Hva er det med Justin Bieber?

Den canadiske popstjerna er i landet – hvorfor går alle av hengslene?

18 år gamle Justin Bieber har på en blunk blitt en av verdens største stjerner. I løpet av hans spontane besøk til Oslo har han fått mange tusen jenter til å hyle, løpe og vente- i mange timer. Men hvorfor er JB så populær?

Les: Fikk endelig se Bieber

For bare noen år siden ble lille, søte Justin oppdaget via en hjemmelaget syngevideo på Youtube. Siden har han slått utallige salgs- og popularitetsrekorder. Stipendiat ved NTNU, Thomas Wold, mener fenomenet «Justin Bieber» er typisk.

– Enhver generasjon har sine idoler. Sist gang vi opplevde en liknende, hysterisk fanskare var med Spice Girls, sier Wold, som ikke helt husker de tidligere fenomenstjernene.

– Det typiske med disse er at de fort går over. Alle andre trender har gått over, så jeg tror også Justin Bieber en dag blir utdatert, sier Wold.

700 mill

Foreløpig ser det ut som Bieber holder tronen ganske stødig, med over 22 millioner følgere på twitter og svimlende 742 millioner visninger på hans største hit «Baby».

Les også: Bieber sponser Spotify

Justin Askepott

– Historien om Justin Bieber har en Askepott-kvalitet. Mange av beliberene jeg har pratet med legger stor vekt på at han egentlig er en vanlig gutt som ikke stammer fra noen spesiell familie. Det at han heller ikke har vært med i noen talentkonkurranse, som Idol, er også blitt et kvalitetsstempel, sier Wold.

Redaktør i ungdomsmagasinet Topp, Hillevi Forsman, er enig. Askepott-historien appellerer til unge håpefulle.
– Det at han ble oppdaget på Youtube gir et håp. Han er et forbilde for veldig mange, sier Hillevi som mener 18-åringens talent er undervurdert.

– Justin er ikke bare en hype, han har et stort talent. Jeg så han live og akustisk i Paris en gang, og oppdaget at han har en fantastisk stemme. I tillegg er han kjekk og har kul stil, og det hjelper jo på.

Hillevi mener at det ikke er til å stikke under en stol at Bieberen selv har nærmere 800 millioner på bok og likevel klarer å være sympatisk med bena plantet på jorda.

I motsetning til Wold, tror ikke Hillevi at Justin-hypen vil gå over med det første.
– I bunn og grunn lager Justin knallgod pop. han har gått fra å være et barneidol til å bli mer en ny Justin Timberlake-skikkelse som også voksne kan like. Jeg er fan!

Do you belibe?

Man kan ikke snakke om Bieber uten å nevne de kanskje enda mer berømte beliberene. Dette er nemlig en helt spesiell tropp.

Les også: Vil sette Bieber-rekord

– For beliberene er musikk blitt noe mer enn bare musikk. De har funnet ut av hva de liker og fått et personlig forhold til den. Dette er nok en del av identitetsbyggingen som skjer i aldergruppen de fleste belibere tilhører, sier Wold og legger til et morsomt fakta om Justins utseende.

– Det at han har et fordelaktig utseende hjelper selvfølgelig veldig på. Dessuten ser han noe yngre ut enn han virkelig er, noe som appellerer til en større målgruppe. I for eksempel serien Berverly Hills 90210 fra 1990 valgte castingen kortvokste skuespillere med et ungt utseende for at yngre lettere kunne identifisere seg med serien.

Se også: Mette Marit som A-ha-fan!

Wold sikter selvfølgelig til den voksende, nye aldersgruppen kalt tweens.

– Barn vokser fra typiske «barneting» tidligere enn før og skaper en egen identitet. Tweens er en veldig stor gruppe som det i stor grad blir direkte markedsført mot.

Ikke overbevist?

Har du fortsatt ikke blitt en Beliber eller skjønt Bieber-hypen, er dokumentaren «Never sey Never» filmen for deg. Om ikke musikken faller i smak, er definitivt fenomenet mye å måpe av.

Alles boyfriend

Tidligere denne måneden slapp Bieber den meget etterlengtede singelen «Boyfriend» fra hans kommende album «Belive».

42 Responses to “Hva er det med Justin Bieber?”

 1. Silje ₪ ø lll ·o.

  JAHA!. Vell, belieberne har ikke peiling. De er bitt av en biebermygg.

  Vill noen vite hvordan musikk er mer enn bare musikk? Velkommen til The Echelon.

 2. Anonym

  “Den canadiske popstjerna er i landet – hvorfor går alle av hengslene?”
  Du mener vel pressen og 14 år gamle jenter. Resten gir vel glatt faen.

 3. Reka Fæjsbook

   Det er vel mest fordi dere og resten av media tar helt av, og derfor gør småjentene akkurat det samme. Gutten eier jo ikke sangstemme, grunnen at han er stor er pga. folka bak han, som har vært veldig flink å promotere ungen. Dette er jo ikke akkurat noe nytt, det er alltid slike artister for hver tid.

  Folk som er over 14 år gir faen.

  • Siv-Merete Høiland

   Folk som er over 14… Hm… Tror du ksla undersøke litt før du uttaler deg? Han eier ikke sangstemme? Neivel, du har ikke hørt mye av han. Greit det

   • Reka Fæjsbook

     Hør på meg. Hvis du har noe interesse av musikk, så er ikke Justin Beiber noe du hører på. Justin er en pengemaskin, han er ikke stor pga. stemmen sin, dette er promotering, promotering, promotering. Han har sluppet filmer, bøker(selvbiografi!! når gutten bare var ca.16 år???) det selges ALT av duppeditter, justin beiber viskelær, justin beiber blyant, justin beiber parfyme, justin beiber klær, justin beiber doring OSV.OSV. Han har look’et, han er ung og selvsikker, dettan har de virkelig vært heldig med.

    Petter Stordalen(som sikkert du vet, har han åpnet et nytt senter rett ved der Justin skal spille, dette er ikke tilfeldig) vet virkelig hva han gjør, dette handler bare om penger. Slash er også i Oslo, og Jay-Z var i forrige uke, og det var ikke “all over the news” at de skulle hit, dette er det en grunn for. Begge har en fanbasis som overgår(mildt sagt), men fansen er ikke 13 år og går bananas(her i Norge).

    Dette er ikke god musikk! Når jeg fant ut at han hadde kommet med juleablum så bestemte jeg meg for å hørte på det, uten noen som helst fordommer, og herregud det var dårlig, det er en grunn at anmeldere gir terningkast 1-3. Når jeg hører “Baby”, så er “Melodi Grad Prix Jr”, det første som treffer meg, jeg prøver ikke å være ekkel her, jeg sier bare min ærlige mening, som jeg er sikker på at flere støtter meg i.

    Ser at du er veldig aktiv her, så kan jo informere deg at han bor i USA(Atlanta,Georgia), ikke i Canada(han ble født i Canada) så du trenger ikke komme her og bruke det til å kverulere med at folk ikke vet noe som helst om Justin. Det er greit at dine døtre hører på Justin, men en voksen kvinne som deg? Ja ja, all del, hør på hva du vil.

 4. Anonym

  De som er <14 år gi faen i om det er bra sangstemme. Dette er enkelt å greit noe som er blitt kult å være interessert i(og det forsterkes nok mangfoldige ganger i en jentegjeng, sett bort ifra media). Å høre bieber fans i intervju er jo å høre en hjernevasket unge, de vet jo egentlig ikke hvorfor de liker ham. Og det at alle med vett i huet ikke syns han er noe musikkfenomen gjør det bare lettere for den yngre garden å bli interessert. 

  Gratulerer til markedsførere, 14åringene elsker dere og hater foreldrene som prøver å si nei.
  Media, dere vil jo bare ha litt av drysset på kaka?

 5. Anonym

  De som er <14 år gi faen i om det er bra sangstemme. Dette er enkelt å greit noe som er blitt kult å være interessert i(og det forsterkes nok mangfoldige ganger i en jentegjeng, sett bort ifra media). Å høre bieber fans i intervju er jo å høre en hjernevasket unge, de vet jo egentlig ikke hvorfor de liker ham. Og det at alle med vett i huet ikke syns han er noe musikkfenomen gjør det bare lettere for den yngre garden å bli interessert. 

  Gratulerer til markedsførere, 14åringene elsker dere og hater foreldrene som prøver å si nei.
  Media, dere vil jo bare ha litt av drysset på kaka?

 6. Ole Sandvik


  Mange av beliberene jeg har pratet med legger stor vekt på at han egentlig er en vanlig gutt som ikke stammer fra noen spesiell familie.”

  Kan noen nevne 10 stjerner som IKKE kommer fra en vanlig familie?

 7. Demos Demoso

  Bieber er bare enda mer hypet søppel fra USA. Vi burde ikke legge oss åpne for den krigsmaskinen som USA’s hjernevaskindustri i film, tv, “musikk” og tomt kjendiseri vitterlig er. Det er krig og det er fiendtlige handlinger.

  • gjertrudov

   *Canada, et land som såvidt jeg vet ikke er i krig med noen som helst…

   For øvrig synes jeg teorien om at Hollywood skaper tenåringsidol som en del av en større hjernevaskende krigshandling er det dårligste konspirasjonsteorien jeg har hørt på lenge.

  • Siv-Merete Høiland

   Han er ikke fra USA… Ja, ja- jeg fortsetter å være fan, uansett om det åpenbart er mange som mener dette bare er hypet søppel 🙂 Finn ut litt fakta før du uttaler deg negativt. Du vil nok bli overrasket over hva du finner… 😉

 8. ur raco

  Det er jentunger mellom 8 – 12 år som hyler i kor sammen med noen få kjendis-journalister.

  Ellers er denne Bieber-figuren totalt uinteressant for 99% av befolkningen.

  Talentløst !

  • Cathrine Jullum Kise

   Den siste uttalelsen var vel litt vel naiv og fordomsfull? Gutten kan synge og har klart å smelte fansen på et vis, så talentløs er vel ikke ordet.

   • ur raco

    Talentet ligger hos “de voksne” folka bak markedsføringskampanjen.  De har skapt et kommers produkt for småjenter som deg.  Ikke noe galt i det.

    Mulig guttungen kan synge, men Bieber er altså et skapt, kommers produkt på linje med Barbie-dukka di eller McDonalds…..

    • 5string

     Talentløs er han ikke, utseende har han og sangene er hørbare. Men da stopper det også!

     Som du sier, han er et skapt merkevarenavn av gode produktutviklere og om 5 år er navnet hans borte!

    • Cathrine Jullum Kise

     Småjenter som meg?? Jeg er godt inn i 20-årene og absolutt ikke målgruppen på det varemerket du snakker om. Jeg kjenner jeg blir provosert når du snakker ned til meg på den måten du gjør, og med det har kanskje de idiotiske argumentene dine nådd fram på akkurat en slik måte du håpet på; de gav deg makt. Supert hvis det gav deg en selvtillitsboost, synd hvis du følte det hjalp til å endre noens syn på saken.

     Det stemmer nok at han ikke ville nådd like langt uten markedsføringen, men si meg; hvem hadde vel egentlig det? Jeg tror ikke vi hadde visst hvem Elvis var om ingen hadde “oppdaget han” og markedsført han som “the king”. Blir det riktig å si at det var de som var det egentlige talentet bak Elvis suksess? Selvfølgelig ikke. Jeg skal ikke skryte Bieber opp i himmelen, for noe særlig utpreget fan er jeg ikke, men jeg synes det er verdt å poengtere at 1) disse med talent for markedsføring velger å satse på det de tror kan bli verdt noe og 2) det er ikke produsentene hans som synger eller går ut på scenen og trollbinder en hel generasjon med fjortiser.
     Mer gidder jeg ikke å si, for det ville antakeligvis bare blitt et nytt avsnitt om hvor fordomsfull jeg opplever deg som, men det har jeg jo også poengtert tidligere, og du bekreftet mine opplevelser på nytt ved å anta at jeg leker med barbie eller spiser på macdonalds … bare fordi jeg ikke var i mot bieber? Håper du har blitt et år eldre siden sist! Det har i alle fall jeg.

  • Siv-Merete Høiland

   Det er faktisk veldig mange gutter også som er fan av han, forståelig nok. Jentene er heller ikke 8-12 år. Det er enormt mange i hele verden, i alle aldre, og jeg “kjenner” mange voksne Beliebere fra Twitter. Store musikknavn, høyt oppe, har stor respekt for Justin. Det er bare å se filmen (dokumentaren)-så vil du nok forstå hvorfor han er interessant…

 9. Mari Sanaker

  Jeg kjenner jeg blir litt oppgitt og irritert over alle som på død og liv skal hate en artist på grunn av musikken han lager. Hva galt har han gjort dere? Jeg er ingen fan selv, men jeg har ingen ting i mot han og gidder ikke å bruke tiden min på å hate en artist – uansett grunn. Javel, jeg synes det er noe overdrevet og gråte når man får se han sittende i en bil eller på taket av Nationaltheateret, jeg synes faktisk hele greia er hypa opp og veldig overdrevet – hvem faen gidder å stå som sild i tønne uten noe særlig mat og vann i flere timer bare for å høre en artist spille noen av låtene sine? Men det får være deres sak. Selv kjenner jeg at jeg er veldig glad for at jeg kan sitte i stua mi hjemme, med tilgang til all maten jeg vil ha og med vann i springen. 

  Gutten har jo gjort noe rett, i og med at han er blitt såpass stor som han er. Jeg personlig synes han har en fin stemme, den ble faktisk veldig mye bedre etter at han var ferdig med stemmeskiftet. Musikken er heller ikke så ille som alle skal ha det til, men jeg tror at veldig mange har dømt musikken hans før de tar seg tid til å høre på den – nettopp fordi han er blitt så populær. Virker som om noen unngår alt som er blitt mainstream, fordi de absolutt skal være unike og forskjellig fra alle andre. Når dere i tillegg kaller ham for ei jente, oppfører dere dere minst like dumt som fjortissjentene som i dette øyeblikk svimer av på Operataket. 

 10. Siv-Merete Høiland

  Utrolig trist at det bare kommer negative kommentarer her. Jeg er ei voksen dame med fire barn, og jeg har stor sans for Justin. Virker som mange dømmer uten å ha peiling på hvor han kommer fra, hva han står for, og hva slags musikk han har. De nye låtene er knallbra, kom ut en senest i GÅR. Nytt album kommer om tre uker og jeg gleder meg villt. Nei, jeg er ikke en dumskalle, men ja, jeg digger Mr Bieber 🙂 Han er ikke fra USA, men fra et lite sted i Canada, der han som 12-åring spilte sanger på gata. De var lutfattige. Nå hjelper han utrolig mange mennesker ved veldedighet. De som sier han ikke har talent kan jo kanskje se filmen Never say never. Og de som sier det går over…. Bieber er her for å bli- TRO MEG!

  • Anonym

   den videoen var til å spy av! takk for at du lurte meg til å se den reklamedritten der

 11. Anonym

  jeg liker verken han eller musikken hans. Det er  synn at jenteunger lar seg lure så lett av reklame
  8 – 12 år gamle jenter eier ikke musikk smak de er bare interesert i det samme som venninna. jeg gir dem skylda for at norge sente Toogi til euro-finalen OG DET GIKK IKKE SÅ JEVLA BRA!! BUUU BUUU HUUU BUUU VRÆÆÆL hehehee
   

 12. vacuity08

  eg får vondt i magen av alt oppstyret og beliber-pisset. Det er en skam at han skal skitne ned dette landet også.

 13. Rebby

  Hva er vitsen med å slenge dritt bare fordi man ikke liker en person? Kan man ikke bare holde kjeft og drite i det? Jeg er 16, den eneste i vennegjengen som liker han, men står for at jeg gjør det. Man trenger selfølgelig ikke å like en artist/person bare fordi det er andre som gjør det, men det å slenge dritt på et offentlig nettsted er bare sinnsykt dårlig gjort. Jeg kjenner at jeg blir ekstremt kvalm av dere. Skjerp dere folkens!

 14. ole sæther

  jeg skulle egentlig vært der men er syk 🙁

 15. Thomas Wold

  Typisk nok preges kommentarfeltet av
  Negative, til dels hatske innlegg mot Bieber og Bieber-fans.
  Iherdig forsvar fra Bieber-fans

  Alt er som det skal være, med andre ord.

 16. Justin Bieber

  jeg blir så irritert for at folk kommenterer så stygt om justin bieber hvis ingen av der har noe pent å si om han kan vell der drit i å kominterer om han vi beliver er lei av at der rakker ned på han hvis der har noe i mot han så holl seft  og ikke se på videor av han han tviger der ikke så  har du ikke noe pent å si så ikke si noe for det er andre en deg som liker han hilsen en believe justin bieber

 17. Michelle-Antonia

  elskeeeeeeeeeeeeeeer han, over hele mitt hjerte…. har vært på konsert m han 14.3 2011 o2arena london, å i oslo når han var her…<3 han er min drømmehelt skulle ønske jeg var liks kjent som jeg hadde like mye penger som han… hørt noe om en ny parfyme som heter girlfreind, er den helt ny eller?? hvertfall DEN SKAL JEG HAA, UANSETT HVOR MYE DEN KOSTER….!!! en gang i live mitt skal jeg møte justin bieber personelig å få han til å kysse meg på kinnet HELST på munnen ingentin er jo bedre enn d da <3 ALLE HAR ET HÅP JENTEEERRR, IKKE GI SLIPP PÅ D<3<3<3 :)))))

 18. May Jailer

  Kan dere spille Boyfriend, All Around The World & As Long As You Love Me av Justin Bieber. Pliss 😀

 19. Anja Halvorsen

  Vi beliebere kommer ALDRI til å la dåkker haters vinne med den pissen dåkker kommer med om værdens største pop idol!

  Tru mæi dåkker hvet kansje at han har songe baby, men gå på youtube og søk på kidurhal å hør på With You !
  Dåkker kommer kansje til å krittisere han, men husk han et et menneske som alle oss andre han har også følelsa!
  Mange videoa på youtube som vise kor han har skrekke får han har sett mange hate video til han!
  Å næi han e ikke en bæsonge som dåkker sikkert kommer til og si!
  Slutt og hate han! Ka han har gjort dåkker?

 20. Torztein

  jeg hater ikke Justin bieber pågrunn av musikken eller utseendet.

  Jeg hater pågrunn av hvordan han oppfører seg.
  han er rasistikk og slem mot folk som er annerledes.
  han sier stygge ting, ignorerer de sære og tror han kan gjøre det han vil.

  jeg vil ikke få belibere til å slutte å være belibere, jeg forteller bare sannheten.