– Jeg veide 25 kilo mer enn jeg gjør i dag

Tara og Vegard kjenner på kroppspresset, og har mobilisert på Instagram. – Viktig at vi tar opp kampen i sosiale medier, sier allmennlege.

– Tipper du egentlig er ganske lei av å høre om jenter som hater kroppen sin og om kroppshysteriet, men her kommer det en enda en liten post om nettopp dette.

Slik innleder Tara Lina Shahin, kjent fra TV-serien “Tara & Vegard”, sin nyeste Instagram-oppdatering. Bildet viser Tara som 12-åring, tatt i en tid da hun i følge seg selv var mer komfortabel med kroppen sin enn hun er i dag.

– Jeg veide sikkert 25 kilo mer enn det jeg gjør i dag, og var hun tjukke jenta i klassen. Det rareste med å se ut som Chris Medina i en alder av 12 var at jeg faktisk trivdes i min egen kropp. Det var liksom ikke et samtaleemne i familien eller vennegjengen, skriver hun videre.

SE EPISODENE HER: Tara & Vegard


Også bestevenn og medprogramleder Vegard Harm setter fokus på kropp i sitt nyeste Instagram-innlegg, men vektlegger også all netthetsen han har opplevd som følge av vektøkningen.

– Det meste går ikke inn på meg, men noe gjør selvfølgelig det. Jeg blir litt skremt når så mange unge mennesker ikke har noe kontroll på hva de skriver og kommenterer på sosiale medier.

Vær kritiske

Allmenlege Kari Løvendahl Mogstad møter ofte på ungdom som sliter med utbrenthet og ytre press gjennom jobben.

LES OGSÅ: Harald Eia om kroppspress

Det viktigste for Mogstad er å forsikre seg om at de unge har den kritiske evnen som skal til for å skille reklame fra virkelighet.

Spesialist i allmennmedisin, og universitetslektor ved NTNU, Kari Løvendahl Mogstad. (Foto: Privat)
Spesialist i allmennmedisin, og universitetslektor ved NTNU, Kari Løvendahl Mogstad. (Foto: Privat)

– Vi må gjøre ungdommene bevisst hvordan media, og ikke minst sosiale medier, dyrker den perfekte kroppen. Jeg tror det å ha kunnskap om at det meste av det vi ser av kjendiser og andre på nettet er retusjert og fotoshoppet.

Motreaksjonen kommer

Hva annet kjennetegner de tenåringene som ikke opplever det samme presset som sine jevnaldrende?

– Det har mye med foreldrene å gjøre. Vi er veldig viktige forbilder for barna våre, mer enn vi tror. Både hva vi gjør og hva vi sier. Det er veldig viktig at vi unngår å snakke negativt om både barnas og vår egen kropp, og klage over for mange kilo og at vi stadig må på diett.

LES OGSÅ: Kari Løvendahl Mogstads svar til Eia

Når Tara legger ut et bilde av seg selv som lubben 12-åring, er hun en del av motreaksjonen til det kommersielle kroppspresset. Tror du sosiale medier kan snu trenden?

– Det er veldig bra at motreaksjonen kommer, og det er helt nødvendig. Vi må ikke gi opp og si at det er for sent, og sosiale mediers makt og innflytelse på denne fronten har kommet for å bli. I denne sammenhengen er det flott å ha med kjente og innflytelselsrike mennesker, så la oss håpe flere toppbloggere og andre kjendiser blir med i kampen, avslutter hun.

I det fullstendige intervjuet nevner Mogstad en svensk studie om foreldrepåvirkning. Les artikkelen her.