– Jeg trodde vi skulle miste Ronny Brede Aase

Ronny Brede Aase fikk en nær døden-opplevelse da han måtte utføre straffen for å tape julequizen, under P3morgens julefrokost i morges.

– Kom opp! Dette er sykt. Jeg blir redd! skrek en skrekkslagen Markus da Ronny satt, tungpustet og skjelven i et badekar fylt med kaldt vann og isbiter, utenfor Store Studio like etter klokka 08.00 i morges.

– Jeg ble redd da jeg så det. Jeg trodde vi skulle miste Ronny Brede Aase!

For det var Ronny som ble store, og noe uventede taperen, av Markus’ julequiz som har pågått i P3morgen denne uka. Konkurransen stod mellom programlederne Silje Nordnes og Ronny Brede Aase som måtte svare på en rekke spørsmål – og Ronny ledet med glans.

Lite visste de om at den Paradise Hotel-inspirerte reporteren, Markus hadde planlagt en rekke uventede vendinger i konkurransen, som gjorde at den stolte vinneren plutselig ble en svært misfornøyd taper.

Hør da Ronny forlot studio i sinne her!

– Jeg mener det, det skriket der var ikke tilgjort

Men under P3morgens julefrokost – hvor Ronny og Silje inviterer lytterne til en livesendt sending fra Store Studio på Marienlyst – hadde Markus selvfølgelig flere overraskelser på lur.

Julequizen tok nok en ny vending og et knippe lyttere ble invitert opp på scenen for å gi deres poeng, i form av et kyss, til den de ville skulle isbade. Silje fikk flest stemmer og fikk dermed privilegiet å velge hvem av de to programlederne som skulle lese opp beskjeden på en mystisk lapp.

Ingen visste hva som sto på lappen, bortsett fra Markus, og Silje valgte å ikke lese selv: men heller overrekke æren til Ronny som leste følgende beskjed: “Den som leser lappen, må isbade”. Dermed endte Ronny, for andre gang, opp som taperen av konkurransen og måtte isbade i et badekar utenfor studio.

– Jeg mener det, det skriket der var ikke tilgjort. Det kom fra et sted langt inne i meg, sa Ronny, etter at han måtte dyppe kroppen i det isklade vannet mens han sang strofer fra den kjente julesangen “Deilig er jorden”.

Se det Ronny isbade øverst i saken.

Ingen jul uten

Og med det var nok en juletradisjon gjennomført fra et julepyntet og folkefylt Store Studio. Det var allerede klokken 05.30 fullt av ivrige P3morgen-lyttere i foajeen hvor de fikk servert gløgg og frokost før showstart. Bak scenen sprang to spente og frydefylte programledere frem og tilbake.

Silje: Det blir ikke jul uten dette. Jeg gleder meg skikkelig.

Ronny: Nei, det er den fineste tradisjonen vi har, for det har virkelig blitt en tradisjon. Dette er fjerde året på rad og det er oppriktig stas, og ikke minst så fint, å gå inn i julen med lytterne.

Nytt av året var også redaksjonens ferskeste medlem, reporter Markus Neby med som reporter, samt en slags Paul Shaffer-aktig figur ved et keybord på enden av scenen. Han akkompagnerte sendingen med lyd og artigheter fra sidelinjen, mens Silje og Ronny tok seg av praten med publikum, lyttere og gjester. For denne morgenen stod nemlig både Emilie Nicolas og Oral Bee, for å fremføre sine live låter for publikum og lyttere.

– Nærmere livets sirkel kommer du ikke

– Det er den fineste julesangen jeg vet om. En venn av meg viste meg den for sikker 7 år siden, og jeg har elsket den den siden, fortalte Emilie Nicolas om låta Joni Michell-låta “River” hun covret live. I tillegg fremførte hun sin egen låt “Grown Up” fra hennes kritikerroste debutalbum Like I’m a Warrior.

 

Les P3 Musikks anmeldelse av albumet her:Avvæpningsmanøver

– Jeg skal feire en helt vanlig jul hjemme hos mamma og pappa, men er egentlig ikke så veldig glad i julen. Jeg synes det er veldig hyggelig helt frem til julaften, men nå som jeg er blitt voksen synes jeg ikke det er så spesielt lenger, sa Emilie Nicolas som nå tar juleferie i Bærum for å lade opp til et nytt år med mange konsertplaner, festivaloppdrag og skriving av nytt materiale.

Fikk lage låt med idolet sitt

Morgenens siste livefremføring kom fra Markus selv. Sammen med sitt barndomsidol har han laget julelåta “It’s Christmas time” som han for første gang skulle vise for Ronny, Silje og det norske folk under P3morgens julefrokost.

– Han kjørte på med en ekstravagant nisse-flow

– Det er rørende å tenke på at jeg har laget en låt med mitt idol Oral Bee, sa en kry Markus i forkant av livespillingen.

Oral Bee, eller Anders Kranmo Smedstad som han egentlig heter, er Markus største barndomsidol. Han har sett opp til rapperen siden han var liten og da han var 9 år tvang han klassekameratene til å fremføre Oral Bee-låta “Penger”, sammen med han på skolen – Markus første opptreden. Se det her:

– Første gang jeg stod foran et publikum, fremførte jeg en Oral Bee-låt. Og sist jeg stod på en scene fremførte jeg en Oral Bee ft Markus-låt. Nærmere livets sirkel kommer du ikke, sier Markus og fortsetter:

Oral Bee er også fornøyd med både samarbeidet med sin ivrige fan og resultatet av deres julelåt.

– Det har vært morsomt å lage denne låta med playboy-novisen Markus. Lotion (red.anm. Pimp Lotion, rapper og produsent) og jeg fikk litt bakoversveis da han var i studio og la ned versene sine. Han kjørte nemlig på med en ekstravagant nisse-flow som vi ikke har hørt maken til. Han brukte en sunnmørsk frekvens i stemmen og hadde maks innlevelse.

Se Markus’ og Oral Bees fremføre låta her:

Usikkert på innholdet

Men rapperen er fortsatt noe usikker på hva låta egentlig handler om.

– Jeg sliter litt med å tolke budskapet i refrenget på låta, men sånn er det jo med mye anerkjent lyrikk.

Markus forklarer det med at han vil la folk tolke låta som de selv ønsker.

– Jeg liker ikke å legge føringer for hva folk skal tenke eller føle for tingene jeg lager. Det må folk få velge selv. Så klart vet jeg hva den betyr for meg, men det er mellom meg og fire, fem andre damer jeg møtte på et nachspiel. Og en undulat.

Hør hele sendingen igjen her!
Se alle bildene her: