– Jeg skal bli best og størst

Raphåpet Larsiveli, som er aktuell med hiten «Baby» med tilhørende video, har et klart mål.

En av landets heiteste rappere akkurat nå har begynt å boble til overflaten nå som han får kommersiell vind under vingene med den afropop-flørtende singelen «Baby».

P3 har premiere på den Ole Martin Halvorsen-regisserte videoen som du ser øverst i saken.

Men hvem er Larsiveli, spør du? I lag med hiphopgruppen Skogslosjen, som hovedsakelig består av nevnte artist, storebror og produsent Makko Makeba og låtsnekker Fader Danne Mane, har 25-åringen med den bemerkelsesverdige rap- og sangstemmen laget flertallige undergrunnschlägers.

Larsiveli fra Horten. Se opp. Foto: Christopher Oulie, NRK P3
Larsiveli fra Horten. Se opp. Foto: Christopher Oulie, NRK P3

Fra Horten med (radio)hit

Tekstene hans er ofte influert av blant annet en tidvis selvdestruktiv hverdag i kystbyen Horten og skogholtet ved Borrevannet. Når dette bindes opp mot produksjoner med musikalsk slektsledd til amerikanske sørstater og USAs solfylte vestkyst er Larsiveli en favoritt blant hiphophodene.

Nå får rapperen, hvis folkeregistrerte navn er Lars Reiersen, oppmerksomhet utenfor sirkelen til urban-innvidde da den stundom autotune-fuktede og melodiøse flyten over friske nuet-beats når alle som har tilgang til radio.

Veien hit, derimot, har ikke vært enkel. I et nylig og flott intervju med 730.no forteller raphåpet at rusavhengigheten skal temmes.

– Endelig går ting som det skal. Deilig å være våken, få med seg ting. Fokusere på musikken og være der for ungene, sier tobarnsfaren når vi møter han etter dagens dont på Tyrilistiftelsen over kaffe og lettbrus på et lunsjsted på Tjuvholmen en tidlig ettermiddag.

Fra anerkjennende nikk fra rapfans til kritikerrost EP til Ukas låt på P3 pluss at du tar tak i dine rusproblemer. Hvordan vil du beskrive reisen?

– Den har vært lang, ass. Tatt mange feilsteg, men jeg har lært mye av det og. Jeg setter mye mer pris på ting nå. Bare etter jeg kom inn til behandling, det har gått over all forventning. Det er veldig mye positivt som skjer nå.

– Ikke like innenfor å gå på trynet

Larsiveli har gått gjennom et betydelig skifte. Fra likefrem innstilling til livet, som presentert i tidligere låter, til en mer bedende og unnskyldende tone på «Baby». Grunnen til at han giret om er rett og slett fordi han har blitt mer voksen.

– Ting begynner å bli litt bedre, og da blir det også en forandring i musikken. Jeg ville vise en positiv side av meg selv. Men jeg har fortsatt de mørke låtene på lager. De periodene er der.

– Jeg skal bli best og størst, sier Larsiveli. Foto: Ole Martin Halvorsen
– Jeg skal bli best og størst, sier Larsiveli. Foto: Ole Martin Halvorsen

Rapperen kjenner dog på presset nå som hele nasjonen hører musikken hans på radio, men egentlig vil han fortsette som før.

– Den samme formelen gjelder. Noen låter kommer til å siktes inn mot radio, men det kommer ikke til å bli en helt ny Larsiveli, nei.

Man blir fort et bilde utad for mennesker i samme situasjon, enten man vil eller ikke, når man er åpen om selvmedisinering. Påvirker det motivasjonen din?

– Jeg merker mer press på meg nå, det er ikke like innenfor å gå på trynet.

Men føles ikke det litt deilig, og?

– Min energi påvirker sikkert andre folk, men det at jeg kan vise folk at det går an uten å selvmedisinere er fint…jeg trodde at jeg måtte ruse meg for å lage musikk.

Blir det bedre musikk av å være nykter?

– Tja. Når man er rusa er man mer avslappet, og jeg kommer fortere i gang. Men jeg avslutter mye fortere og. Jeg kan være halvveis gjennom låten også plutselig gi meg. Når jeg er nykter tar det litt lenger tid, men da fullfører jeg. Av ti sessions så var det en som ble vellykket. Det ble bare mye rør. Nå konsentrerer jeg mye mer på å gjøre ting ferdig og riktig. Musikken blir jo bedre.

– Ta deg tid til å bli flink

Litt corny spørsmål, men hvorfor bør folk, som ikke vet om deg, lytte til din musikk?

– Jeg holder ikke igjen. Jeg sier det som passer meg, men jeg føler også at alle kan relatere seg til musikken min. Og fete beats selvfølgelig, shout out til storebror.

Bah la meg har blitt et gjengs uttrykk hjemme hos meg nå.

– Nettopp.

– Jeg kommer til å fortsette med den samme formelen, sier rapperen. Foto: Christopher Oulie, NRK P3
– Jeg kommer til å fortsette med den samme formelen, sier rapperen. Foto: Christopher Oulie, NRK P3

Har du noen tips og råd til unge mennesker med en artistdrøm som er i lignende situasjon som deg?

– Første og viktigste råd: Spill inn musikk. Spill inn musikk. Spill inn musikk. Men ikke gi ut alt. Folk gir ut musikk altfor tidlig. Hvis du suger balle på førsteinntrykket så kommer ikke folk til å sjekke ut mer musikk av deg. Lag musikk, men vær tålmodig. Ikke spy ut alt du spiller inn. Ta deg tid til å bli flink. Selv om det føles bra der og da – det gjorde det da jeg spilte inn låter på engelsk med Greenlight (duo Larsiveli har/hadde med Jesper Grønn), men som jeg skjønner ikke holdt høyt nok nivå. Kom deg til det punktet hvor du ikke tviler på deg selv.

Nå har «Baby» fått en video og Larsiveli spiller naturligvis i den med motpart Ida Gøytil. Å være mer foran kameraet er ikke noe han avfeier. Så hva er det endelige målet for Larsiveli?

– Jeg skal bli den beste og største. Folk skal si at jeg er beste rapperen. Når flertallet sier det da har jeg kommet til punktet jeg vil være på. Når jeg har tatt over musikkverden, så vil jeg utvikle meg foran kamera. Så får vi se hvor veien går etter det, sier han og smiler lurt.

Bonus: Ting Larsiveli er stolt av:
https://youtu.be/ITfxO_sxRTI