hadde visstnok rappet med seg en biljardkule som han skulle bruke. Broren min (Kent Sundberg red. anm.) fikk roet ned typen litt.

DONKEYBOYS: Kent og Cato Sundberg avbildet under P3sessions i 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
DONKEYBOY: Kent og Cato Sundberg avbildet under P3sessions i 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Etter at støvet hadde lagt seg skværet Donkeyboy og Falck opp, riktignok en stund senere.

– Vi møtte ham under Urørtfinalen et par år senere og slo av en prat, så nå er det helt topp stemning, tilføyer Sundberg.

Det gikk jo ikke akkurat så dritt for Donkeyboy i tida etter. Tross temmelig dårlige skussmål fra en av dommerne satte bandet flere rekorder med låter fra debutalbumet i 2009. Det er også greit å få med at gruppen sanket inn tre Spellemannpriser samme år.

Christer Falck slakter Donkeyboy i 2006:

HARDE ORD: Christer Falck synes ikke at Donkeyboy var noe kult. Her avbildet med Sigrid Hvidsten under Urørtfinalen 2006. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
HARDE ORD: Christer Falck synes ikke at Donkeyboy var noe kult. Her avbildet med Sigrid Hvidsten under Urørtfinalen 2006. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Da Chirag var i Urørtfinalen (!)

Det er kanskje ikke så mange som har krystallklare minner fra dette, men den ene halvparten av en av landets største grupper var i Urørtfinalen 2005 som feature-artist for duoen Cam’N A-Lee.

Det ble ingen pris på duoen siden artisten Anja vant med sporet «Hush, hush», men Chicosepoy/Chirag husker godt at han bidro:

– I 2002 eller 2003 var jeg med i bandet Cam’N A-Lee, og hadde et vers på en Urørt-CD (utgitt i 2005, red. anm.) som jeg husker var på Platekompaniet. «Featuring Chirag» stod det bakpå der, og det var utrolig magisk bare å se det, minnes rapperen.

ÅTTE ÅR SENERE: I 2013 utgjorde Chirag Patel, Marit Larsen og Mats Borch Bugge juryen. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
ÅTTE ÅR SENERE: I 2013 utgjorde Chirag Patel, Marit Larsen og Mats Borch Bugge juryen. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Eksisterte disse bandene og artistene?

I Urørtfinalens første år ble band og artister vurdert på bakgrunn av låt, og ikke livespilling. Det har skapt litt forvirring i ettertid: fantes disse bandene og artistene egentlig?

– Helt i starten av Urørt, da vi begynte med finale og slikt, så var vi ikke nødvendigvis så knallharde på research. Dette har gjort at det er opptil flere band og artister fra finalene fra 2000-2005 som jeg er i tvil om faktisk noen gang har eksistert, fordi det på det tidspunktet ikke var slik at vi så dem spille – da vurderte vi bare på bakgrunn av låt. Mange så vi heller aldri noe til igjen, forklarer Jørgen Hegstad, daværende prosjektleder for Urørt.

Signerte platekontrakt på etterfest

Før rapperen ble hele landets Arif gikk han under artistnavnet Phil T Rich.

I 2013 ble han Årets Urørt med den eksplisitte låten «Gal», og noen timer etter finalen signerte han platekontrakt med et stort selskap på etterfesten.

Vi tipper det var en minneverdig kveld for rapperen.

KOM, SÅ, VANT: Phil T Rich blir hyllet av de andre Urørtfinalistene i 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
KOM, SÅ, VANT: Phil T Rich blir hyllet av de andre Urørtfinalistene i 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Jurymedlem er lik sitatmaskin

Opp igjennom årene har det naturligvis kommet en del gullkorn fra jurymedlemmene. Mye positivt har blitt forkynt, men også i den andre enden av skalaen.

I 2009 var Captain Credible i finalen med elektrolåten «Golden spaceship vs zombie aliens».

– Jeg vil heller amputere dansefoten enn å høre på det her en gang til, meldte Sigrid Hvidsten, Dagbladets musikkjournalist.

Året etter var dancehall/reggae-artisten Jabaman på plass i finalen med låten «One more time». Thomas Seltzer, Turboneger-bassist (blant annet), kom med krass kritikk av låten – ispedd selvironi:

– Dette er lyden av blandingsmisbruk rundt Oslofjorden, og den trodde jeg Turboneger hadde eierskap til i mange år.

Det er ikke de kuleste meldingene å få som artist, men vi ser humoren i dette.

Tapte på målstreken, men vant verden

I 2010 var et visst band ved navn Kvelertak i Urørtfinalen med låten «Ordsmedar av rang». Hardcore/metall-bandet har markert seg internasjonalt (for å si det sånn), men det var uansett ikke godt nok til å overbevise jurymedlemmene; kun 125 stemmer skilte Kvelertak og vinneren Pink Robots med «Curly».

Året etter lanserte det sistnevnte bandet debutalbumet, mens Kvelertak herjet rundt i verden.

ORDNET SEG: Kvelertak kom på andreplass i Urørtfinalen, men ble rockehelter verden rundt. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3
ORDNET SEG: Kvelertak kom på andreplass i Urørtfinalen, men ble rockehelter verden rundt. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3

Bergensbølgen

John Olav Nilsen & Gjengen, The Megaphonic Thrift, Lars Vaular og Fjorden Baby! – 2009 var året hvor Bergen nærmest tok over Urørtfinalen.

Det er også snålt å tenke på at Lars Vaular i forkant av Urørtfinalen det året hadde veldig lave forventninger.

– Jeg har ikke så store forhåpninger om å vinne. Jeg er mest opptatt av å la folk vite at jeg er med, sa rapperen før rapballaden «Samme nr som i 99» ble fremført på scenen.

Han fikk heller ingen rosende ord fra dommerne Falck og Hvidsten.

– Rap har kommet ganske mye lenger. Jeg syns det er synd at denne låten her representerer Lars, meldte førstnevnte.

– Utrolig slesk, høynet Hvidsten.

Vi kan være enige om at det gikk greit med Lars Vaular i ettertid.

AT DET VAR?: Lars Vaular før finalen i 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
AT DET VAR?: Lars Vaular før finalen i 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Urørt er lik springbrett for en ålreit musikkarriere

Det har vært et par band og artister som har vært innom Urørt og gjort det greit i ettertid, det har jo det.

Foruten alle navnene som er nevnt ovenfor har du Honningbarna, Lemaitre, Bendik, Oslo Ess, Team Me, Side Brok, Kristian Kristensen, Mikhael Paskalev, Nico & Vinz (da Envy), Ida Maria, Brenn, Sløtface, Cezinando, Pom Poko, Girl in red, Boy Pablo, og listen fortsetter.

Og vi håper at den veldig gode trenden fortsetter. Har du laget musikk som du ønsker skal bli vurdert av Urørt-redaksjonen? Da må du melde deg opp på Urørt, og laste opp dine låter. Kanskje du er den neste Urørt-stjernen?

RÅTT: Honningbarna vant Urørtfinalen 2011. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3
RÅTT: Honningbarna vant Urørtfinalen 2011. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3