Iris synger om manglende selvkontroll: – Det føles ikke bra

Helst vil årets Urørt-vinner bare høre på Metallica.

– Thrashmetall gjør meg lykkelig i sjelen, sier Vilde Iris Hartveit Kolltveit.

Et av hennes første minner er å bli vekket av et voldsomt pyro-show etter å ha duppet av på skuldrene til faren sin på en Metallica-konsert.

Selv endte hun opp i en annen sjanger, men Metallica har vært med henne siden. Nå har Iris nettopp kommet hjem fra England-turné med Aurora, der de har spilt for full hus. Årets Urørt-vinner har brukt dagene på veien godt: Hun har langt på vei kurert en intens sceneskrekk – og hørt på Metallica.

– Jeg kjente jeg trengte det. Jeg har hørt mye på «One», men «Master of puppets» er den jeg har har hørt aller mest på denne turen. Da soner jeg ut i åtte minutter.

I tidligere intervjuer har Iris snakket mye om den lammende sceneskrekken som har forfulgt henne siden dagene på musikklinja. På den tiden var det så ille at hun ba familie og venner om å lukke øynene når hun spilte for dem..

Nå har imidlertid den verste frykten sluppet taket, forteller hun. I løpet av turneen med Aurora hadde Iris det hun kaller «et gjennombrudd».

– I løpet av turen skjedde det et skifte fra at det å spille konsert var noe jeg gruet meg til hele dagen, til å bli noe jeg gledet meg til. Den halvtimen på scenen ble et fristed som jeg klarte å nyte. Det var et stort høydepunkt for meg.

Crackheads i senga

Iris og Aurora har kjent hverandre lenge. «Bergen er lite», ifølge Iris. Tidligere spilte hun i duoen Hage, sammen med Veronika Heilund, som nå jobber i Iris’ management. Det var, selvfølgelig, Metallica som førte dem sammen.

– Hun hadde vært på en Metallica-konsert, og jeg bare «Yes, that’s my girl».

Hage ble «Ukas urørt» med låta «The taste» i 2015, men ble oppløst blant annet fordi Heilund ble opptatt som korist for Alan Walker. Iris kunne derfor fokusere mer på egen låtskriving, og i 2018 ble hun tatt opp i stallen til Bergen-baserte Made management, sammen med blant annet Aurora og Sigrid. Hun ble den første artisten til å signere med det nyoppstartede plateselskapet Made records, som er et samarbeid med Universal. Siden har det gått i ett for Iris.

– Det er litt vanskelig å reflektere over de to siste årene, for det har ikke vært noe særlig pauser. Det har gått så fort og det har skjedd veldig mye, sier hun.

Iris ble Årets Urørt 2019 og spiller på P3 Gull, som sendes lørdag kl. 21:05. Foto: Kim Erlandsen.
Iris ble Årets Urørt 2019 og spiller på P3 Gull, som sendes lørdag kl. 21:05. Foto: Kim Erlandsen.

Iris slapp sin første singel i januar, og i juni kom EP-en «A sensitive being». Samme måned ble hun «Månedens Urørt» hos P3, for låta «Hanging around you/crackers». Ifølge Iris handler låta om hennes manglende selvkontroll.

– Jeg synger om at jeg spiser kjeks i senga, at det er mye av det samme som å henge med deg. Den følelsen av at det er sykt fint der og da, men etterpå er det bare jævlig mye smuler og drit. Da føles det ikke noe bra, og jeg får ikke sove på grunn av de harde smulene.

I studio jobber Iris mye med produsent Askjell Solstrand, som også har produsert for Aurora og Sigrid. Solstrand foreslo å endre teksten fra crackers til cookies, fordi han mente crackers kunne misforstås.

– Han trodde først jeg sang crackheads. «Meeting crackheads in my bed».

Vant Urørt

I oktober ble det klart at Iris var en av årets tre Urørt-finalister, sammen med Kamara og Ouso Leigh. Da vinneren skulle kåres, av publikum og en jury bestående av Silje Halstensen, Stjernekamp-vinner Bilal Saab og fungerende musikksjef i P3, Wolfgang Wee, var det Iris som stakk av med seieren.

– Det betyr veldig mye, men jeg synes jo kåringer i musikk er litt rart. Men jeg er glad! sier hun.

Iris er signert på et av landets største management, turnerer med Aurora og har noen millioner streams på Spotify, og er sånn sett ikke helt urørt som artist. Derfor trodde hun først det var en misforståelse da NRK ringte for å fortelle at hun var «Månedens Urørt» i sommer.

– Samtidig føler jeg at ting ikke er helt ferdig, at jeg som artist ikke er ferdig utvokst, sier hun.

Nervøs før P3 Gull

Daniel Ramberg, som var vikarierende musikksjef da Iris ble «Månedens Urørt», mener Iris er heldig og dyktig som har strømmesuksess og et apparat rundt seg, men at hun er langt fra et husholdningsnavn.

– At Urørt-artister bokstavelig talt skal være urørt av lyttere og plateselskaper, er umulig i et musikklandskap hvor man så enkelt får publisert musikken sin, kan knytte til seg flinke folk og få musikken sin ut, sier Ramberg.

En del av «premien» som Urørt-vinner er å få spille på P3 Gull. Sånn sett er Iris glad for at hun ikke er helt fersk, og har noen Aurora-turneer på baken, for sceneskrekken lurer alltid i bakgrunnen.

– Det kunne kanskje vært enda verre hvis jeg hadde kommet rett fra soverommet og skulle spille på P3 Gull. Samtidig kunne det òg blitt veldig kult, sier Iris.

Selv om hun hadde et sceneskrekk-gjennombrudd i England, er det noe annet å synge på direktesendt tv, som hun skal gjøre på lørdag. Da hun var innom NRK for å planlegge opptredenen, spurte Iris om hva som skjer hvis hun kaster opp på scenen.

– Det som stresser meg, er alle disse kameraene. Det kjenner jeg på konsert også, hvis folk tar opp mobilen og filmer. Så det er ikke en optimal setting. Kanskje det klikker for meg?

P3 Gull ser du lørdag kveld kl. 21.05 på NRK1 og P3.no.

https://www.youtube.com/watch?v=P2EXYNehWbw

Skrevet av
Pelle Bamle

Foto
Kim Erlandsen