Ordet asylmottak har dårlige assosiasjoner. Når norske medier skriver om asylmottak er det ofte i forbindelse med bråk og problemer blant innvandrere.
For å se hvordan livet på et asylmottak egentlig er, har reporter Eirik Stokstad Brødholt fra Banden har flyttet inn på et asylmottak i Trondheim. Her skal han bo i tre dager, mens han rapporterer direkte på P3 og blogger på Bandens nettsider.
– Jeg har blitt tatt imot utrolig godt av alle sammen, og alle er kjempehyggelige mot meg. Romkameraten min insisterte på å lage middag til meg i går, og han virker som en skikkelig bra fyr, sier Eirik.
Hør Eiriks første rapport her: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/06/Eirik-på-mottak-første-dag.mp3|titles=Eirik på mottak]
Les også: Eiriks første blogg fra asylmottaket
Les også: Eiriks andre rapport fra asylmottaket
De fleste som bor på asylmottaket på Sandmoen i Trondheim venter enten på asylsøknaden sin eller på klagen på avslaget de har fått tidligere. Hvor lenge man oppholder seg på asylmottak i Norge varierer, men flere av de som bor på Sandmoen har bodd der i rundt to år.
God velkomst
Bandens reporter sitter i en litt sliten brun sofa i aktivitetsrommet på asylmottaket. Rommet er iskaldt, og er tydeligvis malt ut ifra tankegangen om at grønt og oransje er farger som gir energi og glede. Mulig at energien og gleden er mer merkbar når det ikke er 10 grader ute og høljende regn.
Eirik har flyttet inn på rom sammen med Shapour, en 20 år gammel kar fra Afghanistan. Rommet har en liten gang, et lite kjøkken med et bord, to senger og et nattbord. De har også et lite bad og en tv i den sparsommelige brakka.
– Alle er jo utrolig hyggelige, så alt skulle jo tilsi at jeg har det fint, men jeg har en litt rar følelse i kroppen. Det er jo ikke noe gøy å bo på et asylmottak, sier Eirik.
Godt rykte
Eiriks romkamerat ligger fortsatt og sover når vi kommer, så vi holder oss unna brakka hvor Eirik bor. I stedet tar vi en liten gåtur rundt på området hvor asylmottaket ligger.
– Jeg har snakka med noen av naboene som bor her i nærheten, og de har bare fine ting å si om mottaket. De kan ikke huske å ha opplevd noe bråk i løpet av de over 20 årene de har bodd her, sier Eirik.
Rolig tilværelse
Mottaket ligger på en tidligere campingplass på Heimdal. Området består av flere typer brakker og små hus i tillegg til en resepsjon og et administrasjonsbygg. For mange av beboerne blir dagene lange. De fleste har ikke arbeidstillatelse, og mange er misfornøyde med tilværelsen. Som asylsøker får man 1579 kr. hver andre uke, noe som skal dekke mat, klær, busskort, telefon, og andre utgifter. Det sier seg selv at det ikke blir mye penger til fritidsaktiviteter.
Mottaksleder Gunn Hilde Garte legger ikke skjul på at mange er misfornøyde med tilværelsen.
– Når man kommer til Norge har man krav på 250 timer med norskopplæring, noe som mange fullfører i løpet av et semester, slik at man ofte holder seg opptatt den første tiden. Ettersom noen blir værende en lang stund kan tilværelsen fort bli litt trøstesløs, og de mister litt piffen, sier Garte.
Etter å ha snakket med en del beboere har også Eirik inntrykket av livet på asylmottaket kan være en utfordring.
– Det er ikke så mye å gjøre her. Det er jo enkelte aktiviteter her slik som i dag hvor det for eksempel er førstehjelpskurs, og noen ganger har de svømmedager for kvinner og barn, men det er ganske rolig her, sier Eirik.
Hør Eiriks andre rapport fra asylmottaket: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/06/Eirik-på-mottak-dag-2.mp3|titles=Eirik på mottak dag 2]