– Jeg hadde veldig lyst til å ha lyst på sex

Hvordan hadde du reagert hvis du fikk beskjed om at du aldri skulle ha sex igjen? For aseksuelle Kai ville det vært en stor lettelse.

– Da jeg var ung ønsket jeg jo å ha sex og jeg kjente på tiltrekning til jenter som var pene og sexy. Etterhvert kom jeg i et forhold og begynte å ha sex. Det var jo gode sider med det – det var fysisk godt – men jeg skjønte ganske fort at det var noe som ikke var som det skulle. Jeg fikk ikke like mye ut av det som jeg kanskje burde gjort, forteller Kai.

Kai (29) definerer seg selv som aseksuelll. (Foto: Privat)
Kai (29) definerer seg selv som aseksuelll. (Foto: Privat)

I fjor høst definerte 29 år gamle Kai seg selv som aseksuell etter flere år på jakt etter hva som var annerledes med han.

 

Hør hele intervjuet med Kai i Juntafil her!

 

– Jeg var innom alt fra homofili til fetisjer, og i det siste forholdet jeg var i ble det bare en større og større frustrasjon. Jeg hadde en nydelig, flott og sexy dame foran meg og tenkte: «Hvorfor kan jeg ikke bare ha lyst på henne?». For jeg hadde veldig lyst til å ha lyst på sex, men jeg følte det bare ikke. Men så vanskelig skal det ikke være med sex, det måtte være noe annet. Det var da jeg begynte å søke om lyst på nett, og havnet inn på aseksualitet.

– Jeg hadde veldig lyst til å ha lyst på sex

For Kai, som tidligere opplevde det som både trist og frustrerende å føle seg fremmed i egen kropp, var funnet en lettelse.

– Det var veldig slitsomt å hele tiden være på søken etter hva som tente meg – hele tiden føle at det var noe galt med meg. Etter at jeg ble komfortabel med at aseksualitet er et begrep, og et begrep jeg passer under, føltes det bare veldig, veldig godt. Den følelsen av at man ikke skal ha sex med en partner igjen ville nok for mange føltes veldig trist, men for meg er det veldig befriende. Det er det jeg ønsker, forteller Kai.

Stadig flere aseksuelle

Sex er viktig. Sex selger. Sex er deilig. Men det er ikke alle som er like opptatt av sex som andre. Noen tenker ikke på det i det hele tatt, noen velger å leve i sølibat. Andre kunne aldri tenke seg å ha sex i det hele tatt, slik som aseksuelle Kai. Det anslås nemlig at omtrent én prosent av befolkningen faller under kategorien «aseksuell».

Men hva vil det si å være aseksuell?

Randi Gressgård.  Professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen (Foto: Kim E. Andreassen, Universitetet i Bergen)
Randi Gressgård. Professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen (Foto: Kim E. Andreassen, Universitetet i Bergen)

I følge nettsiden AVEN (Asexual Visibility and Education Network) er aseksualitet definert ved at en person ikke erfarer seksuell tiltrekning. Det er likevel stor variasjon i forståelsen av aseksualitet. Man opplever ting som forhold, tiltrekning og opphisselse på sin måte. Noen foretrekker for eksempel å kun ha romantiske relasjoner. Andre definerer seg som aromantiske, fordi de ikke ønsker å inngå i noe forhold i det hele tatt.

– Det er gjort mest forskning innenfor psykologi og sexologi, men etter hvert er også kjønnsforskningen innenfor samfunnsvitenskap begynt å interessere seg for den framvoksende aseksualitetsbevegelsen. Siden dette er et forholdsvis nytt fenomen, er kunnskapen foreløpig begrenset.

Det sier professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK) ved Universitetet i Bergen, Randi Gressgård, som også forteller at det å mangle sexlyst ikke er så uvanlig som man kanskje skulle tro.

– Man har et behov for å definere hvem man er og få aksept

– En betydelig andel av befolkningen mangler til enhver tid sexlyst, men de færreste av disse identifiserer seg som aseksuelle. Det finnes ingen klare kriterier for hva det betyr å være seksuell eller aseksuell. Det er derfor vanskelig å tallfeste utbredelsen av aseksualitet, på samme måte som det er vanskelig å tallfeste utbredelsen av andre seksuelle orienteringer. Men stadig flere identifiserer seg som aseksuelle, i tråd med at det er blitt et kjent alternativ for de som ikke føler seksuell tiltrekning til noen eller noe, forteller Randi.

Det kan også seksualforsker Bente Træen skrive under på. Hun forteller at aseksualitet er et relativt nytt begrep som ikke kom opp i forskningverdenen før på 2000-tallet, men konstaterer at selve fenomenet er langt i fra så nytt.

– Aseksualitet er bare nytt som en merkelapp, men denne merkelappen er viktig som en legitimering for de det gleder. Man har et behov for å definere hvem man er og få aksept på det man er, sier Bente.

Aseksuelle ble sykeliggjort

 

Hvor langt tilbake kan vi spore aseksualitet?

– Den vestlig-kulturelle forståelsen av seksuell orientering bygger på skillet mellom seksuelle og ikke-seksuelle relasjoner. Mangel på seksuell lyst ble sykeliggjort av psykiatrien, psykologien og sexologien. Det vokste også fram nye avvikskategorier som den frigide hustru og den impotente ektemann. Samtidig var det flere i datidens feministbevegelse – blant den såkalte første bølgen feminister – som framstilte seg som aseksuelle. De ønsket seg romantiske relasjoner uten sex. Også blant 1970-tallsfeministene var det sexskeptisk, forteller Randi Gressgård.

– Noen har medfødt lav seksualdrift, andre mangler hormoner

For Kai var identifisering og aksept viktige faktorer da han skulle være åpen om sin legning. Selv om aseksualitet har blitt et uttrykk blant fagfolk er det ikke så mange som vet hva det er, ennå.

– Den første reaksjonen til de aller fleste er «Hva er aseksualitet»?, og det er jo noe jeg heller ikke hadde hørt om det før i fjor sommer. For de aller fleste er det helt uforståelig at det ikke går an å ha en seksuell tiltrekning. Det er en så stor del av folks liv og identitet at de tenker at det må ligge noe annet bak – at sex for eksempel må være en undertrykt del av meg. Den tanken måtte jeg innom selv også, men når jeg leste om aseksualitet kjente jeg meg igjen og jeg følte meg hjemme. Jeg var ikke i den minste tvil om at dette er en del av meg, min legning og min identitet.

Bente Træen. Seksualforsker. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB, Scanpix)
Bente Træen. Seksualforsker. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB, Scanpix)

Ingen enkel forklaring

Seksualforsker Bente Træen forteller at det kan være mange grunner til at omtrent én prosent av befolkningen ikke ønsker å være seksuelt aktive.

– Det er ikke enkelt å finne karakteristika på denne gruppen. Noen har medfødt lav seksualdrift, andre mangler hormoner, mens noen har opplevd seksuelle traumer som gjør et det er en del av livet som de vil avstå fra.

Bente understreker at vi lever i en tid med et stort trykk på sex og på å være seksuelt vellykket. De som melder seg ut av dette er heller ikke med på å «konkurrere» om dette idealet. I tillegg forholder vi oss annerledes til seksualitet i dag enn tidligere. Selv om det er vanskelig å trekke trådene langt tilbake har det nok alltid vært mennesker som biologisk ikke er disponert til å uttrykke seg seksuelt. Statistikken sier at unge kvinner i flertall blant disse. Det kan Randi Gressgård bekrefte.

– Det forventes at alle skal ha et godt sexliv og helst dele sine erfaringer av seksuell nytelse. Man forbinder seksualitet med menneskelig vitalitet, friskhet og sunnhet, mens aksesualitet framstår som mangel på dette. Det er særlig tabubelagt å snakke om mannlig aseksualitet på grunn av den sterke koplingen mellom maskulinitet og virilitet, sier Randi.

– Det er en hovedvekt av kvinner under 40 år blant de aktive på nettforaene. Dette er ikke overraskende, gitt at kvinner har større legitimitet for å være seksuelt inaktive enn menn, som på sin side forventes å være seksuelt aktive for å være «normale».

– Jeg jeg har evnen til å bli kåt og det kjennes godt

– Det var utrolig flaut

En av disse er «Beate». Hun ble intervjuet av Juntafil i 2010. Under kan du lese en gjengivelse av radiointervjuet:

«Beate» er i tyveåra og har aldri hatt lyst på sex. Hun er pen, slank og har lyst, langt hår. Hun har nok sikkert hatt flere muligheter blant gutta – hadde hun bare vært interessert. For»Beate» har aldri vært forelska eller følt seg seksuelt tiltrukket av en person.

– Jeg blir kåt i kroppen, men ikke i hodet

– Jeg tror det bare er sånn jeg er født. Jeg kan aldri huske å ha vært interessert i noen i det hele tatt, så for meg er den en ganske naturlig del. Det er jo mange som spekulerer i om det kan være fordi det har skjedd noe, at man har blitt voldtatt, vært utsatt for seksuelt misbruk eller at man er tilknyttet en streng religion. Men slik er det er det ikke for min del, i hvert fall, sier Beate.

Illustasjonsfoto (Foto: Lev Dolgachov)
Illustasjonsfoto (Foto: Lev Dolgachov)

Det var ikke før hun ble 25 år at hun skjønte at hun var aseksuell. På den tiden festet hun mye med kollegene på jobb og havnet ofte i situasjoner med snakk om sex.

– Jeg kunne aldri svare på spørsmål om sex eller når jeg mistet jomfrudommen for eksempel. Det var utrolig flaut. Alle andre hadde prøvd det og jeg var den eneste som ikke hadde gjort det. Akkurat der og da visste jeg ikke om aseksualitet heller, men jeg jattet jo med på det bare fordi jeg synes det var flaut å ikke gjøre det. Mitt første kyss fikk jeg faktisk på en nødt eller sannhet-lek med noen venner.

Hvordan var det å kysse?

– Det var utrolig rart. Jeg likte det ikke. Det var veldig merkelig.

Beate forteller også at hun har onanert siden tenårene, men etterhvert som hun har blitt eldre har det bare blitt mindre og mindre.

– I tenårene blir jo de fleste mer kåte på grunn av hormoner og sånt, så ja, jeg onanerte jo da, men etterhvert som årene har gått har det bare blitt mindre og mindre av det. Nå er det nesten ingenting. Det hender jo av og til at jeg onanerer, men det er vel egentlig mest rundt perioden rett før jeg får mensen. Jeg har derimot aldri vært så kåt at jeg har hatt lyst på sex. Det er mange på diverse nettforum som sammenligner det med å ha litt kløe. Hvis man klør på armen, så klør man for å få det unna, sier Beate.

For Kai er tanken på å aldri ha sex igjen befriende. (Foto: Privat)
For Kai er tanken på å aldri ha sex igjen befriende. (Foto: Privat)

Onanerer ukentlig

I dag føler Kai seg hel. Han har funnet ut hvem han er og synes det er mye verre å ikke vite hva man er, enn å være aseksuell. Men selv om Kai er aseksuell mener han at han får fysisk nytelse av sex. Han onanerer også ukentlig.

Faksimile fra Rihannas album "Loud".
Faksimile fra Rihannas album «Loud».

– Jeg jeg har evnen til å bli kåt og det kjennes godt, nervene som skal til er jo intakt. Men det å bli kåt, en ereksjon eller et «morrabrød» har ingenting med seksuell tiltrekning å gjøre. Jeg har romantisk tiltrekning ovenfor en partner, jeg har estetisk sans og kan se at hun er søt og sexy og jeg har evnen til å bli fysisk kåt, men det har ingenting med den driften og det begjæret etter å ha sex. Jeg blir kåt i kroppen, men ikke i hodet, forteller Kai.

Kan det tolkes som en motreaksjon på det store fokuset på sex i samfunnet?

– Noen velger å frastå fra sex som et slags sølibat. Det er ikke det aseksualitet handler om. Det er ikke et valg jeg har tatt om å ikke ha sex. Det er mer en naturlig del av meg, en ting jeg har kjempet mer mot opp igjennom, enn å anerkjenne.

Les også: – Alle menn sender sexvideoer

Les også: Flink eskortepike