– Jeg la ut mye jeg ikke kunne stå inne for

Tara (20) og Vegard (19) opplever stor suksess på sosiale medier – men for Tara er ikke hverdagen like glamorøs.

Du kan se første og andre episode av “Tara & Vegard” nederst i saken.

– Det handler jo om å takle de tingene man egentlig ikke trenger å være så jævlig redd for, de hindrene man lager for seg selv. Som det å føle seg komfortabel i sin egen kropp.

Tara (20) har over hundre tusen følgere på sosiale medier, og lever livet sitt gjennom mobilskjermen.

Utenfor de sosiale mediene er hun en kronisk “drop-out”, hun har hverdagsangst, og hun har null kroner på konto. Tara er ambisiøs, men også svært tiltaksløs.

Vegard (19) har gjort seg kjent gjennom Vine, men er likevel i andre enden av skalaen – og nå skal han vise Tara at det ikke er så ille som Tara tror.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Jeg la ut mye jeg ikke kunne stå inne for

Selv om både Tara og Vegard er kjente fjes i sosiale medier som Instagram og Vine, er det ikke dét som blir fokus i den nye TV-serien. Tara selv har et litt komplisert forhold til sin egen tilstedeværelse der.

– Jeg har lagt ut såpass mye drøyt på insta at jeg har blitt hun litt røffe jenta, og mye av det som er lagt ut kan jeg egentlig ikke stå inne for, det har ikke vært helt meg. Som at jeg har prøvd å rope høyt uten å ha noe å rope for.

- Jeg var en av de første 30 i Norge på Vine, sier Tara. Men kun Vegard fikk oppmerksomhet i utlandet. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
– Jeg var en av de første 30 i Norge på Vine, sier Tara. Men kun Vegard fikk oppmerksomhet i utlandet. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Det har blitt en slags gimmick overfor meg selv, en karakter.

Vegard sier seg enig.

– Ja, vi har veldig forskjellige karakterer i sosiale medier. Og jeg er en ekstremversjon av meg selv, så det er lett å se at vi er forskjellige som personer også.

Vegard har for øyeblikket svimlende 423 000 følgere på videodelingstjenesten Vine, men er ikke like aktiv som han pleide å være.

– Jeg har prøvd å rope høyt uten å ha noe å rope for

Og Tara, som har i overkant av 75 000, er klar på at Vegard ikke hadde nådd så mange uten henne.

– Dette vil selvfølgelig ikke Vegard innrømme, men det var vel da jeg ga deg en shoutout på bursdagen din at følgerne begynte å rulle inn? Jeg skal ha royalties på alt du tjener!

– Det er ikke sant! De følgerne skaffet jeg selv, ler Vegard.

Oppstod naturlig

De sentrale spørsmålene i serien belyser problematikk som mange av dagens unge sikkert kan kjenne på. Kommer Tara til å tørre å prøve seg på det virkelige liv, utenfor sosiale medier, eller lar hun angsten igjen sette en stopper for seg?

Da Tara så fikk tilbud om å lage TV av prosjektlederen sin, fikk hun med seg en person som hun alltid har hatt lyst til å jobbe med – barndomskompisen Vegard Harm.

Både Tara og Vegard kommer fra Stokke i Vestfold, og har kjent hverandre siden barndommen. (Foto: @lasarona)
Både Tara og Vegard kommer fra Stokke i Vestfold, og har kjent hverandre siden barndommen. (Foto: @lasarona)

– Vi prata alltid om hvor kult det hadde vært å lage tv sammen da vi bodde i Stokke, og nå skjer det. Det er så gøy, sier Vegard.

Selv om Tara hele veien har hatt et ønske om å lage dokumentarisk tv, understreker hun at konseptet også har endret retning underveis. Det var for eksempel ikke planlagt at Vegard skulle hjelpe Tara – rollefordelingen oppsto helt naturlig.

– Da vi så piloten sammen, ble det tydelig at jeg er ganske overbeskyttende overfor Tara. Vennskapet vårt er veldig sånn, ler Vegard.

– 100 000 følgere føles ikke som så mange når du prøver å nå 2 millioner


Sprakk bobla

Men hva med deg Vegard, har du også slitt med å komme ut av sosiale medier-bobla?

– Nja, nei, jeg har fått jobb og mange muligheter på grunn av sosiale medier, så ikke på samme måte. Tara satt litt mer fast i det universet hun skapte seg, det ble hele livet hennes.

Tara er tydelig på at det kan oppstå et vakuum i jakten på følgere. Det tok på. Nå har hun ikke det samme bekreftelsesbehovet som hun pleide å ha.

– Den perioden er litt over for min del. På et tidspunkt blir det ikke noe gøy med nye følgere, 100 000 føles ikke som så mange når du streber etter 2 millioner, liksom.

Episode 1.


Episode 2.

28 Responses to “– Jeg la ut mye jeg ikke kunne stå inne for”

 1. Wifepetter

  meget bra, gleder meg til mer, synes formatet passer disse to hakket bedre enn vine….

 2. Ronaldo Fuentes

  Huff, så mye fjas som produseres i disse dager… :/ Vi lever snart i et ekte idiokrati.

  • saywhaat

   heldigvis kommer vi oss ut av idiokratiet du snakker om, når dere i de ”eldre” generasjonene forlater jorda.

 3. FrodeFF

  For meg som forholder meg til mennesker i en virkelig verden er mitt førsteinntrykk og mitt andreinntrykk slik:

  Stakkars ungdommer! Så virkelighetsfjerne! Ingen troverdighet blant de impliserte! De trenger virkelig en realitetssjekk på lik linje med dem som produserer slikt skitt. Kort sagt – hvis dette er det man betaler lisenspenger for er det virkelig på tide med en alvorlig debatt om nedleggelse av lisensfinansiert tv.

  • Zinedine

   Dine of mine lisenspenger går også til å produsere TV som du elsker og jeg ikke kan fordra. Synes du det er dårlig, bytt kanal! Dette er en TV-serie mange ungdommer kjenner seg igjen i, og som for dem (og andre) kan fungere som alt fra “terapi” til god underholdning.

   Bra jobba NRK! Gleder meg til fortsettelsen.

   • FrodeFF

    Å bytte kanal er ikke noe alternativ da reklamefinansierte TV-kanaler er en del av problemet til dagens unge. Disse kanalene er delaktige i en massesuggesjon for nettopp å påvirke unge, lett påvirkelige mennesker til å være “gode forbrukere” i alt de gjør.

    Denne serien har hittil bare vist seg som et eksempel på at en del av “voksen-verden” totalt har sviktet når det kommer til omsorg for sine barn.

    • Zinedine

     Hvis du ikke vil bytte kanal fordi du menereklame hjernevasker, er det ditt problem. Slå av TVen da. Les en bok.

     Hva har dette med saken å gjøre? Apropos virkelighetsfjern.. Både gode og dårlige foreldre vil man alltid finne. Dette er forøvrig overhodet ikke noe bevis/eksempel på foreldre som har sviktet.

     Tara og Vegard har underholdt over 400 000 mennesker på Vine. 400 000 som helt sikkert synes de er morsomme og vil se dem på TV i større format. Jeg vil påstå det er et verdig tall for å sende det på NRK, på tross av at det finnes folk her og der som ikke klarer å trekke på smilebåndet.

     • FrodeFF

      Hvis 400 000 mennesker så dem på Vine, kunne de fortsatt med det. Så hadde jeg kanskje fått litt tilbake for skatten og lisenspengene som jeg begge er tvunget til å betale. 400 000 visninger er overhodet ikke noe kvalitetsstempel. Det kan like gjerne være 4 000 mennesker som følte behov for å se samme video 100 ganger slik det er i pop-musikkens verden. Folk er gjerne slik at de hører den samme sangen om og om igjen fordi hjernen deres er innstilt slik at belønning skjer når man kan forutsi og gjenkjenne tema i låtene.

      Omsorgssvikt er faktisk ganske omfattende i dagens samfunn. Derfor er det flere unge som vokser opp med fordommer og en elendig forståelse av det virkelige liv. Dette går tydelig frem av det økende antall unge som “ramler utenfor”.

      Det er en ørliten forskjell på hjernevasking og massesuggesjon, men bare ørliten. Jeg forhindres ikke i å bytte kanal av den grunn siden jeg er voksen nok til å dempe lyden eller slå av TV når reklamen avbryter det jeg måtte se på. Jeg vet nemlig at massesuggesjon fungerer noe som også lett synes i Tara og Vegard. Spesielt i episoden Bestegirlza. En tittel som understreker et elendig fohold til vårt språk.

      Men fordi alle tilgjengelige kanaler er fyllt til randen med såpe av ymse art og kvalitet sammenfaller dette lite med mine behov velger jeg NRK. Tara og Vegard sitt konsept er en kryssning mellom realitets-såpe og sosialpornografi. Så de få gangene jeg slår på TV for å slappe litt av eller få en avveksling i arbeidet forventer jeg mer tilbake for pengene jeg er tvunget til å betale. Ikke få servert noe amatørmessig søl fra Vine med skuespillerprestasjoner uten troverdighet fordi NRK prøver hysterisk å være “kul”.

      Og jeg MÅ dra på smilebåndet men da ikke fordi episodene er morsomne eller tragikomiske. Heller fordi folk har en så dårlig utviklet kvalitetssans at det mer minner om en trend enn at folk selv har gjort seg opp en mening.

      • Zinedine

       Herlighet mann… Skal ALT som går på statskanalen være tilpasset sånne som deg? STATSkanalen? Åpenbart treffer ikke denne serien deg, og det er fair. Norge Rundt er noe som ikke treffer meg, for eksempel. Skal jeg forlange at det tas av skjermen fordi jeg ikke vil betale for at det skal gå på TV, fordi jeg synes det er dårlig? Skjeldent man kommer borti så vanvittig trangsynthet og egoisme.

       For NRK er det vesentlig at man når ut til alle. Alle. Alt fra barn, til ungdom, til familier, til gamle. Ingen tvil om at denne serien er rettet mot dagens ungdom, og jeg vet ikke om du faller innenfor dette segmentet. Både for de som sliter som Tara, og for de som lever i en perfekt verden. At omsorgssvikt er et omfattende problem i dagens samfunn er nettopp mitt poeng. Du fremstiller dette som at å vise at folk sliter med angst osv på TV bare bidrar til å spre det. For meg, som er ungdom selv, er dette en tankevekker. En viktig sådan. Å fortelle om flere sider av samfunnet er så absolutt positivt. Og for de som ser på dette med angst, kan det være fint å vite at andre er i samme båt, og ikke minst hvordan man skal takle det. Noe hele denne serien bygger på, med en humoristisk undertone.

       Åpne opp øynene og se rundt deg. Det er virkelig ikke verre enn at ikke alt er laget for deg. Humoren treffer deg ikke, ikke språket, ikke personene eller det underliggende temaet i serien. Det er helt greit. Ikke alle synes Harald Eia er morsom heller. Men gi f.. i å spre eder og galle i kommentarfelt bare fordi det ikke falt i smak for DEG. Argumentasjonen din er fullstendig fjern og du har ikke skjønt poenget.

       • FrodeFF

        Hvilket argument har du for at NRK skal kaste vekk tid på å vise noe som folk kan velge å se på Vine da?

        Norge Rundt går ikke på Vine eller i noen andre kanaler, så det det ikke treffer deg er fullstendig likegyldig da det ikke er det debatten dreier seg om.

        At NRK skal nå ut til alle er vel og greit, men det skal da være mulig å forlange kvalitet for noe man betaler i dyre dommer for. Og som sagt, dem som vil se amatør-tv kan holde seg til Vine. Hos NRK forventer jeg kvalitet.

        Jeg fremstiller heller ikke Tara og Vegard som noe som bidrar til spredning av av angst e.l., men kritiserer kvaliteten på -unnskyld uttrykket- dritten. Jeg har heller ingen tro på at dette treffer en stor del av ungdommen. Hvis de trekker på smilebåndet er det vel heller av åpenlyse dumheter fremfor at dette er “virkelig” godt laget.

        Hensikten med NRK skal da heller ikke våre å brukes til terapi for ungdommer med angst o.l.. De får heller gå til sine foreldre og få dem til å bestille en time hos profesjonelle som kanskje er i stand til å hjelpe dem.

        Det er vel heller du som ikke har fattet poenget med hverken debatter eller mine argumenter om at NRK med dette “kaster” seg på bølgen av billige lavkvalitets-programmer. Å dra det du ikke liker inn i en debatt som hovedsaklig dreier seg om kvalitet er faktisk veldig fjernt…

        Så kos deg med dritten du, men jeg velger å gjøre NRK oppmerksomme på at dette er lavmål. Noe du høyst sannsynlig vil oppfatte etter hvert som du blir voksen.

        • Zinedine

         Eksemplet med Vine var for å vise at disse to er populære blant unge, de er godt likt enten du vil det eller ikke, og et det er et marked for å lage TV med dem i hovedrollen. Fint at de kan utfolde seg i mer enn syv sekunder av gangen.

         Problemet ditt er at du ikke klarer å se dette fra andres synsvinkler. Det du synes er dritt, det ER dritt. For alle. Kvalitet kommer i mange former, og folk responderer ulikt på forskjellige former for underholdning. Logikken “jeg liker ikke=lav kvalitet” er latterlig. Jeg drar inn det jeg ikke liker som for å gi deg et eksempel på hvordan du høres ut. Du betaler like mye som alle andre, og alle andre har også programmer de liker og ikke liker.

         Klarer du å akseptere at ungdom har en annen humor enn deg, uten å kalle de for idioter? Hører du hvor vanvittig dumt dette er? Jeg blir provosert av hvor dømmende det går an å bli, spesielt av en person som kaller seg voksen. Pinlig.

         Men greit. Jeg skal kose meg med dritten i lag med alle de andre som mener denne søpla er ålreit TV. Vi tar sikkert helt feil og alle er idioter.

   • FrodeFF

    Dette har intet med fordommer å gjøre, det er mitt inntrykk av de to programmene som var lagt ut nederst i artikkelen.

    Hvis dette er det som virkelig er viktig for ungdommen i dag, så har de fullstendig gått glipp av det virkelige liv. De unge fremstilles her som å leve i en boble som gjerne er realistisk og betydningsfullt for dem selv, men som har lite med det som virkelig teller i livet å gjøre. Kort sagt – hvis det som teller i livene deres fremstilles i disse to programavsnittene har de tydeligvis vokst opp med liten eller ingen kontakt med voksne. Det man på godt norsk kaller for omsorgssvikt.

  • Daniel Guanio

   Hei FrodeFF!
   Du skriver at du forholder deg til den virkelige verden – det er en god ting, vi har alle godt av å forholde oss til virkeligheten i blant (kanskje mer enn i blant også). Likevel vil jeg minne deg på ironien i at virkelighetssansen din unnslipper det som i høyeste grad er virkelig for ungdommen som vokser opp i dag – dvs, de realitetene som blir tatt opp i Tara & Vegard. Kanskje du bør stole mer på tredjeinntrykket? Bare en tanke 🙂

 4. Shahab Afsharipour

  Kritikk til Vegard. Lær deg å film med mobilen!

    • Jostein Kjønigsen

     Grammar nazi er en som trekker fokus vekk fra saken ved å poengtere irrelevante ting, som f.eks. grammatikk i et innlegg istedenfor å diskutere innlegget selv.

     Men når saken du tar opp går på å gjøre ting ordentlig så er det jo faktisk 100% innenfor å poengtere at du bommer på grunnskole-materiale og i tilfelle her, grammatikk. Det er liksom ikke særlig ordentlig det heller.

     Har du hørt om å feie for egen dør? Slutt å klag og fei i vei.

 5. Arve S. Ynden

  Nå vet vi hvorfor NRK nedbemanner nyhetsredaksjonene. Er det ikke flott at NRK har tatt mål av seg til å ta det store steget ut i søppeltv-sfæren på lisensbetalernes regning….

 6. obamahama

  Det speiler en karakter som har null innsikt i verden rundt seg og i seg selv.. Hun misforstår alt og alle. ikke rart hun ble psykisk syk (hvis dette skal være basert på noe som har skjedd )

 7. Martin Lorang Offersøe

  underholdende, tror mange kan kose seg med dette på skjermen!

 8. Harabaill

  Det er vel et paradoks at det blir vanskeligere å etablere seg jo rikere vi blir.

 9. Gøril Skjefte

  Tror nok mange jenter kjenner seg igjen i mye av dette