nrk.no

Kan Telenor Arena reddes?

Konsertstedet skal gjøre store endringer. Men er det nok for å få rettet på inntrykket noen har fått de siste 15 årene?

Så skjedde det altså igjen: En svær artist selger ut Norges største konsertarena. Anmelderne skryter av artisten, men slakter lokalet.

«Lyden er oppsiktsvekkende elendig», skrev VG om tirsdagens Olivia Rodrigo-konsert.

«Vi har kommet til et punkt i anmeldelser fra Unity Arena, der det nærmest har blitt et fast innslag å klage over stedet», skrev P3.

Olivia Rodrigo smiler og holder den ene hånden ut mot publikum. Foran henne er det masse telefoner og fans.
Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Men det er ikke bare anmeldere som har revet seg i håret over denne arenaen de siste årene.

I 2023 sa Karpe-Magdi dette i podkasten «På Ekte»:

«Hvorfor er det aldri «schpa» på Telenor Arena? Fordi hele opplevelsen er døv. Det er samme hvor bra konserten er. Hvis du kjørte bil, så var det umulig med parkeringen. Tok du bussen, var det helt «crowd up», og du sto i kø, og det var helt kaos. Opplevelsen er fra a til å.»

Drake i en svart singlet. Holder en mikrofon i høyyre hånde og holder venstrehånden ut mot publikum.
VGS ANMELDER OM DRAKE I 2017: «Den kanadiske fløtepusen har tatt steget fra Oslo Spektrum til Bærums blikkboks – bedre kjent som Telenor Arena, der stjerner dyrkes og beats drar for å dø.» Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Selv om konsertstedet har sørget for at noen av verdens største artister har lagt inn en ekstra stopp innom Norge på europaturneene sine, så får arenaen stadig kritikk.

Det kan virke som det har etablert seg et inntrykk av at det alltids er noe å klage på etter en konsert der ute. Enten så er man irritert på lyden eller på luften, eller så var det turen ut til Fornebu som var problemet.

Justin Bieber har på seg en svart t-skjorte og står på scenen med en mikrofon i hånde, mens han ser på publikum.
P3S ANMELDER OM JUSTIN BIEBER I 2016: «Det er ingenting å utsette på stemmen, men lyden generelt er ikke god.» Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Likevel er konsertene ofte utsolgt. Står det virkelig så dårlig til som mange skal ha det til? Nå skal arenaen gjøre store endringer og byttet nylig navn til Unity Arena.

P3.no tok turen ut til Norges Las Vegas, nemlig Fornebu, for å snakke med folkene som driver stedet.

Kan konsertarenaen reddes?

The Wekend har på seg en hvit jakke og hvit vest. Han har på seg en sølvmaske, så vi ser ikke ansiktet hans.
P3S ANMELDER OM THE WEEKND I 2023: «The Weeknd er en ekstremt dyktig vokalist, og han har ikke fortjent at denne konsertens ettermæle kun blir et vendetta mot hele konseptet Telenor Arena.» Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

«Gymsalen»

Dersom man skal snakke om Telenor Arena, så er det vesentlig å ha med seg i bakhodet at arenaen først og fremst ble bygget for å være en fotballbane.

Etter at Stabæk vant eliteserien i 2008, oppgraderte de stadionen sin fra nedslitte Nadderud med 5000 i tilskuerkapasitet til en ny toppmoderne stadion med 15.000 i tilskuerkapasitet året etter.

Stadionen skulle egentlig hete Fornebu Arena, men Telenor kjøpte navnet for en prislapp på drøye 10 millioner per år.

Ole Gunnar Solskjær står på kunstgresset i Telenor Arena i Manchester United klær. Bak han er det publikum som shower og heier.
ENDTE 0-3: I 2010 spilte Stabæk treningskamp mot reservelaget til Manchester United, ledet av Ole Gunnar Solskjær. Foto: Heiko Junge / NTB

For å finansiere arenaen var det alltid planen at det også skulle være konsertvirksomhet her, men hovedfokuset var altså fotball.

– Gutta klager over lufta, de hadde problemer med å puste ordentlig mot slutten av kampen, sa Ståle Solbakken i 2009 etter at København spilte Champions League-kvalifisering mot Stabæk.

I Danmark ble Telenor Arena omtalt som «Gymsalen».

Utebilde av Telenor Arena i sola.
BÆRUMSLAGET I PENGETRØBBEL: I 2011 var Stabæk på konkursens rand og ble nødt til å flytte fra Telenor Arena. Det er noe merkelig med at et lag fra Bærum aldri klarer å få kontroll over økonomien. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Fotballspillere og fans var med andre ord aldri helt begeistret for banen, så kanskje var det greit da arenaen i 2012 gikk over til å bli mer rendyrket konsertarena?

Vel, konsertgjengangerne var heller ikke helt fornøyd:

«Hyller AC/DC – slakter Telenor Arena» var overskriften da VG anmeldte den aller første konserten noensinne på Telenor Arena.

Og det skulle vise seg å ikke bli en engangsgreie. Hvorfor er det egentlig slik?

Katy Perry er på scenen med en mikrofon og en glitrende kjole med lysende neondetaljer. Hun peker på publikum.
VGS ANMELDER OM KATY PERRY I 2015: «Hadde selvfølgelig kledd å være foruten den kjipe Telenor Arena-akustikken, men stemmen er sterk og tydelig». Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.

Lyd

– La oss starte med lyden. Hvorfor er det så vanskelig å få god lyd her?

P3.no står på gulvet i den tomme arenaen sammen med sjefen på huset, Kjetil Bell Tveit og, produksjonssjef Marius Johansen Hansen.

Marius og Kjetil står midt i Telenor Arena. Bak dem er det helt tomt, og i det fjerne ser vi tribunen.
7900 PROSENT ØKNING: I den daglige driften av Telenor Arena er de 15 stykker. På konsertdag kan det derimot være opp mot 1200 på jobb her. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Det er ikke noen hemmelighet at det har vært noen konserter her med dårlig lyd. Men det har satt seg en slags sannhet om at det alltid er dårlig lyd, og det stemmer ikke, svarer Marius.

– Utfordringen er at denne arenaen er større enn de aller fleste arenaene artistene spiller på i europaturneene. Dette er 10.000 kvadratmeter gulv, de vanligste arenaene i for eksempel London og København er halvparten av størrelsen. Og da er det mer krevende å få til god lyd enn om man er i et mindre lokale, sier Kjetil.

Justin Bieber har på seg en hvit dressjakke og t-skjorte og har på seg gullhansker, mens han synger og shower.
NETTAVISENS ANMELDER OM JUSTIN BIEBER I 2013: «Telenor Arena er en katastrofe som konsertarena. Veggene der gjør alt for å ødelegge lyden, og også Justin ble skjemmet av blikkboksen». Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Gulvet er så stort nettopp fordi arenaen først ble bygget som en fotballbane. Hadde fokuset vært musikk fra start, så hadde gulvet neppe vært så stort, ifølge Kjetil. Nå er planen å innskrenke gulvet til 4000 kvadratmeter.

– Men lokalet har vært lik størrelse de siste 15 årene, og kritikken har vart lenge. Har dere ikke gjort noen ting for å bedre situasjonen?

– Det vi har fått til mer og mer, er en bedre dialog med turneene for å kunne informere om hvordan man kan lydsette arenaen slik at den blir bra. Vi passer på at de har nok informasjon om størrelsen på rommet, og vi anbefaler dem å bruke nok utstyr.

Madonna har på seg en hvit uniform og holder en mikrofon i den ene hånden og en drill i den andre hånden. Ved siden av hun står to dansere i hver sin drillpike-uniform.
NETTAVISENS ANMELDER OM MADONNA I 2012: «Telenor Arena er som konsertlokale dritdårlig. Det er en blikkboks. Men for denne musikken hadde det ikke sååå mye å si.» Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det er nemlig turneene selv som kommer med anleggene og må justere lyden etter rommet. Hva er egentlig det beste en turne kan gjøre for å lykkes ute på Fornebu?

– Vil du jeg skal gå inn på det tekniske? spør Marius.

– Gjerne! svarer vi, vel vitende om at dette kan bli vanskelig.

– Denne arenaen ble egentlig bygget med tanke på lyd, forteller han.

Det har seg nemlig slik at hele taket er laget med lydabsorberende plater, noe som gjør at det ikke kommer lydrefleksjoner derfra. Men det kommer fremdeles refleksjoner fra veggene.

– Når man da skal kaste lyden fra den ene delen av arenaen til den andre, så har det en ganske lang reisevei, som gir veldig sterkt delay helt bakerst. Siden arenaen er så bra lyddempet i taket, så vil refleksjon fra bakerst i salen skille seg veldig ut.

Gitaristen i Metallica synger intenst inn i mikrofonen. Vi ser publikum hender i bakgrunnen. Bak gitaristen spiller trommeslageren med ryggen til.
GAFFAS ANMELDER OM METALLICA I 2018: «Et ekkokammer fra helvete. Akustikkterror. En gigantisk hermetisk suppe. Dette er bare et utvalg av måtene jeg kunne beskrevet lydforholdene fra gårsdagens konsert i Telenor Arena. Ingen av de er særlig positive. Det er jo bare å forvente fra Norges kanskje mest forhatte konsertarena.» Foto: Heiko Junge / NTB

Tilbakeslagene fra lyden blir dermed tydeligere enn de hadde blitt dersom det også kom refleksjoner fra taket.

– Det beste resultatet får man egentlig dersom man flytter lyden lenger bak i arenaen, slik at lengden på lydkastene blir mindre.

Konklusjonen deres er at jo flere høyttalere spredt rundt omkring i salen, jo bedre. Iblant har artistene scene midt i salen, med publikum 360 grader rundt, og ofte gir det et godt resultat, ifølge Kjetil og Marius.

Post Malone har mange tatoveringer og har på seg en svart t-skjorte hvor det står Oslo. Her sitter han på knær og smiler mot publikum
P3S ANMELDER OM POST MALONE I 2023: «Kveldens kirke har heller ikke et gulltak og likner mer på en dårlig ventilert parkeringsplass.» Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Luft

Det neste vi må innom, er luftkvaliteten. I 2022 hadde 130 personer behov for helsehjelp under Harry Styles-konserten og 85 under Queen.

«Ikke bare fordi det er som en sauna her inne (har de ikke aircondition, eller har strømmen blitt så dyr at de lot være å slå den på?), men også fordi publikum er tydelig spente og klare.» skrev Norway Rock Magazine om den sistnevnte konserten.

– Den dagen Queen var her, er nok det varmeste vi har hatt. Da var det maks dårlig forhold, med veldig stillestående luft ute, og rett før folk kom inn kom det et regnskyll, slik at det ble veldig klamt her inne. Etter det har vi gjort noen tiltak, sier Kjetil.

Gitaristen i Muse står på en scene og peker mot publikum, mens han lener seg bakover.
FRANK EIVINS VERDEN OM MUSE I 2013: «Det eneste som var problemet på Telenor Arena i går var varmen. Hadde ikke gjort noe om arrangørene hadde satt i gang en vifte. For det var sykt varm. Men Muse, ja de leverte.» Foto: Erlend Aas / NTB

Nå har arenaen fått aircondition, eller «supplerende mekanisk ventilasjon», som Marius kaller det. Tidligere har de belaget seg på «naturlig ventilasjon», der den varme luften har blitt sluppet ut gjennom taket.

Med stillestående luft fungerte det svært dårlig.

– Det er et så stort rom, så det krever store tiltak å rette opp i slike ting. Men etter vi fikk hjelp med kjølinga, så opplever vi det som et betraktelig bedre sted.

Gitaristen i Foo Fighters står på en scene og spiller gitar mens han går fremover. Har på seg en svart t-skjorte og har langt svart hår.
P3S ANMELDER OM FOO FIGHTERS I 2015: «Mye av spenningen i forkant av enhver konsert i Telenor Arena er knyttet til lyden – gudene vet at hallen har vært åsted for mangt et sonisk overgrep gjennom sin eksistens som konsertsted.» Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Se opp for 2028!

Nå skal arenaen altså gjennomgå noen endringer, inkludert byttet av navn til «Unity Arena». Hovedendringen er at gulvet skal bli vesentlig mindre, til fordel for flere sitteplasser fra gulvet til taket.

Tilskuerkapasiteten går dermed ned fra 25.000 til 20.000.

– Vi skal ha en total ombygning som vil gi en mer kompakt og fleksibel arena, som ligner mer på de beste i Europa. Dette vil bedre både konsert- og idrettsopplevelsen her. Det eneste vi ikke lenger har muligheten til å gjøre, er elleverfotball.

En illustrasjon av fremtidens arena. Mange folk i publikum og lys overalt.
MER INTIMT: Slik kan fremtidens konserter på Unity Arena se ut. Illustrasjon: Populous

I tillegg skal hele området rundt renoveres med etablering av hotell, kinosal og kafeer. Kanskje viktigst av alt, så skal det komme et t-bane-stopp like ved.

Kanskje gjør det at turen fra Oslo til Norges Las Vegas ikke blir så kjip.

Justin Timerlake står på scenen med en blå t-skjorte og peker mot publikum mens han synger. Ved siden av han står det flere korister.
DAGBLADETS ANMELDER OM JUSTIN TIMBERLAKE I 2018: «Hvis det er en ting man automatisk måtte hate på, så er det den så til de grader elendige lyden som regelrett brøler mot oss. Jeg vet jeg har sagt det før, men seriøst … det er og blir en skandale.» Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– I dag er arenaområdet et grått, bilbasert område. I 2029 åpner Fornebubanen og kobler Fornebu sammen med Oslo sentrum med kun ti minutters reisetid. Det kommer også ny veiforbindelse til E18 i vest, som vil gjøre reisen mer behagelig i buss og bil.

– Håpet er at publikum skal få lyst til å komme ut til Fornebu tidligere og bli igjen etter konsert, for å benytte seg av tilbudet i området rundt. Totalopplevelsen vil bli veldig mye bedre.

Så da spørs det om ikke Magdi etter hvert syntes det blir mer «schpa» på Unity Arena i fremtiden. Kanskje ser vi Karpe ute på Fornebu i 2028? Til nå er Kygo den eneste norske artisten som har hatt solokonsert i storstuen.

Men endringene vil være ferdig tidligst mot slutten av 2028. Frem til det må vi belage oss på den samme gamle arenaen, riktignok med nytt navn.

Et bilde av Unity Arena på kvelden. Vi ser biler som kjører rundt en rundkjøring. Og logoen til Arenaen i det fjerne.
NY LOGO: Telenor-logoene på Fornebu forsvant med en gang navnebyttet var et faktum. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Og kanskje har navnebyttet i seg selv en effekt? Her er anmelderne litt delte. For mens P3 skrev dette etter Olivia Rodrigo-konserten:

«Omdøpingen har ikke gitt meg noen varmere følelser for dette skuret av en arena.»

Skrev VG dette:

«Olivia Rodrigos storhet blir aller tydeligst når hun lar seg løfte av omgivelsene. Det gjør hun ofte nok denne fuktige og lumre maikvelden til at Unity Arena allerede kan begynne å leve opp til sitt nye navn.» 

MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: