Hvis Bergen var et land…

Hvem burde vært konge? Si din mening i saken.

Bergen Høyre vil at Bergen skal bli et eget fylke – akkurat som Oslo. De vil altså at vestlandshovedstaden skal bli like tøff som den ordentlige hovedstaden.

Eget land?

Selv om det ser ut til at Bergen Høyre nøyer seg med fylkesstatus i første omgang er det mange bergensere som ønsker seg enda mer. «Eg e ikkje fra Norge, eg e fra Bergen» er en Facebook-gruppe med over 3000 medlemmer.

Hvis Bergen blir et eget land:

Hvem bør bli statssjef (president, konge/dronning, fyrste, keiser eller pave) i den suverene staten Bergen? Stem nederst i saken!

LES OGSÅ: Vil ha OL til Bergen

Bergen. (Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)
Bergen. (Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)

Herman Friele?

Herman Friele. (Foto: Scanpix)
Herman Friele. (Foto: Scanpix)

Herman Friele er allerede kongen av kaffe og har erfaring som ordfører i Bergen (2003-2007). Men han har også opplevd røffere ting enn å være snorklipper og kaffekonge:

– Jeg og to kompiser jobbet i oppvasken på et cruiseskip som gikk til Kanariøyene. Båten rullet og vi spydde, forteller han i et intervju med Leo Ajkic i Banden denne uka.

LAST NED: Banden-podkaster

Leo lurer på om det er mulig for Friele å få laget en litt søtere kaffe til folk fra Balkanområdet og andre innvandrere, men det ser ikke så lovende ut for det:

– Jeg tror markedet er for lite, sier Herman Friele, som eventuelt lett kunne tatt jobben som handelsminister i nasjonen Bergen.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/friele.mp3|titles=Leo intervjuer Herman Friele|artists=Banden]

Erna Solberg?

Erna Solberg. (Foto: Scanpix)
Erna Solberg. (Foto: Scanpix)

Erna Solberg, nåværende leder i det norske partiet Høyre, tidligere kommunal- og regionalminister i Norge. Onsdag hadde P3morgen besøk av Norges mektigste bergenser, som fyller 50 år på torsdag.

– Jeg ønsker meg bøker, rødvin og ski, ikke salatboller eller lysestaker, fortalte hun i sendingen.

LAST NED: P3morgen-podkaster

For å komme under huden på kjendisene tar Yngve i P3morgen med seg gjestene dit man virkelig åpner seg, på nachspiel:

– Når klina du sist, Erna?

– Jeg kliner med min mann nesten daglig, jeg.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/Solber.mp3|titles=Yngve på nachspiel med Erna Solberg|artists=P3morgen]

Lars Vaular?

Lars Vaular har et lidenskaplig forhold til hjembyen sin.

– Åsane, Loddefjord, Sandviken, Løvstakken, Fyllingen, Landås, hele jævla Bergen, rapper han i hyllesten «Eg e fra Bergen».

OBS! Valg av Lars Vaular kan kanskje føre til problemer i samarbeidet mellom Bergen og Norge, hvis Siv Jensen blir statsminister i Norge.

Lydverket spanderer Lars Vaular i 2009:

Davy Wathne?

Davy Wathne, profilert TV-fjes i den mulige framtidige statskanalen i Bergen, TV 2. Har stor kunnskap om Bergens landslag i fotball, Brann.

– Bergenserne er veldig beviste på at de kommer fra verdens vakreste by. Her finnes det tydelige tradisjoner som alle har et forhold til. Buekorps, Brann, Fløyen og Akvariet. Dette er innbyggerne stolte av. Denne selvtilliten provoserer andre, men egentlig handler det bare om en naturlig selvbevissthet, sier Davy til tv2.no.

LES OGSÅ: TV 2 blir i Bergen

Hans-Wilhelm Steinfeld?

Hans-Wilhelm Steinfeld (Foto: Scanpix)
Hans-Wilhelm Steinfeld (Foto: Scanpix)

NRKs mann i Moskva, Hans-Wilhelm Steinfeld, kunne sikkert også blitt utenriksminister.

Han har tidligere vunnet over Bergens Tidende i PFU, fordi BT brukte han som ufrivillig case i en sak som handlet om at bergensere er Norges mest pratsomme folkeslag.

HØR LEGENDARISK KLIPP: Steinfeld avlyttet og forbannet

Da Steinfeld i et nettmøte i 2010 ble spurt om han hadde vurdert å legge om bergensdialekten sin, svarte han:

– Nei. Bergensk var det talte mål hos Eidsvoldsmannen, sorenskriver Christie, Edvard Grieg, Statsminister Mowinckel, Stortingspresident C.J. Hambro, dikterne Arnulf Øverland & Nordahl Grieg, LO-leder Konrad Nordahl, Stortingspresident Nils Langhelle, Høyres legendariske leder Sjur Lindebrekke, Roald «Kniksen» Jensen og Bergen er Norges historiske hovedstad.

Stem…

…På den du mener ville ledet nasjonen Bergen best.


Bør Bergen løsrive seg fra Norge? Hvem bør lede nasjonen Bergen? Si det!