– Det var bare én av oss tre som stemte ved forrige valg, forteller programleder Mutasim «Mutta» Billah Ahmad.
Han og de to andre programlederne i «Andregenerasjonen» på P3, står utenfor Oslo Rådhus hvor de akkurat har vært på omvisning.
Mutta mener «Andregenerasjonen» representerer valgstatistikken godt. Generelt var det nemlig bare én av tre i aldersgruppen 20-24 som brukte stemmeretten under kommunevalget i 2015. Unge innvandrere og norskfødte unge med innvandrerforeldre hadde enda lavere deltagelse, med henholdsvis 23,4 prosent og 32 prosent.
Sammenlignet med alle de andre aldersgruppene, er unge mellom 20 og 24 de minst aktive velgerne.
– Alt er politikk
I fire uker skal gutta i «Andregenerasjonen» undersøke hva kommunevalget går ut på og hva som skal til for å stemme i serien «Andregenerasjonen tar valget».
Hvor mye kan for eksempel gå galt i stemmelokalet? Hvis vi slutter å spise kjøtt, er gresshoppemel Halal? Hvordan høres det ut hvis politikerne virkelig snakket de unges språk, og hadde de skjønt hva de selv sier?
Alt de tester og finner ut underveis, legger de ut på NRK P3s konto på Instagram. Prosjektet er så vidt i gang, men allerede har gutta hatt flere aha-opplevelser.
– Jeg har innsett at alt er politikk. Jeg har ikke tenkt på meg selv som politisk interessert tidligere, men det er jo mange ting i samfunnet jeg bryr meg om: fritidstilbud, miljø, kollektivtransport og så videre. Dette prosjektet har fått meg til å innse hvor mye i hverdagen min som faktisk påvirkes av lokalpolitikken, forklarer Cengiz Al.
Det er som regel færre som stemmer ved kommunevalg enn ved stortingsvalg. Adam Ezzari mener det burde vært motsatt.
– Kommunene bestemmer mye som påvirker livene til folk i det daglige. Jeg begynte min musikkarriere på en fritidsklubb. Uten det tilbudet hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Og den klubben ville ikke eksistert uten at lokale politikere sørget for at det fantes penger og folk til å drive den, sier han.
– Lar de eldre bestemme over oss
At unge er de minst aktive velgerne, synes Adam er for dårlig.
Han kan avsløre at han var den ene av de tre som faktisk tok turen til et stemmelokale ved forrige valg. Han mener flere unge må ta ansvar og bruke stemmeretten.
– Ved å ikke stemme, lar vi de eldre bestemme over oss, forklarer han.
Valgdeltagelsen er nemlig høyest i aldersgruppen 67-79. Hele 75,9 prosent, altså tre av fire, i denne gruppen brukte stemmeretten ved kommunevalget i 2015. Det påvirker resultatet, tror Mutta.
– De eldre bryr seg kanskje om litt andre ting enn det som er viktig for oss unge, sier han. Hvis vi skal få gjennom de tingene vi er opptatt av, må vi delta vi og.
Fakta om valgdeltagelsen i kommunevalget 2015 (i prosent, begge kjønn):
I alt | 60,2 |
18-19 år | 48,3 |
20-24 år | 36,4 |
25-44 år | 51,5 |
45-66 år | 67,7 |
67-79 år | 75,9 |
80 år eller eldre | 56,8 |
Stem med «Andregenerasjonen» i Oslo
– I år går vi for 100% valgdeltagelse, erklærer Adam.
– Blant oss tre, ja! gliser Mutta.
Men de håper å få med seg så mange unge som mulig. Og gutta i «Andregenerasjonen» mener det blir ekstra hyggelig hvis man stemmer sammen.
– Hvis man kanskje ikke har stemt før, eller er usikker på hvordan man gjør, er det fint å ha noen å gå sammen med. Og har man en plan for hvor og når man skal stemme, så glemmer man det heller ikke, sier Cengiz.
De oppfordrer derfor unge som er folkeregistrert i Oslo, til å komme og stemme sammen med dem i Oslo Rådhus den 8. september.
– Vi håper køen av unge som vil stemme, går rundt hele Rådhusplassen, sier Adam.
– Send oss din stemme-selfie!
På valgdagene 8. og 9. september, kan man bare stemme i kommunen hvor man er folkeregistrert.
Alle de tre programlederne er folkeregistrert i Oslo, derfor vil de samle folk akkurat her. Men forhåndsstemme kan man gjøre fra hvor som helst, fra 12. august til 6. september.
– Folk fra andre kommuner må gjerne også komme til Oslo Rådhus, så skal de få en high five hvis de har forhåndsstemt, smiler Mutta.
– Og vi synes unge rundt omkring i landet burde dra og stemme sammen, og så sende oss en selfie utenfor valglokalet av at de har gjort det. Jo flere som stemmer, jo bedre! legger Cengiz til.
(Vi understreker at det er hemmelig valg, så vi oppfordrer til å ta selfiene før eller etter man faktisk har stemt!)
Se video under av gutta i «Andregenerasjonen» som gjør seg klare til å konkurrere om å få med flest velgere til å stemme ved valget 2019: