nrk.no

Husker du da Justin Bieber fikk seg ape?

Og andre minneverdige øyeblikk fra en av vår tids villeste artistkarrierer.

7. august spiller hele verdens Justin Bieber på Leangen travbane i Trondheim.

Det var lenge usikkert om konserten ville bli gjennomført.

Tidligere i sommer kunne nemlig artisten fortelle at han er rammet av Ramsay Hunts syndrom, en virusrelatert sykdom som midlertidig lammer deler av ansiktet.

Han ble nødt til å avlyse flere konserter. Men to uker før trondheimsbesøket skulle finne sted kunne arrangøren bekrefte at Bieber’n tar turen likevel.

Justin Bieber er en superstjerne. Han har på seg en hvit dressjakke over en hvirt topp. Han danser bortover med sine gull-solbriller.
APRIL 2013: Andre gangen superstjernen besøkte Norge var i Telenor Arena. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Jeg var bekymra for at det skulle bli avlyst. Jeg har på en måte forberedt meg litt for det for ikke å bli skuffa hvis han ikke kom, sier Mona Wiik (27).

Hun er administrator i Facebook-gruppa «Norske beliebers» og har fulgt karrieren hans veldig tett.

– Er du like fan nå som du var før?

– Ja, jeg vil si at jeg er like stor fan, men på en litt annen måte. Det var ganske crazy før – det var jo galskap.

For lammelsen i ansiktet er bare den siste i rekken av ting som har fått fans over hele verden til å «pray4Bieber». La oss ta en titt på noen av de mest minneverdige øyeblikkene fra karrieren til en av vår tids største popstjerner.

Usher på ballen

Første gang Justin sang offentlig var i en talentkonkurranse i den bitte lille hjembyen Stratford i Canada. Året var 2007, og canadieren var 12 år gammel.

For at venner og familie som ikke fikk være til stede under konkurransen også skulle få mulighet til å se hvordan gutten gjorde det på scenen, publiserte han klipp fra konkurransen på YouTube.

Videoene ble sett av millioner, og plutselig var han et YouTube-fenomen på lik linje med «Charlie bit my finger».

Usher holder rundt skulderen til Justin Bieber. Usher har på seg noen svarte solbriller og holder en mikrofon. Justin Bieber har på seg en caps, og har pannelugg.
DESEMBER 2009: Usher angrer nok ikke på denne signeringen. Foto: REUTERS/Lucas Jackson

Superstjernen Usher ble den første til å signere Justin, og i 2009 kom debutsingelen «One time».

Men gigagjennombruddet skulle komme noen måneder senere.

Bestukket med sykkel

23. mars 2010 intervjuet Dagens Næringsliv norske Reinert Olsen, bedre kjent som «Ray Kay». I artikkelen står det mest om samarbeidet regissøren hadde hatt med Lady Gaga og Beyoncé.

Men avisen skriver også: «Den siste måneden er en av hans videoer sett 37 millioner ganger.»

Videoen det var snakk om, var naturligvis «Baby».

«Ray Kay» var på denne tiden en av verdens mest populære musikkvideoregissører, og Defjam hadde spurt han om å regissere for Bieber flere ganger, noe han hadde svart nei til.

– Bieber var helt ukjent, og plateselskapet slet med å gjøre han kjent. Han hadde ingen hits. Da de sendte meg «Baby», gjorde jeg mer research på Bieber og innså at han var en veldig flink musiker som hadde stort potensial, og at timingen kunne være riktig for et sånt prosjekt, sier haugesunderen.

Han forteller at Bieber selv ikke var spesielt involvert i det kreative.

– Jeg husker at plateselskapet ønsket å gjøre en fotoshoot samtidig som vi gjorde musikkvideoinnspillingen, men Justin ville heller spille dataspill. De endte opp med å måtte «bestikke» han for å få han til å gjøre fotoshooten også. Prisen? En sykkel … lol.

Ray kay holder rundt en dame og Justin Bieber fra settet til Baby. Jusin og Ray Kay har pannelugg. Justin har på seg en grønn jakke. Ray Kay har et rødt skjerfinne i den svarte jakken sin. Hun lengst til venstre har en svart jakke og har øynene.
APRIL 2010: Koreografen, «Ray Kay» og Justin Bieber på settet til «Baby». Foto: Privat

Bare fire måneder etter videoen ble publisert, var det den mest sette YouTube-videoen noensinne, en rekord den holdt frem til «Gangnam style» slo den i november 2012.

I dag har «Baby» blitt sett hele 2,7 milliarder ganger.

– Mye av pitchen min var basert på hvordan de skulle «selge» artisten til hovedpublikummet, som foreløpig ikke var interessert, så det var utrolig gøy å se at de tingene jeg hadde foreslått, funket som ei kule, konstaterer «Ray Kay».

Gjemte seg i et tre

I mai 2012 kom dagen norske «beliebere» hadde sett frem til i lang, lang tid. Endelig skulle de få se Justin live i Norge. Og det helt gratis.

Mona Wiik reiste fra Stavanger for å få med seg konserten og fikk naturligvis plass helt fremme.

– Det var helt sykt. Folk besvimte jo rundt meg som fluer.

Konserten ble avholdt ved operataket i Oslo. Men på grunn av sikkerhetshensyn var politiet nær ved å avlyse bare minutter før.

Minst 20.000 møtte opp, men det var bare plass til 5000 på operataket. Det førte til kaotiske tilstander i Oslo.

Daværende ordfører i Oslo, Fabian Stang, refset arrangørene av konserten i ettertid.

– Jeg hørte at Fabian Stang måtte klarte opp i et tre fordi det var så mye kaos. Det er sykt da, sier Mona.

49 personer fikk småskader, og 14 ble kjørt til legevakt.

Flytt eksamen!

Etter den kaotiske konserten fulgte noen svært innholdsrike år for Justin, på godt og vondt.

Albumet «Believe» kom ut juni 2012 og gikk rett inn som nummer én på Billboard 200 i USA, samt VG-lista topp 40 i Norge.

Men i 2013 og 2014 skjedde en rekke triste og absurde hendelser.

Etter at et bilde som skulle vise Justin med en hasj-joint i hånden begynte å sirkulere på nettet, ble hashtagen #CutforBieber tatt i bruk. Angivelig drev fans over hele verden med selvskading, i håp om at den da 18 år gamle artisten ville ta avstand fra hasjrøyking.

1. mars 2013 ble Justin 19 år og fikk et kjæledyr i presang: en ape med navnet «OG Mally». En måned senere skulle artisten på turné til Tyskland, og apen skulle få være med.

Et nærbilde av en grå apekatt. Apen har en kjeks i munnen. Det er noen menneskehender som holder den.
APRIL 2013: «OG Mally» fikk ikke bli med Justin på turneen videre. Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Problemet var at Justin ikke hadde noen papirer å vise til. Apen ble derfor konfiskert på grensen, og canadieren så aldri «OG Mally» igjen.

Et par dager senere gikk turen til Nederland. Her bestemte artisten seg for å ta turen til Anne Frank-huset i Amsterdam. Da de ansatte på museet så hva Justin hadde skrevet i gjesteboka, så de seg nødt til å publisere det på Facebook:

Et screenshot av en facebook-post fra Anne Frank House fra 2013.
Faksimile Facebook – «Anne Frank House»

«Det er virkelig inspirerende å få muligheten til å komme hit. Anne var en flott jente. Forhåpentligvis ville hun vært en belieber»

Fra Nederland gikk turen videre til Norge. Og selv med litt rare og absurde hendelser tidligere dette året, var han mer populær hos oss enn noen gang.

16. og 17. april spilte han i Telenor arena.

Disse to konsertene fikk internasjonal oppmerksomhet av litt spesielle årsaker:

Et screenshot fra en The Guardian-artikkel fra 2013.
Faksimile: The Guardian

Selv ikke Ballinciaga hadde vel klart å få norske skoler til å flytte på eksamensdatoer.

Eggkasting og fyllekjøring

Januar 2014 ble en mørk måned for Justin Bieber. Det nye året startet med en feide som endte med at artisten bestemte seg for å kaste egg på naboens hus. Senere ble han dømt til å betale 550.000 kroner i erstatning for skadene.

Men bare noen uker senere skjer en alvorligere hendelse:

Justin ble pågrepet av politiet i Miami for å ha vært med på et ulovlig billøp og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

Ettersom han innrømte forholdene, slapp han fengselsstraff, men måtte ut med 300.000 kroner i bot.

– I ettertid har jeg tenkt litt mer på hvor stort press han egentlig var under, som førte til at han kanskje oppførte seg litt dårlig, sier Mona.

– Han har vært åpen om sin fysiske og mentale helse. Det er bra, for da forstår kanskje folk hvorfor han har oppført seg som han har gjort.

Det mange likevel husker fra hendelsen, er et litt unormalt mugshot:

Et fengselsbilde av Justin Bieber. Han har på seg en rød topp og gliser fra øre til øre. I bildet til høyre står han sidelengs.
JANUAR 2014: Ikke mange er så glad i varetekt som det Justin tilsynelatende var. Foto: REUTERS/Miami-Dade Corrections and Rehabilitation Department/Handout via Reuters

– Har ikke klart å se på det

I 2015 slapp Justin fjerdeskiva «Purpose». Albumet vant blant annet «American Music Award» i kategorien «Beste popalbum».

Låtene «Sorry», «Love Yourself» og «What Do You Mean?» er fremdeles hans mest strømmede sololåter.

I Norge er det derimot en innholdsrik høstdag i oktober vi aldri glemmer fra dette Bieber-året:

Justin Bieber skulle bli intervjuet av Thomas og Harald på «Senkveld», for så å spille en konsert på seks låter.

I en episode av duoens podkast forteller de om det famøse intervjuet. Bare timer før han skulle være gjest fikk «Senkveld»-teamet beskjed om at han ikke ønsket å være med likevel.

Etter mye frem og tilbake klarte de til slutt å overtale superstjernen til å stille, men på én betingelse: Han skulle få lov til å ta over intervjuet.

– Jeg var overrasket over hvor lite sunn fornuft det var hos hans folk, sier Harald i episoden.

Thomas og Harald ble nødt til å droppe hele planen sin for intervjuet, og improviserte alt. Dette innebar blant annet at Justin kalte dem for «pieces of shit» (riktignok med et glimt i øyet), og at Thomas og Justin tok situps sammen.

– Jeg hadde vondt i magen. Og det har jeg hatt til tider flere år etterpå når jeg begynner å tenke på det her.

– Jeg har ikke klart å se på det etterpå, sier Thomas.

Konserten som skulle skje senere ble derimot enda mer absurd. En vannflaske havnet på scenen etter låt nummer én, noe som førte til at Justin avbrøt konserten.

Journalist Karen Brynildsen i Topgirl reagerte.

– Jeg trodde han var ferdig med den drittsekksiden han har vist de to siste årene, sa hun til NRK etter konserten.

I salen befant også Mona Wiik seg. Hun forteller at folk ble helt forvirra da konserten ble avlyst.

– Vi reiste på hotellet til Justin etterpå og møtte Allison Kane og Ryan Good som er tett oppi Justin. De forklarte seg på hans vegne, og det var hyggelig å snakke med dem. Det var en hyggelig opplevelse bare det. De var nok litt fortvila selv.

Årene etterpå

Årene etter tidenes «Senkveld»-sending blir det stillere fra Justin Bieber.

– Han har utviklet seg og henta seg inn igjen fra den mentale breakdown-en som han hadde. Han har gifta seg, og jeg tror han er på en bedre plass i livet nå enn han var i den perioden, reflekterer Mona.

Musikalsk har Justin de siste årene blant annet gjort suksess med samarbeid med The Kid Laroi, Ed Sheeran og Daniel Casear med Giveon. Han har også sluppet albumene «Changes» og «Justice».

Totalt har Justin Bieber i løpet av karrieren hatt syv låter og fire album på førsteplass på VG-lista.

Og nå er Monica stor optimist før konserten i Trondheim.

– Det som er greit nå, er at han bare skal ha tre konserter før han kommer til Norge. Det gjør at han kanskje ikke er så sliten, at han har litt energi og kan hente seg inn igjen.

– Nå har folk blitt eldre, så jeg tror ikke det blir like stor ståhei denne gangen som de første gangene han var i Norge, avslutter den mangeårige «belieberen».

LES MER OM MUSIKK:

SISTE FRA P3.NO: