– Jeg har tatt tilbake mitt eget navn. Unge Ferrari var jo litt kødd

Stig Joar Haugen har overlevd til 30, og han er endelig trygg nok til å lage musikk under sitt eget navn, med en vri.

– Nå kjenner jeg at jeg lever.

Stig Joar Haugen, aka Unge Ferrari – nå Stig Brenner – hutrer der han går inn mellom snøkledde trær før sola har stått opp.

Han beskriver forholdene som «kaldt og jævlig». Det knirker under skoene hans når han går.

Stig er ikke en mann som får med seg mange soloppganger, men han tror det ville vært bra for helsa.

– Jeg leste et sted at det å få med seg soloppgang og solnedgang er veldig sunt for hodet og for kroppen. Det skjer visst noe med deg. Men da tror jeg man må gjøre det regelmessig.

Det kommer trolig ikke til å bli rutine for 30-åringen, han vil helst samle timer under dyna med øynene lukket.

– Åååh, jeg får lyst til å sove når jeg snakker så mye om søvn!

Stig Brenner står sammen med trommis og gitarist på et iskledd vann midt ute i marka. De tre ser små ut der de står langt unna fotografen foran snøkledde trær.
SOLOPPGANG: Stig Brenner har tatt med seg gitarist og trommis ut i marka før soloppgang for å fremføre «Atlantern» under konsert med «StudioP3». – Jeg leste et sted at det å få med seg soloppgang og solnedgang er veldig sunt for hodet og for kroppen. Foto: Martin Litwicki

Skogskonsert

«StudioP3» har tatt med artisten en halvtimes kjøretur ut av Oslo, østover, til Bysetermåsan like utenfor tettstedet Siggerud i Nordre Follo.

Der venter dype skoger og frossent vann som skal skape bakteppet for en helt spesiell «P3Live».

Et lite hode stikker så vidt ut av en stor, sort krage som den nyoppståtte 30-åringen har trukket godt oppunder ørene. Han må holde føttene i gang for ikke å fryse.

– Skulle vi tusle, kanskje?

Små høydepunkt

I tillegg til mye søvn har artisten begynt å sette pris på gode rutiner.

– Jeg har hatt noen rutiner gjennom koronaen, og det har hjulpet meg og bidratt til å gjøre det litt mer normalt.

For eksempel har han hatt fast studiotid med produsenten sin på Bislett i Oslo, og det har vært lange gåturer fra leiligheten til jobben hver morgen.

I løpet av det siste året har han også gjort seg noen fine oppdagelser om livets mindre høydepunkter.

– Jeg har merka hvor utrolig fint man kan ha det så lenge man gjør det beste ut av situasjonen hjemme. Man må ha noen små høydepunkt, ikke tenke at «til sommeren skal jeg til LA i tre måneder».

Nei, høydepunktene for Stig Brenner har for eksempel vært «noe digg til middag» hver onsdag eller Playstation med tre venner hver fredag.

– Jeg tror de små tingene kan ha veldig mye å si for hvordan du har det.

Denne onsdagen var det mac ‘n’ cheese og blomkålgrateng, hjemmelaget.

– Det er litt usunt, da. Jeg prøver å være litt sunnere. Jeg har gått opp noen kilo under korona, men nå er jeg på vei ned igjen.

Stig Brenner står med mikrofonen i hånda med gitarist og trommis på hver sin side. De står på et snøkledd, islagt vann inne i marka med skogen bak seg.
30 ÅR: – Jeg synes det er utrolig hva man overlever, sier Stig Brenner. Han markerte 30-årsdagen med et navnebytte. Foto: Martin Litwicki

– Fått til mye mer enn jeg så for meg

Da Stig lanserte prosjektet Unge Ferrari som 23–24-åring, var ikke fødenavnet kult nok, syntes han.

– Unge Ferrari var en ting jeg kunne gjemme meg bak og skape et helt nytt univers med.

Og universet vokste seg stort.

Megahits som «Balkong», «Nostalgi 3Millioner» og «Lianer», nominasjoner til P3 Gull og Spellemannprisen, klubbkonserter og store festivaler, for å nevne noe.

– Jeg har fått til så utrolig mye, mye mer enn det jeg så for meg at jeg skulle.

https://www.youtube.com/watch?v=H6Umh0uRQtg

Overlevd til 30

I fjor sommer rundet Stig Joar Haugen «the big 3 – 0». Det føltes som en milepæl.

– Ja, jeg synes det er utrolig hva man overlever.

Å komme seg til 30 føles rett og slett stort for hamarsingen.

– Tenk så mange ting man kan dø av, da. Du kan sette maten i halsen og dø en morgen du spiser frokost alene. Hver dag du går på fortauet, kan du bli meid ned.

Det er ikke sånn at han går rundt og er redd for det, neida.

– Men hvis du teller alle dagene det kunne gått ille, så synes jeg det er ganske bra.

Og tallet markerte en fin anledning til å starte på et nytt prosjekt i artistlivet:

Stig Brenner.

Navnebyttet har imidlertid ligget og gjæret en stund, og 30-årsdagen ble bare et naturlig skille.

– Unge Ferrari var jo litt kødd. Men det viktigste for meg har alltid vært at man skal ha det gøy og ikke ta alt så sykt seriøst, og det kommer jeg til å fortsette å leve etter, men det var på tide med en forandring.

– Stig har alltid vært ærlig

Stig Brenner begynte som et alter ego for et par år siden, og etter hvert som det festa seg, følte Stig seg mer og mer hjemme som Stig – også musikeren.

Nært av Stig Brenner som synger i skogen. Man ser ham i profil der han holder mikrofonen foran ansiktet. Han har trukket jakka godt oppunder haka og har skinnhansker på. På hodet har han en mørkegrønn lue og et par runde solbriller dekker øynene hans.
FERDIG MED TULL: Stig Brenner sier han kjenner seg moden nok til å bære sitt eget navn som artist. – Jeg har tatt tilbake mitt eget navn og prøver å eie det og ikke gjemme meg bak så mange tullegreier. Her er jeg. Foto: Martin Litwicki

– Jeg følte meg endelig kul nok til å bære mitt eget navn, med en vri.

Stig forsikrer at han hverken har bytta personlighet eller stil, det er ikke noe helt nytt. Men han innrømmer at han prøver å appellere til en litt eldre målgruppe, «siden jeg også er eldre selv».

Produsent Filip Kollsete, som sammen med Aksel (Axxe) Carlson har produsert den nye skiva til Stig Brenner, sier det har vært en naturlig overgang til et mer modent lydbilde, også når de har skapt musikken.

– Det er jo fortsatt likheter til gammel musikk, men rent teknisk har man vel valgt å gå for litt mer organiske elementer enn tidligere, et varmere lydbilde.

Teksten er naturlig nok også mer voksen, mener han.

– Tekstmessig har jo Stig alltid vært ærlig, og om man velger å dele av livet sitt på den måten er det jo naturlig at tekst reflekterer en vekst og forandring.

Han mener det er forventet at man kan miste lyttere på veien når man endrer retning som musiker.

– Men igjen vil man også da kanskje treffe en annen gruppe mennesker som kan relatere til det han snakker om og uttrykker.

– Her er jeg

Selv sier Stig Brenner at han har fått gode tilbakemeldinger som tyder på at folk fortsatt er med på toget – som fortsetter å gå.

Denne modenheten var verdig et aldri så lite navnebytte, mener han.

– Jeg har tatt tilbake mitt eget navn og prøver å eie det og ikke gjemme meg bak så mange tullegreier. Her er jeg.

Se Stig Brenner fremføre «Atlantern» live:

MER MUSIKKSTOFF FRA P3: