- Dette er BroShow
- Nytt, urbant talkshow på NRK3.
- Abiel Tesfai, Aon Raza Naqvi og Mikkel Niva gir deg ufiltrert gutteprat, og utsetter hverandre for tester og utfordringer du ikke har sett på TV før.
- Premieren er 28. oktober klokka 2055. Da vises to episoder: «Kriminell» og «Lykke».
- Du kan også se BroShow her.
Hvem er flinkest til å stjele? Er det innafor å ligge med eksen til kompisen? Og hvordan reagerer folk på ordbruk som «neger» og «pakkis»?
Programleder Abiel Tesfai og kompisene Aon Raza Naqvi og Mikkel Niva utfordrer og undersøker gjennom sju episoder temaer det sjelden snakkes høyt om i sitt nye, urbane talkshow «BroShow». Første episode ut handler om kriminalitet.
Gutta skal blant annet finne ut hvem som er flinkest til å være kriminell. Mens to venter i en varebil, går en og en inn i butikken for å se hvor mye han klarer å stjele uten å bli ferska. Det hele er avtalt med butikksjefen, men de ansatte vet ingenting om det som skjer.
Se første episode av BroShow Øverst i saken.
Hvor går grensa?
Gutta i BroShow diskuterer også gråsoner rundt kriminalitet. «Tror dere folk som røyker hasj føler seg som kriminelle mennesker? Er loven nødvendigvis det eneste som er riktig? Er det ikke forskjell på å bare være litt «bad» og å være kriminell?»
Sveinung Sandberg er professor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi på Universitetet i Oslo.
Han sier det er helt tydelig at ungdom skiller på kriminelle handlinger og hva som oppfattes som «greit» og ikke. Hvilke holdninger som regjerer, er det derimot vanskelig å si noe om.
– En holdning forandrer seg ut ifra konteksten den er satt i. Hvor grensa går for hva som er greit og ikke vil variere ut ifra hvem du spør.
– En som røyker heroin vil kanskje si at dét er greit, men mene at om du injiserer stoffet – da er du ille ute. Det samme vil kanskje noen som «bare» røyker hasj si om noen som bruker sterkere stoffer. Grensa for hva som er greit setter man ut ifra hvor man selv står i sammenhengen.
Desssuten lurer Tesfai i episoden på hvorfor noen ender opp som kriminelle.
– Det er helt sjukt å se hvor gutta jeg har vokst opp med har endt opp. De har blitt alt fra yrkeskriminelle til advokater, sier han.
Sandberg forklarer at grunnene til at noen blir kriminelle kan forklares økonomisk, sosialt eller biologisk.
– Så ser man gjerne de tre i sammenheng. Har du ikke penger er det kanskje større sjanse for at du havner i en sosial gruppe der det er kultur for å stjele, forklarer han.
Når det gjelder den biologiske forklaringa, er enkelte rett og slett mer disponert for å begå kriminelle handlinger.
– Har man lavere impulskontroll eller blir fortere aggressiv, for eksempel, kan terskelen for å gjøre noe kriminelt være lavere.
Ærlige og ektefølte tema
Det første du tenker når du hører ordet «talkshow» er kanskje et studio med et bord og stoler rundt. Sånn vil ikke gutta i BroShow ha det – men det er likevel den sjangeren de synes serien tilhører mest.
– Hvorfor må det være sånn og sånn? Vi er ute etter å bryte barrierer. Derfor er byen vårt studio, og det forandrer seg hele tida, forklarer Tesfai.
På morsomt og kompisaktig vis skal de ta for seg alt fra lykke og sjekking til vold og krenking. Gutta er seg selv og er åpne om egne erfaringer og tanker.
– Det du ser i serien gjenspeiler ting jeg har opplevd eller sett med egne øyne. Det gjelder ikke nødvendigvis meg, men det er ekte, sier Tesfai.
Her kan du se andre episode av BroShow: