Juntafil med livesending

Tuva Fellman og Juntafil sender direkte fra Skeive Dager i Oslo.

Torsdag 27. juni skal Juntafil ha livesending under Skeive dager i Oslo. Sendingen finner sted på hovedscenen på Rådhusplassen.

Skeive dager er Norges største kulturarrangement for landets skeive publikum. Formålet er å synliggjøre skeiv kultur og bidra til aksept og respekt for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Skeive dager varer fra 21. – 30. juni, og byr på fester, parader og show hele uken.

– Det at Juntafil er med og lager egen Skeive dager-spesialsending er råbra, det gir en positiv effekt for mange unge som hører på, og med radio-show fra scenen får det hele en ny dimensjon, sier styreleder i Skeive dager, Ole Villund.

Paraden under Skeive dager i 2012 (Foto: Morten Wendel)
Paraden under Skeive dager i 2012 (Foto: Morten Wendel)

Tuva Fellman, programleder i Juntafil, lover en flott sending med spennende gjester på scenen. Sendingen vil foregå som vanlig, fra kl. 17.00-20.00, med en SUSS-lege som svarer på spørsmål fra våre lyttere. Juntafil er der for å hjelpe deg med det med ting du syns er vanskelig å prate med familie og venner om.

Et viktig arrangement

For anledningen vil det bli plassert en seng på scenen, hvor lyttere kan komme og stille spørsmål.

– Alle er velkommen oppi senga! sier Tuva.

Skeive dager er et viktig arrangement som Juntafil vil være med å støtte.

– Det er veldig morsomt for oss i Juntafil å få være der. Det blir en tettpakka sending, med mat, drikke og utlevering av kondomer.

Hva har Juntafil betydd for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner?

– Det er et tema i Juntafil som vi er veldig åpne om. Jeg tror mange skeive, spesielt ungdom, får støtte gjennom programmet. Man deler historier om å komme ut av skapet eller hva man gjør om man får sommerfugler i magen av å se på bestekompisen/venninna si. Vi gir ordentlige svar, noe som er viktig for lytterne.

Paradise-Louis

Louis fra Paradise Hotel blir med på sendinga til Juntafil. (Foto: TV3)
Louis fra Paradise Hotel blir med på sendinga til Juntafil. (Foto: TV3)

En av gjestene under sendingen er transseksuelle Louis fra årets Paradise Hotel.

Louis (27) er adoptert fra Columbia, og har vokst opp på en øy utenfor Kristiansund. Hun er nå butikkselger og bor i Oslo.

– Jeg har alltid kjent på at jeg har vært annerledes. På skolen kom jeg alltid best overens med jentene, og lekte mye med Barbie.

Da Louis ble kjent med begrepet homofil, ble det med en gang klart for at det var gutter hun var interessert i. – Jeg har aldri måtte komme ut av skapet. Det sa seg selv, forteller hun.

Louis ble mye mobbet på ungdomsskolen, noe som resulterte i at hun ble innesluttet og gjorde det dårlig i alle fag. – Jeg fant tidlig ut at det var best å holde seg for seg selv. Da kunne jeg gjøre akkurat det jeg ville, og se ut som jeg selv ønsket, sier Louis.

Mobbingen førte til at Louis flyttet til Spania, og begynte på skole der.

– Miljøskiftet hjalp ikke på selvfølelsen. I 2007 flyttet jeg til Oslo og begynte på frisørskolen. Det var først når jeg kom dit at jeg fikk bedre selvtillit. Oslo mottok meg på en helt annen måte. Og da jeg begynte på frisørskolen møtte jeg folk som godtok den jeg var og det jeg sto for. Jeg hadde en veldig bra en periode, hvor jeg møtte gutter, dro på homseklubber og hadde det gøy.

Livredd

Louis følte likevel at det manglet noe, og det var ikke før hun fikk råd fra en venninne at hun fant ut hva det var. – Hun mente jeg tenkte mer som en jente, og likte sminke litt for godt til å være gutt. En dag valgte jeg å kle meg som en jente, inkludert BH. Jeg var livredd, men alt føltes helt riktig.

Det var på dette tidspunktet, for ett år siden, at Louis fant ut at det var riktig å kalle seg for transseksuell. – Det er SÅ naturlig for meg, og jeg kunne aldri ha gått i gutteklær.

En stor dag for alle sammen

Den tidligere Paradise-deltageren gleder seg til Juntafil og Skeive dager, og mener det er en stor dag for både skeive og heterofile.

– Det er kjempeviktig å vise at vi eksisterer og at vi får lov til å være oss selv uansett stil og legning. Nå er det nok!, avslutter Louis.

Tuva og gjengen i Juntafil ønsker alle velkommen under arrangementet, og oppfordrer alle til å bli med på feiringen.

Juntafil har sending torsdag kl. 17.00-20.00 på Rådhusplassen i Oslo. Velkommen!