Ja til popdemokrati

Folkeforakten og elitismen som Dagbladet utviser, hører ikke hjemme i P3, skriver musikksjef Mats Borch Bugge.

Stemning Hovefestivalen 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Stemning Hovefestivalen 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

NRK P3 inviterer lytterne til å avgjøre hvilken låt som skal stikke av med tittelen ”Tiårets beste norske låt”. Dagbladets journalist Anne Gunn Halvorsen retter kritikk mot det demokratiske aspektet ved kåringen, og mener den er feig.

Kommentar av Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3.

Bakgrunnen for Halvorsens kritikk er interessant. Den går ut på at demokratiseringen nettet innbyr til ofte har uheldige utfall, enten som følge av valgkamp eller ”datatukling”. Hun viser rett nok til eksempelet Yoga Fire, som tidligere i høst dessverre representerte Norge i MTV Europe Music Awards, og mener at P3s kåring vil lide samme skjebne når publikum får stemme frem vinneren. Som Halvorsen fargerikt skriver; ”Folkets hjelpende tommeltotter har ellers bare bidratt til å gjøre kåringer og tv-shows til en eneste stor skolegård. Der er det jo bare to ting som gjør deg til en vinner: 1) å være streit, og 2) manipulere”.

Torsdag stiller Mats Borch Bugge til nettmøte. Send inn spørsmål her!

Vår digitale tidsalder representerer nye muligheter for toveis kommunikasjon. Nå inviteres vi  – mer eller mindre bevisst – til å bidra selv, til å skape noe, enten gjennom å kommentere andre, eller bygge videre på andres produksjon. Både streite og manipulative folk hiver seg på og deltar, med alle ti fingre. Engasjementet er det i hvert fall ingenting å si noe på. NRK P3 er allmennkringkaster og jobber hver dag for at det beste fra den norske musikkscenen bringes ut til unge folk i Norge. Vi har en viktig rolle som musikalsk oppdrager, og vi definerer i stor grad morgendagens popmusikk.

Kvalitetssikret folkeavstemming

Når NRK P3 den 1.desember inviterer folk i Norge til å være med på å stemme på tiårets beste norske låt, er det derfor med utgangspunkt i en liste på 100 låter som P3s musikkredaksjon har valgt ut. Utgangspunktet for stemmegivningen er altså kvalitetssikret av en jury som i følge Halvorsen har ”alle forutsetninger for å finne den beste, norske låta”. Sant nok, og takk for dét. Vi vil i tillegg gi oppdragsgiverne våre – publikum – en mulighet til å påvirke resultatet. Folkeforakten og elitismen som Dagbladets kommentator utviser, hører nemlig ikke hjemme i NRK P3. Vi vet at våre lyttere elsker musikk, og vi vil at de skal kunne få kanalisert denne kjærligheten og interessen gjennom å bidra med sine stemmer.

Sjangermangfold

Mange av låtene som fyller listen har vært spilt mye på P3. NRK P3 er i dag en av få store radiokanaler i Norge som tør å satse på ny, norsk musikk. I den forbindelse vil jeg minne om at vi uten denne bevisste politikken trolig aldri ville ha hørt årets store hit, ”Ambitions”, på norsk radio. Sånn er det.

De 100 låtene som offentliggjøres 1.desember er valgt ut på bakgrunn av noen kriterier. I tillegg til et krav om kvalitet, tas det utgangspunkt i hvilken betydning låten har hatt for folk i landet. Det speiles ofte gjennom salgstall og effekt. Videre tilstreber vi en grad av sjangermangfold.

Nå gjenstår det å se om musikkelskere setter kvaliteten i en annen rekkefølge enn den Halvorsen ønsker. Godt valg, kjære streitinger!