Japan slår ned på piratene

Japan får verdens strengeste antipirat-lovgivning.

Japanske myndigheter innførte denne uka en ny lov mot nettpirater, som skal være de strengeste i verden, melder BBC.

Japansk musikkindustri, her representert ved Sony, har det siste året opplevd en nedgang på hele 16 prosent. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.
Japansk musikkindustri, her representert ved Sony, har det siste året opplevd en nedgang på hele 16 prosent. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.

Fra to til ti år i fengsel

Det som er spesielt med den nye japanske loven er at den ikke bare retter seg mot de som laster opp og deler ulovlig kopiert materiale, som bryter med opphavsrettslovene. Denne loven skal også slå ned på de som laster ned, eller som måtte være så uheldige å komme i besittelse av, ulovlige filer.

De som måtte bli tatt for å bryte den nye loven risikerer opp mot to års fengsel når det gjelder ulovlig nedlasting og opp mot 10 års fengsel for ulovlig fildeling. Dette krever i så fall at anklageren kan bevise at lovbryteren har vært klar over at han eller hun har lastet ned eller opp ulovlig materiale.

I teorien kan man dermed havne i fengsel eller få en saftig bot etter bare å ha lasta ned én ulovlig fil.

Fire milliarder ulovlig

Den nye loven sees naturlig nok som en stor seier for japansk musikkbransje, som er verdens nest største etter USA. Bransjen har over lengre tid jobbet for å stramme inn regelverket på området.

Ifølge den japanske bransjeorganisasjonen Recording Industry Association of Japan (RIAJ) står man i knestående i forhold til ulovlig fildeling. RIAJ hevder det i 2010 ble lastet ned over fire milliarder låter ulovlig, mens «bare» 440 millioner ble kjøpt på lovlig vis. Siden har tallene bare blitt verre.

Det siste året har japansk musikkindustri opplevd en nedgang på hele 16 prosent.

Hacket av Anonymous

– Denne endringen av loven vil redusere spredningen av ulovlige filer på nettet, sa Naoki Kitagawa som er leder for RIAJ og også sjef for Sony Music i Japan.

Men det finnes også kritiske røster som sier loven er alt for streng, og at japanske brukere av internett knapt vil tørre å se på YouTube i frykt for at videoene er ulovlig lasta opp.

De nye lovene ble vedtatt allerede i juni og kort tid etter vedtaket ble flere offentlige nettsider hacket av Anonymous-aktivister. Bevegelsen markerte seg også gjennom et protesttog gjennom Tokyos gater, der de symbolsk nok plukket opp søppel i byens shoppingdistrikt.