Hva er det med Justin Bieber?

Den canadiske popstjerna er i landet – hvorfor går alle av hengslene?

18 år gamle Justin Bieber har på en blunk blitt en av verdens største stjerner. I løpet av hans spontane besøk til Oslo har han fått mange tusen jenter til å hyle, løpe og vente- i mange timer. Men hvorfor er JB så populær?

Les: Fikk endelig se Bieber

For bare noen år siden ble lille, søte Justin oppdaget via en hjemmelaget syngevideo på Youtube. Siden har han slått utallige salgs- og popularitetsrekorder. Stipendiat ved NTNU, Thomas Wold, mener fenomenet «Justin Bieber» er typisk.

– Enhver generasjon har sine idoler. Sist gang vi opplevde en liknende, hysterisk fanskare var med Spice Girls, sier Wold, som ikke helt husker de tidligere fenomenstjernene.

– Det typiske med disse er at de fort går over. Alle andre trender har gått over, så jeg tror også Justin Bieber en dag blir utdatert, sier Wold.

700 mill

Foreløpig ser det ut som Bieber holder tronen ganske stødig, med over 22 millioner følgere på twitter og svimlende 742 millioner visninger på hans største hit «Baby».

Les også: Bieber sponser Spotify

Justin Askepott

– Historien om Justin Bieber har en Askepott-kvalitet. Mange av beliberene jeg har pratet med legger stor vekt på at han egentlig er en vanlig gutt som ikke stammer fra noen spesiell familie. Det at han heller ikke har vært med i noen talentkonkurranse, som Idol, er også blitt et kvalitetsstempel, sier Wold.

Redaktør i ungdomsmagasinet Topp, Hillevi Forsman, er enig. Askepott-historien appellerer til unge håpefulle.
– Det at han ble oppdaget på Youtube gir et håp. Han er et forbilde for veldig mange, sier Hillevi som mener 18-åringens talent er undervurdert.

– Justin er ikke bare en hype, han har et stort talent. Jeg så han live og akustisk i Paris en gang, og oppdaget at han har en fantastisk stemme. I tillegg er han kjekk og har kul stil, og det hjelper jo på.

Hillevi mener at det ikke er til å stikke under en stol at Bieberen selv har nærmere 800 millioner på bok og likevel klarer å være sympatisk med bena plantet på jorda.

I motsetning til Wold, tror ikke Hillevi at Justin-hypen vil gå over med det første.
– I bunn og grunn lager Justin knallgod pop. han har gått fra å være et barneidol til å bli mer en ny Justin Timberlake-skikkelse som også voksne kan like. Jeg er fan!

Do you belibe?

Man kan ikke snakke om Bieber uten å nevne de kanskje enda mer berømte beliberene. Dette er nemlig en helt spesiell tropp.

Les også: Vil sette Bieber-rekord

– For beliberene er musikk blitt noe mer enn bare musikk. De har funnet ut av hva de liker og fått et personlig forhold til den. Dette er nok en del av identitetsbyggingen som skjer i aldergruppen de fleste belibere tilhører, sier Wold og legger til et morsomt fakta om Justins utseende.

– Det at han har et fordelaktig utseende hjelper selvfølgelig veldig på. Dessuten ser han noe yngre ut enn han virkelig er, noe som appellerer til en større målgruppe. I for eksempel serien Berverly Hills 90210 fra 1990 valgte castingen kortvokste skuespillere med et ungt utseende for at yngre lettere kunne identifisere seg med serien.

Se også: Mette Marit som A-ha-fan!

Wold sikter selvfølgelig til den voksende, nye aldersgruppen kalt tweens.

– Barn vokser fra typiske «barneting» tidligere enn før og skaper en egen identitet. Tweens er en veldig stor gruppe som det i stor grad blir direkte markedsført mot.

Ikke overbevist?

Har du fortsatt ikke blitt en Beliber eller skjønt Bieber-hypen, er dokumentaren «Never sey Never» filmen for deg. Om ikke musikken faller i smak, er definitivt fenomenet mye å måpe av.

Alles boyfriend

Tidligere denne måneden slapp Bieber den meget etterlengtede singelen «Boyfriend» fra hans kommende album «Belive».