– Jeg klarer begge deler

Erna nektet å velge mellom skole og sykehus da hun besøkte Hallo P3.

Hallo P3 får besøk av en ny partileder hver uke fram mot den store valgdagen. Det er du som lytter som bestemmer spørsmålene som stilles.

Erna Solberg (H) måtte svare lytterne på seks spørsmål under dagens folkeutspørring i Hallo P3. Det partilederen hadde mest vanskeligheter med å svare på var om hun ønsker å prioritere skole eller sykehus.

Under folkeutspørringene har Tuva og Jørn laget «10 på rappen» for hver partileder som er innom i ukene før valget. Her får de kun lov til å svare ett av alternativene.

Les også: Siv Jensen i Hallo P3. – Det tør jeg ikke å svare på.

Under dagens sending kom spørsmålet «hva prioriteres først, skole eller sykehus?».

– Jeg velger å si at det ene ikke er viktigere enn det andre. Vi klarer begge deler, sier Erna.

– Men om du må velge? skyter Jørn inn.

– Dette vet jeg bedre enn dere, så jeg trenger ikke velge, jeg klarer begge deler. Det er et løfte, sier hun bestemt.

Kampen inn på boligmarkedet

Elisabeth (27) fra Bergen er postbud, og forteller at hun har vanskeligheter med å komme seg inn på boligmarkedet. Dette skyldes større krav for egenkapital og høye boligpriser. Synes Høyre det er nok å spare 20 000 kr i året på BSU(Boligsparing for Unge)? spør Elisabeth.

– Nei, derfor har vi mange ganger foreslått på Stortinget om å øke BSU-grensen. Både det å doble totalbeløpet og øke beløpet du kan spare på et år. Det er en god måte å vise at du kan å spare på og evnen til å betjene lånet ditt, sier Erna.

Partilederen mener Høyre må ta et krafttak da boligprisene nå har blitt mye, mye høyere.

Hva med dem som ikke har mulighet til å spare opp på en BSU-konto, blir det ikke vanskeligere for dem å få lån? spør Tuva.

– Nei, det blir det ikke. I dag er det vanskelig å få lån fordi finanstilsynet har sagt at du må ha 15 % egenkapital. Men det er viktig å begynne å spare, og å benytte seg av mulighetene som finnes, svarer Solberg.

Alle må svelge noen kameler

Borgerlig regjering?

Tuva spør nysgjerrig om hva som kommer til å skje om Erna blir Norges neste statsminister?

– Om Høyre vinner vil vi sitte i regjering sammen med Frp, Venstre og KrF og diskutere en plattform for en borgerlig regjering. Vi skal finne gode løsninger og kompromisser, sier Erna.

Tuva gir seg ikke, hun lurer på hvordan de skal greie å bli enige når de er så uenige på enkelte områder.

– Kommer dere til å slette hverandre på Facebook? spør hun.

– Vi kommer nok til å diskutere, men ikke noe sletting. Det handler om hvilke saker som skal ha prioritet. Heldigvis har vi mange saker vi har vært enige om på Stortinget i løpet av de siste fire årene. Man må begynne der det er mest enighet, sier Solberg.

– Alle må svelge noen kameler, legger hun til.

Uenig med sitt eget parti

– For eller i mot pels? spør Jørn.

Partilederen venter noen sekunder før hun svarer.

– Dette er et veldig vanskelig spørsmål for meg. Jeg er i mot pels, men partiet mitt er for. Det betyr at jeg ikke går i pels, men som parti er vi ikke i mot pelsdyrfarmer. Folk må få gjøre sine egne valg, for jeg har gjort mitt. Pels er best på dyr, sier Erna.

Dagens valglåt fra Erna Solberg er Prince med «When Doves Cry».

– Det er en evigvarende låt som gir deg en god stemning, avslutter Erna, og innrømmer ovenfor P3s lyttere at hun spiller iPhone-spillet Candy Crush og hører på Prince når hun trenger en pause fra valgkampen.

Hør sendingen i reprise her.

Folkeutspørringen fortsetter i Halo P3 de kommende ukene.

Hvis du allerede har et spørsmål, kan du sende det til hallop3@nrk.no. Om ikke ønsker Tuva og Jørn at du stiller spørsmål ved å ringe 03512 mellom kl. 1700-1745 under sendingen.

Disse kommer innom Hallo P3:
Onsdag 21. august – Hanna Marcusson, MDG
Mandag 26. august – Trine Skei Grande, V
Tirsdag 27. august – Bjørnar Moxnes, Rødt
Mandag 2. september – Audun Lysbakken, SV
Tirsdag 3. september – Jens Stoltenberg, AP
Onsdag 4. september – Knut Arild Hareide, KrF
Torsdag 5. september – Liv Signe Navarsete, Sp