– Kan bli for sexy

Melodi Grand Prix er straks over oss. Vi har møtt metalgruppen Gromth med lillebror Solli-Tangen og Datarock i deres forberedelser til folkefesten.

I går ble det kjent hvilke sju artister som skal være med i årets første delfinale i Melodi Grand Prix, som i år arrangeres for 40. gang her til lands. Sendingen ser du på NRK 1 lørdag klokken 19.55.

Med i første runde er blant annet Carina Dahl, Datarock og Gromth. Vi møtte de to sistnevnte bandene i kjelleren på NRK for å snakke litt om MGP-livet før det hele braker løs.

Feite menn skal spille disco

Blant Bergens musikalske storheter finner vi danserockerne i Datarock, som ble kjent i 2005 med albumet Datarock Datarock og låter som »Fa Fa Fa» og »Computer Camp Love». De har blitt Spellemannominert to ganger, blitt brukt i store reklamefilmer og turnet verden over. Nå står de rødkledde guttene klar med en discolåt i MGP.

Datarock sammen med Popsalongen-programleder, Anders McAuley. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Datarock sammen med Popsalongen-programleder, Anders McAuley. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Det vil jo bli mye glamour på oss i tiden fremover, men ikke vær redd, vi er fortsatt de samme gamle feite karene i Datarock, forteller tommeslager, Tarjei Strøm, som også er kjent fra Black Diamond Brigade og Magnet.

I sitt rette element

Når vi spør om de er redde for at dette skal påvirke karrieren deres, kommer svaret kjapt:

– Har du tenkt tanken på at vi er fire godt voksne menn som lever av å ta på oss en rød treningsdrakt og gå ut å underholde folk? Tror du det finnes et eneste bein i kroppen vår som ville tenkt seg to ganger om å være med på Melodi Grand Prix? Dette er jo helt innenfor vårt element, så vi ser ingenting galt i å være med i MGP, forklarer Tarjei med stor innlevelse, mens gruppa skratter med.

Les: Sterk og utmattende konsert

Programleder i Popsalongen, Anders McAuley mener discosjangeren er den eneste sjangeren som kunne overlevd en atomkrig. Disco er sexy, og med en saksofonist i bandet mener han dette kan bli for sexy og perverst.

– Ja, det kan fort bli sexy. Dette er en låt vi kan stå for. Eller – jeg får stå av den, forklarer saksofonist Ketil Møster tilsynelatende seriøst.

– Haha, Ketil er jo vanligvis veldig nedpå, så du hører jo hva disco kan gjøre med en mann, sier Tarjei.

Bringer discoen tilbake

Datarock bestemte seg for å delta i Melodi Grand Prix for å vise frem sangen »Underground» – en låt som henter inspirasjon fra tidlig 80-tallsdisco og Diana Ross’ »I’m Coming Out», skal vi tro vokalist Fredrik Saroea.

– Pål Myran-Håland fra Souldrop hadde et riff som vi begynte å leke oss med. Vi fikk inspirasjon fra 70-og 80-tallsdisco, fransk house og Devos »Whip It». Det er en bred, positiv og allmenn partylåt som kan vekke minnene til flere generasjoner, og da har vi plutselig noe i Melodi Grand Prix å gjøre, forklarer Fredrik, og legger til at timingen rett og slett er perfekt.

Devo – »Whip It»

Metal møter opera

Et annet band som også skal kjempe i lørdagens delfinale i Steinkjer er metalbandet Gromth, som har teamet opp med  Emil Solli-Tangen, lillebror til Didrik, som vant MGP i 2010.

Gromth og Emil Solli-Tangen bidrar med låta ''alone'' i MGP. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Gromth og Emil Solli-Tangen bidrar med låta »alone» i MGP. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Vi gleder oss til å vise hva vi har jobbet med. Vi er veldig fornøyde med og stolte av låta vi har med, forteller Emil når vi møter dem på NRK-huset.

– I utgangspunktet en sangen en Gromth-låt som ikke er så kommersiell. Men med Emil som en faktor ble låta noe vi kanskje ikke ville laget om den skulle på vår neste skive. Vi har latt folk utenfra komme med innspill, noe jeg tror har vært veldig smart, forteller Andre Asslie, som spiller keyboard i bandet.

Ingen glittergutter

Solli-Tangen forteller at han ikke har behov for å nå samme suksess som storebror Didrik når han nå skal være med i MGP. Men han håper at sangen deres vil nå ut til et bredt publikum.

– Jeg har fulgt med de siste årene og blitt mer kritisk. Det har vært mange flinke artister med de siste årene. At Didrik ble med i Melodi Grand Prix har bare vært positivt, forteller Emil med et lurt smil.

Låta »Alone» er en blanding mellom metal og opera. Gjengen beskriver selv sangen som stor, mektig og dramatisk, som enten er en ener eller sekser – et vaskeekte elsk-eller-hat-bidrag.

– Jeg håper vokalen kan ha en beatuty and the beast-effekt, med en blanding av en sterk vokal og operastemmen til Emil, forklarer Andre Asslie.

Mens resten av bandet i er sminken for å gjøre seg klare til sending er Emil og Andre spente på showet på førstkommende lørdag.

– Vi er ingen glitterboys. Men vi har troa på at vi skal lage et ganske heftig show på lørdag, uten at det skal se glorete ut, avslutter Solli-Tangen.

Les om de første syv MGP-artistene og hør låtene her!