Jay-Z som programsjef på Hove

Med avlysninger fra både M.I.A og Santogold kunne Hovefestivalen trengt ei feit hiphop-act i kveld. Men det står Jay-Z i veien for.

Jay-Z

Med avlysninger fra både M.I.A og Santogold kunne Hovefestivalen trengt ei feit hiphop-act. Men det stod Jay-Z i veien for.

Fra flere hold kommer rykter om at Hove ønsket seg Fat Joe, som spilte på Rådhusplassen i helga, men at en gammel og uoffisiell beef mellom Jay-Z og Fat Joe gjorde det umulig for festivalsjef Toffen Gunnufsen å ønske Fat Joe velkommen. Gunnufsen selv vil ikke bekrefte at festivalen har vært i kontakt med Fat Joe.

Hove-booker Peer Osmundsvaag kommenterer ryktene slik: – Det er vanlig at headlineren vil ha kontroll på programmet på samme kveld som han opptrer. Og i 99,99 prosent av tilfellene er det ikke noe problem.

Uten at Osmundsvaag heller vil bekrefte at Jay-Z faktisk har blitt spurt om Fat Joe får grønt lys til Hove-opptreden, så står vi uansett overfor et av tilfellene der headlineren direkte eller indirekte begrenser handlefriheten til de som skal lage festival.

Klubbkrangling og pistol-rykter

Så hva er egentlig “Hova” og Fat Joe så sure på hverandre for?

– Om det strides de lærde, sier hiphopguru Tommy Tee, og legger til: – Jeg har ikke lyst til å spekulere i hva som egentlig skjedde mellom dem; jeg kjenner noen av folka der litt for godt.

Nå er det nok av folk som er langt mer snakkesalige. Den smått legendariske krangelen mellom Fat Joe og Jay-Z toppet seg visstnok på nattklubben Carbon i New York i siste havldel av 90-tallet. Jay-Z var kongen av Roc-A-Fella Records, og Fat Joe var høytstående medlem av konkurrerende NY-crew Terror Squad: En av de mer nøkterne oppsummeringene av beefen kan du lese her.

Akkurat hva som faktisk har skjedd er vanskelig å si – det virker som begge leirene prøver å legge lokk på hendelsen – men at Roc-A-Fella og Terror Squad ikke akkurat har vært verdens beste venner, er en kjent sak.

Og det er synd for Hove-publikummet: For det som er helt sikkert er at Fat Joe var tilgjengelig og høyaktuell i forkant av festivalen – og at han ikke opptrer på Hove i kveld.