Kan de redde HMV?

Platebutikkgiganten HMV står på randen av konkurs, men store underholdningsselskaper ønsker å holde butikkene åpne.

Som vi vet har det fysiske salget av musikk de siste årene hatt en stadig brattere kurve nedover. Men til tross for en rekke musikalske samlivsbrudd har CD-platene for mange opprettholdt livets rett. Det er imidlertid svært spesialbutikker for musikk igjen og i Storbritannia står nå en kjempe for fall.

Ærverdige His Master's Voice har formidla musikk, og i den seinere tida også film og spill, i omkring 92 år. Foto: NTB Scanpix / Luke MacGregor, Reuters.
Ærverdige His Master’s Voice har formidla musikk, og i den seinere tida også film og spill, i omkring 92 år. Foto: NTB Scanpix / Luke MacGregor, Reuters.

Trår til

Den ærverdige platebutikk-kjeden His Master’s Voice – HMV har nemlig gått konkurs, etter 91 år i bransjen. Men nå trår de store underholdningsselskapene til for å redde den gamle kjempen.

Universal, Warner, Sony og 20th Century Fox er blant selskapene som ønsker at HMV skal overleve, melder The Independent. De skal alle være med på å kutte i prisene og gi kjeden fordelaktige kreditter for å få de 223 butikkene ut av administrasjon.

Om HMV blir borte er resultatet for plateselskapene at deres CD-plater og filmer i stor grad kun blir tilgjengelig gjennom vanlige dagligvarebutikker som Tesco, eller via nettbutikker som Amazon.

4.100 jobber i fare

Flere selskaper sitter på gjerdet og venter på å overta mange av butikkene som for øyeblikket administreres av Deloitte, men mange av de omkring 4.100 arbeidsplassene står helt klart i fare.

Ifølge The Daily Telegraph skal Hilco være blant favorittene til å overta selskapet. Hilco, som blant annet kjøpte HMV i Canada i 2011, spesialiserer seg på å overta butikk-kjeder og gjøre dem lønnsomme.

Mange av HMV-butikkene har gått med underskudd og moderselskapet skal ha en gjeld på over 176 millioner pund, eller omkring 1,5 milliarder kroner.