– Jeg skjønner ikke hva dere prater om, mannfolk

Daniel Kvammen bruker sin radioselfie til blant annet å snakke om likestilling i musikkbransjen.

Daniel Kvammen. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.
Daniel Kvammen. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.

Daniel Kvammen mener musikkåret har vært preget av likestillingsdebatter på flere fronter. Det snakker han om i kveldens radioselfie på P3.

Han starter med å nevne Björk, og hvordan hun gikk hardt ut mot musikkjournalister etter at hennes mannlige medprodusent fikk mer oppmersomhet enn henne. Det på tross av at hun hadde gjort mesteparten av lydarbeidet på albumet sitt selv.

Hør hele Daniel Kvammens radioselfie

Taylor Swift, Ryan Adams og mansplaining

– Det hele toppet seg vel da Ryan Adams covret 1989 av Taylor Swift. Vi fikk hele den berømte «mansplainingen» (fenomenet hvor menn forklarer noe på en nedlatende måte, red. anm.) av 1989-plata. Kort oppsummert så var vel det hvite menn som pusher femti, som forklarte hvordan Ryan Adams tillegger mer mening til Taylor Swift sine låter enn hun klarer selv, og det må jeg si er det største pisset jeg har hørt.

Taylor Swift omtalte selv feminismen som den viktigste bevegelsen i vår tid. Kvammen er langt på vei enig.

– Jeg har fulgt mye med på debatten i år. Jeg synes det er kjempeinteressant, en av våre viktigste saker. Og jeg må si det, det er mye rart en som kvinnelig artist må forholde seg til. Både her i Norge og ute i verden. Men vi har heldigvis, her i Norge, en del utrolig flotte, kvinnelige forbilder som kan sette standarden for de som kommer etterpå.

Les også: «Den nervøse sjarmøren», et portrett av Daniel Kvammen.

Daniel Kvammen om likestilling Daniel om Björk, Taylor Swift og likestilling i musikkbransjen

Radioselfie er én time med selvbiografisk radio hvor Norges mest interessante artister forteller om eget liv og virke. Musikken velger de naturligvis selv. Følg med på P3 gjennom julen for flere radioselfies kl. 19.00.

Radioselfie: Lars Vaular
Radioselfie:
Fay Wildhagen
Radioselfie: Izabell
Radioselfie: Daniel Kvammen
Radioselfie: Hanne Kolstøl