– Jeg er klar!

Etter åtte uker og over 30 bidrag er endelig Norges nye rapstjerne er født. Møt Izabell!

– HAR JEG VUNNET KONKURRANSEN?! HÆ? Herregud, nå ble jeg glad. Tusen hjertelig takk! Nå ble jeg glad.

…var Norges nye raphåps umiddelbare reaksjon da hun, etter en lengre prat med P3s musikksjef Mats Borch Bugge, fikk vite at hun hadde vunnet P3s første jenterapkonkurranse tidligere denne uka.

– Nå har jeg en puls på 140. Jeg er helt… Jeg er helt satt ut. Jeg er jævlig, jævlig glad. Tusen takk. Jeg er supertakknemlig!

Izabell - vinneren av P3s jenterappkonkurranse (Foto: Privat)

Benedicte Izabell Ekeland

Alder: 24
Bor i: Oslo
Representerer: Stavanger
Rapnavn: Izabell
Diskografi: Ingenting utgitt enda
Forbilder: A Tribe Called Quest, Talib Kwali, Lauryn Hill samt Gabrielle og Store P av de norske.

 

Izabells over Linda Piras låt «Knäpper mina fingrar»

 

Izabell har rappet i omtrent tre år, blant annet sammen med den lokale stavangergruppa Kriminell Kunst, som er anbefalt på Urørt og har gitt ut låt sammen med LidoLido. Hun har også medvirket på noen av deres låter, og vært gruppas DJ og både spilt rundt med dem og rappet på enkelte låter.

– Det var gjennom Kriminell Kunst jeg begynte å rappe. Jeg var lei av å bare stå bak DJ-pulten og ville komme meg frem på scenen. Det begynte med at jeg skrev en egen låt, presenterte den for gutta og fikk fremføre den live, sier Izabell om sin første låt som fortsatt ikke har noe navn.

– Det er over all forventning

Det er ikke før i nyere tid at Izabell har begynt å ta rappingen på alvor. Tidligere har det bare vært for gøy og en «livegreie», et slags krydder på showene til Kriminell Kunst.

– Jeg har lenge hatt lyst til å komme meg opp og frem, men det har ikke vært et godt marked for det i Norge, dessverre, sier Izabell som endelig har fått sin store sjanse til å slå gjennom som rapper.

Hun er glad for at P3 satte igang jenterapkonkurransen – og selv om hun ikke er tilhenger av å plassere sjangere og kjønn i bås – tror hun likevel at det var høyst nødvendig i akkurat dette tilfellet.

– Det er tydelig at jenterap trenger en liten «boost», slik at de jo som faktisk holder på med det, rundt om kring i landet, får den oppmerksomheten de trenger.

Oppfordrer til samarbeidslåt

– Izabell er åpenbart en god tekstforfatter, og har en særegen og tilbakelent stil som juryen falt for. Hun fremstår selvsikker, og fortjener større oppmerksomhet. Også er det jo gøy med Rogalands-rap, da, sier musikksjef og juryformann Mats Borch Bugge om vinneren.

Han innrømmer at bidragene var sprikende i nivå, men at det var spesielt syv av de innsendte som skilte seg ut.

– Da vi startet denne konkurransen var det med en visshet om at det er langt færre jenter enn gutter som rapper, det har vært en avsindig skjevhet i all tid. Vi ønsket, og ønsker, å både oppfordre og motivere flere jenter til å vise frem ferdighetene sine. I alt 50 har gitt seg til kjenne – og 39 av de har levert bidrag i form av lyd. Det er over all forventning.

– Det er vanskelig å lage en stor singel som folk flest bryr seg om

Juryen har i tillegg til Mats, bestått av Helene Skyberg fra Universal, Chirag fra Karpe Diem, Bjørn Rogstad fra Universal, Ali Wali bak Nora Collective, journalist og anmelder i P3 Trine Jørgensen Aandahl, Gisle Stokland fra National Rap Show og nettsiden 730.no og regissør bak filmen Haram – Ulrik Imtiaz Rolfsen.

– Jeg stemte på Izabell fordi hun er ganske god til å rappe, og fordi hun har en tilbakelent stil som fremstår troverdig og «effortless». Hun vant uten å prøve for hardt. Det skader heller ikke at hun ser ut som en prinsesse, sier jurymedlem og mannen bak nettstedet 730.no, Gisle Stokland, og fortsetter:

– Izabell kan lett få seg et kjent navn i undergrunnen, som egentlig betyr internettet. Det er lett. Det som er vanskelig er å lage en stor singel som folk flest bryr seg om; en låt som roterer på mange radiostasjoner. Men jeg har trua. Kanskje Iza blir det norske svaret på Iggy.

Mats Borch Bugge ( Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Men ifølge musikksjefen er det det samme som skal til for å lykkes som jenterapper som for gutter: Ferdigheter, selvtillit og at noen tror på deg.

– Dersom Izabell går i studio og gjør en bra låt, vil det være veldig moro. Hun vil åpenbart få flere øyne rettet mot seg, noe som kan være et springbrett til stjernehimmelen. Det vet man aldri. Uansett hvordan Izabell forvalter premien, får hun helt sikkert større selvtillit til å fortsette med det hun brenner for – og forhåpentligvis bidrar hun til at flere føler det samme. Jeg vil anbefale henne å samle noen av de andre bidragsyterne og gjøre en låt sammen også. Alle folk står sterkt samlet.

Snoket på de andre

Vinneren innrømmer at hun selv har vært inne og sniklyttet på de andre bidragene, og fant fort sin favoritt blant de innsendte låtene.

– Jeg synes Sara fra Kristiansand leverte veldig bra, og så på henne som en stor konkurrent. Hun leverer ekte og det hun leverte virker genuint. Det er en ting jeg verdsetter høyt når det kommer til rapp.

P3 er alltid på jakt etter nye, spennende og sultne talenter – og i 2014 mener vi at det er på høy tid at den norske musikkscenen får en figur vi har savnet lenge. Nå er vinneren kåret og vi har ikke bare kanskje fått vår første store kvinnelige rapper – vi har også oppdaget flere av de boblende talentene som finnes der ute.

I nesten åtte uker har konkurransen pågått og Stavanger-jenta vant den gjeve tittelen over et titalls av innsendte bidrag. Og det er ikke småtteri som ligger i premiepotten Izabell nå (galant) har spyttet seg frem til.

– Beaten inspirerer meg til å skrive tekst

Den unge rapperen får studiotid med produsentene i Nora Collective – kjent for å ha jobbet med artister som Arif, Kaveh og Store P. Sammen skal de lage Izabells debutsingel som vil bli gitt ut via Universal Music. Låten vil også bli utstyrt med en musikkvideo.

– Jeg har ikke tenkt så mye på den nye låta eller teksten til den. Jeg liker å høre beaten først. Det er som oftest den som inspirerer meg til hva slags følelse og attitude teksten skal ha, forteller Izabell.

På toppen av det hele får Izabell også være med på filmmusikken til en av de norske filmene det knytter seg størst forventninger til denne kinohøsten – filmen Haram. Filmen er regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen som tidligere har regissert storproduksjoner som Izzat, Den siste revejakta og Varg Veum – Bitre blomster, samt tv-serien Taxi.

– Premien er jo helt vanvittig og den største grunnen til at jeg meldte meg på konkurransen. Denne muligheten er jo helt sinnssyk. Jeg kjenner jo til Tailors fra før (red. anm. Nå Nora Collektive) både fordi Petter har vært produsent for gamle 152 fra Stavanger som var en kredibel rappgruppe herfra. I tillegg har de jo jobbet mye med Store P som jeg er stor fan av, og som kom ut med en sinnssykt fet plate nå nettopp. Universal er jo et av Norges største plateselskap, så det er jo virkelig en fin «stepping stone» for meg videre.

Izabell3

– Mye kjærlighet

Hvordan er det å være jente i hiphop-norge?
– Jeg har faktisk fått utrolig mye kjærlighet og veldig mye støtte lokalt. Etter konserter kommer det alltid bort folk som støtter meg og sier at jeg må fortsette med det jeg gjør. Jeg har ikke møtt noe særlig motstand uten om at man som jenterapper generellt hele tiden føler at man må bevise ekstra mye for at man skal bli sett på som god. Man blir fort bare kategorisert som en eller annen jenterapper. Det er ikke er like akseptert som gutter om rapper, siden hiphop er en tøff og ærlig sjanger, og jenter ofte blir sett på som søte og snille.

– Jeg vil lage fet og god musikk og tar det derfra

Hvordan vil du definere/beskrive deg som rapper?
– Jeg synes jeg har noe ekte og ærlig. Hva mer kan man si? Jeg er sulten på utfordringer.

Hva ambisjonene dine for fremtiden nå?
– Jeg skal først og fremst bruke sommeren til å jobbe mye i studio. Ellers har jeg noen spillejobber blant annet på Hove, der jeg skal spille sammen med Tore Pang. Helst vil jeg fokusere på studiotid og har lekt meg med tanken på en solo-EP til høsten. Jeg vil lage fet og god musikk og tar det derfra.

Hvem er dine største musikalske inspirasjonskilder?
– Jeg blir veldig inspirert av all musikken jeg hører på, så det er vanskelig å velge konkrete forbilder. Da jeg begynte å rappe hørte jeg mye på A Tribe Called Quest og Talib Kwali. Lauryn Hill har også vært et stort forbilde. Ellers ser jeg også opp til artister som Gabrielle og Store P.