Iron Maiden-vokalist tror oralsex ga kreft

I et åpenhjertig radiointervju forteller Bruce Dickinson om grunnen til diagnosen.

Frontfigur og vokalist i heavy metal-bandet, som har solgt over svimlende 85 millioner album siden lanseringen av det selvtitulerte albumet i 1980, snakker ut om kreftdiagnosen han fikk rundt juletider i fjor.

– Sigaretter var ikke grunnen til sykdommen

Bruce Dickinson avbildet på scenen i 2010. Foto: NTB Scanpix, AP, Balazs Mohai
Bruce Dickinson avbildet på scenen i 2010. Foto: NTB Scanpix, AP, Balazs Mohai

57 år gamle Bruce Dickinson fikk en svulst på tunge og hals, men ble friskmeldt i mai.

I et åpenhjertig intervju med Eddie Trunk fra Opie Radio, snakket Dickinson blant annet om bandets sekstende plate, dobbeltdisken The Book of Souls, og egen helse. Han mener at sigaretter ikke var grunnen til sykdommen.

Hør Iron Maiden i Spotify og WiMP

– Jeg har aldri røyket. Det er et virus. HPV – Human papillomavirus, sier artisten.

Ved seksuell kontakt med munnen kan papillomaviruset overføres.

– Jeg er nesten villig til å vedde på at hver gang du hører om noen som får kreft i mandler, hals, lymfe, hva enn det er, om de ikke er tunge røykere eller drikkere – det er 500% økning i denne type kreft for menn over 40 år, sier han og refererer til HPV halvveis i intervjuet. Dickinson forklarer også at det er det samme viruset som forårsaker livmorhalskreft.

Hør intervjuet hos Billboard

Les: NRK Ytring: Også menn kan få kreft av sex

Er HPV-viruset noe som smitter via oralsex? spør P3 Kreftforeningen.

– Det er en økning i kreft i munnhule- og svelg hos menn, på grunn av endrede seksualvaner. Vi ønsker at unge gutter tar HPV-vaksinen. Jo flere som vaksinerer seg, jo bedre er det, sier Tove Nyenget, kreftsykepleier ved Kreftforeningen.

Kommer med en oppfordring

I 2013 sa skuespilleren Michael Douglas i et intervju med The Guardian at hans strupekreft var forårsaket av smitte med HPV gjennom oralsex.

Han referer til skuespillerens sykdom:

– Alle vitser om Michael Douglas fordi han hadde oralsex. Vi må komme over dette fordi dette er seriøst. Det er hundre tusener av mennesker som er i risikosonen, mener vokalisten.

– Mennene bør vite om du oppdager en klump (på halsen) og du er over 40 år, ikke anta antibiotika vil løse problemet. Få det sjekket, oppfordrer Dickinson.

Det er forventet at Iron Maiden skal på turné i begynnelsen av 2016, og Dickinson forsikrer fansen: – Ville hester kan ikke hindre meg i legge ut på turné.

Hør «Speed Of Light», hentet fra Book of Souls: