nrk.no
KROPP, KLÆR og KUNST: Inti Wang bruker sin egen kropp og modellerfaring i kunsten de lager. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Nasjonalmuseets yngste kunstner: – Jeg er glad for å bli tatt seriøst

Inti Wang (21) leker med kjønnsidentitet både på Balenciagas catwalk og gjennom kunsten.

P3.no følger Inti Wang (21) gjennom en diger tredør og opp en bred trapp til Lyshallen i tredje etasje på Nasjonalmuseet. Det er helt folketomt, for på dette tidspunktet er det enda én uke til museet skal åpne dørene for første gang.

Inti er den yngste kunstneren her.

Hele livet har de elsket å skape og å være kreativ. Noe arvelig belastet er de nok også av sine to kunstnerforeldre.

Den unge kuratoren smiler stort når de peker bort på kunsten de selv har laget.

– Jeg er stolt, kan man si. Det er en stor ære, og jeg er glad for å bli tatt seriøst, sier Inti.

Inti Wang sitter på gulvet og trekker det  ene beinet til seg og holder armene rundt det. De smiler og ser inn i kameraet. Bak Inti henger en langt beige olaskjørt delt i tre på tvers.
INSTALLASJON: Inti kaller kunsten sin for en installasjon, fordi det er en kombinasjon av kunst på en skjerm og fysiske klær som henger rundt. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

En skjerm henger på høykant på den bleke veggen. I hjørnene av den henger oppstykkede klesplagg. På skjermen vises rullerende selvportretter av Inti både med og uten klær på.

– Kunst for meg er å skape. Det kan være hva som helst. For meg er det en måte å uttrykke seg på, sier Inti før de fortsetter:

– Jeg har ikke laget så mye kunst i det siste, for tiden har gått til å jobbe som modell.

Det kommer vi straks tilbake til.

Lyshallen er et stort rom for skiftende utstillinger på toppen av det nye Nasjonalmuseet. Ved åpningen er det norsk samtidskunst fra nærmere 150 kunstnere og kunstnergrupper som skal vises frem. Verkene spenner fra musikk og video til teater og maleri.

Les NRKs anmeldelse av ustillingen «Jeg kaller det kunst» her.

Forvirring rundt kjønnsidentitet

Inti identifiserer seg ikke med ett bestemt kjønn og kaller seg derfor ikke-binær. Kunstneren forteller at de har brukt klær for å leke med identitet og utrykk hele livet sitt.

Inti lener seg tilbake på en grønn kontorstol. De brune lokkene dere henger over skuldrene og de ser alvorlig inn i kameraet. Bak de, står det en lys kontorpult og noen pappesker på gulvet.
BUDSKAP: Inti synes det er viktig å ha et budskap bak kunsten sin. Det gjør at de synes det er tidkrevende å lage kunst. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Det preger også Intis kunst. De, som er det pronomen Inti foretrekker, forteller at verket deres handler om å være forvirret og det å ikke finne svar på spørsmål om identitet.

Derfor har verket fått navnet «Concoction of cofusion».

Skjermbildet fra Intis instagramprofil viser kunstverket hans slik det opprinnelig så ut i 2019. en skjerm henger på høykant på den hvite veggen. I hjørnene av den henger oppstykkede klesplagg. På skjermen vises et selvportretter av Inti med hvite opprevne klær på.
KUNST FRA 2019: Kunstverket til Inti ble opprinnelig laget til en utstilling i Galleri Golsa i 2019. Skjermbilde: Av Instagram, 09.06.22

– Selv har jeg alltid blitt spurt om jeg er jente eller gutt. Men det vet jeg ikke svaret på.

21-åringen elsker å leke med form, farge og spesielt tekstil.

– Jeg har jo kreative evner, så jeg vil pushe det til det maksimale. Jeg har alltid vært veldig produktiv og streng med meg selv.

Geir Haraldseth er kurator på Nasjonalgalleriet og har vært med å velge ut hvilke kunstverk som skulle være med i «Jeg kaller det kunst», som er navnet på utstillingen.

– Inti utfordrer kunstbegrepet og har noe de vil si med kunsten sin. Det at de tar med sin egen kropp og modellerfaring i kunsten, er ganske unikt, sier Haraldseth.

For utenom om å være kunstner og kurator, er nemlig Inti både influenser og modell.

Modell for fransk motehus

Museet er helt stille i motsetning til Intis hverdag. Jetlagen har sittet godt i etter at de kom hjem fra et modelloppdrag for Balenciaga på Wall street i New York.

Som 15-åring trådte Inti for første gang inn i moteverdenen. De fikk stå modell for ulike byråer, og de bygget opp sin egen instagramprofil med kunstneriske portretter. Inti ser på profilen sin der som en form for CV.

Under en historietime på videregående plinget det inn en melding fra det franske motehuset Balenciaga. De ønsket å få til et samarbeid med den unge og lovende modellen.

– Jeg bare «ok, spennende». Herregud, det var gøy! Og så var det fint å tjene litt penger ved siden av skolen, sier Inti.

Skjermbildet fra Instagram er lagt ut av konten til Balenciaga. Inti ligger sidelengs på det grå gulvet og ser inn i kamera. Han har på seg matchende olaklær i grått med en lyserosa vekse til.
HOVEDMODELL: Inti er en av Balenciagas hovedmodeller for høstkolleksjonen 2022. Skjermbilde: Av Instagram, 09.06.22

I 2019 debuterte de for Balenciaga på catwalken under moteuken i Paris. Der ble de omtalt av modellagent i Team Models, Alexander Norheim, som «et multitalent».

Det samme året var Inti på Vogues banebryter-liste.

– Første gang jeg gikk på catwalken så jeg veldig sur ut. De jeg jobbet med, bare: «Hvorfor er du så sint?» forteller Inti mens de bryter ut i latter.  

Inti ligger på magen i en diger hvit vinduskarm. Han lar den ene armein og det ene beinet henge utenfor karmen mens han ser inn i kameraet. Den store veggflaten rundt hvit.
HAUTE COUTURE: Inti har jobbet i snart fire år for Balenciaga. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Modellen får både være modell for kvinne- og herreklær hos Balenciaga, noe de er svært stolt over.

– Etter hvert fikk jeg velge hva jeg ville ha på meg på showet.

Inti beskriver Balenciaga som familien sin og sier de er glad for at de får være med i den kreative prosessen.

21-åringen er en av Balenciagas hovedmodeller for årets høstkolleksjon.

– Ønsker ikke være i én bås

Inti lener seg avslappet tilbake. De letter på smilebåndene mens de titter bort på tøystykkene som er en del av verket.

Ønsket om å fortsette å lage kunst er stort, og de ser på denne utstillingen som et lite dytt.

– Jeg ønsker ikke være i én bås. Jeg vil prøve alt mulig og være i mange posisjoner. Jeg vil skape, men jeg blir fort rastløs, så jeg må ofte gjøre noe nytt.

Inti lener seg mot veggen og lar en lyseblå skjorte som henger på veggen delvis henge over den ene skulderen din. Intis mørkebrune øyne ser nøytralt inn i kamera.
KLÆR SOM KUNST: Denne lyseblå skjorta er den del av Intis kunstverk. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Tross rastløsheten elsker Inti ro. Etter dager med mye reise, storbylivet og møter med nye mennesker, liker Inti å tilbringe tiden helt alene i hjembyen Ås – gjerne med en kopp te og ved å hilse på hestene.

– Jeg vet det er skikkelig tantete, ler Inti.

De beskriver rett og slett stillhet som «luksuriøst».

– Jeg skal ikke lyve – jeg skulle ønske jeg bare kunne hvile noen uker også.

LES MER FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: