Hvilket parti skal Faten velge?

Mange unge aner ikke hva de skal stemme. I serien «Faten tar valget» skal Faten Mahdi Al-Hussaini prøve å finne partiet for henne.

– Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i dokumentarserien. Mange unge vet nok ikke hva de skal stemme, og kanskje vet de for lite om politikk også, sier Faten Mahdi Al-Hussaini.

I mini-dokumentarserien «Faten tar valget» skal vi følge 22-åringen når hun skal finne partiet som passer for henne slik at hun ikke trenger å stemme blankt – det har nemlig vært planen.

– Jeg har aldri stemt blankt før, men nå har jeg ikke vært enig i politikken de siste årene og hadde derfor tenkt å gjøre det denne gangen. Nå skal jeg heller prøve å finne et parti som kan representere meg, sier Faten.

I Sanas fotspor

Hver episode skal ta for seg en sak eller et tema som mange unge er opptatte av; miljø, integrering, forsvar og utdanning. Faten skal være med på aktiviteter og møte mennesker som er glødende opptatt av nettopp disse temaene.

– Jeg gleder meg til å møte andre unge sjeler som brenner for temaer jeg kanskje vet for lite om, sier Faten, som også gleder seg til å vise nye sider av seg selv.

Faten er nemlig ikke helt ukjent for offentligheten. I 2014 fikk hun mye oppmerksomhet etter at hun holdt en appell under en demonstrasjon mot terrorgruppa Den islamske stat.

– Jeg ser fram til å vise hvem Faten er. Jeg vil vise de andre sidene av meg, ikke bare den alvorlige siden som kommer fram i mitt arbeid mot ekstremisme, sier Faten.

Vil Faten Mahdi Al-Hussaini finne et parti som kan representere henne? Foto: Christian Breidlid.
Vil Faten Mahdi Al-Hussaini finne et parti som kan representere henne? Foto: Christian Breidlid.

22-åringen håper hun kan være med på å forebygge fordommer.

– Jeg vil vise andre unge at jeg ikke er annerledes enn dem, selv om jeg bruker hijab. Jeg vil vise at et hodeplagg ikke begrenser deg, slik som Sana i SKAM også har vist oss, sier Faten.

Leter etter «sitt» parti

I hver av de fire episodene skal Faten møte Fredrik Solvang, journalist og programleder i «Dagsnytt 18» og «Detektor», for å få vite mer om hva partiene mener om de ulike temaene. Faten håper hun vil finne et parti som fortjener hennes stemme før stortingsvalget.

– Det må være et parti som forstår ei ung jente som lever i det flerkulturelle Norge og som står i spagat mellom to kulturer, sier Faten.

Håkon Moslet, redaksjonssjef i P3, mener Faten er den perfekte programlederen for valg-dokumentarserien.

– Faten har vært en modig stemme de siste årene, og hun har markert seg i kampen mot ekstremisme. Hun er en viktig brobygger mellom unge muslimer og majoritetsbefolkningen i Norge, sier Moslet.

Ved å møte politikere og ta for seg politiske temaer som betyr mye for unge, tror Moslet at Faten kan hjelpe unge velgere til å bli litt klokere på hva som skjer i de ulike politiske miljøene.

– Selv om hun bare er 22 år har hun mye balast og livserfaring. Hun er både en usedvanlig jente og en vanlig norsk jente, sier Moslet.

«Faten tar valget» har premiere på NRK1 og nett-tv torsdag 31.august.