Unge folk over hele verden roper høyt om at politikere og næringsliv må ta grep, og det litt kjapt.
Norske Øyvind Stenberg og Ole Sandok har tatt saken i egne hender. Med selskapet Aquasolis Global installerer de selvrensende vannkiosker i Tanzania.
Nylig var de en av tre nominerte til «Rising Star» under Green Tech Awards i Tyskland. Seieren glapp, men bare å være nominert var stas.
– Jeg er veldig stolt, det betyr enormt mye for oss. Det gir «kred» og fører til at flere ønsker å kjøpe produktene våre, sier Øyvind fornøyd.
Den nyansatte sjefen Håkon Haug i Innovasjon Norge var også mektig imponert.
– Konkurransen innen grønn innovasjon er knalltøff. Det er ekstra spennende at et relativt ungt og lite selskap kan gjøre en så stor forskjell på globalt nivå.
Renser vann med ny teknologi
Produktene til selskapet er maskiner som renser vann. 100 liter forurenset vann forvandles til 98 liter drikkevann. Andre vannrensere er mye mindre effektive og bruker mer strøm, som igjen gir klimagassutslipp.
Mange mennesker i u-land bruker flere timer hver dag på å skaffe seg rent vann. Dette går også utover jobb og skolegang, og fører ofte rett og slett til fattigdom. Ny vannteknologi kan være redningen.
Aquasolis Global har til nå etablert et prøveprosjekt med seks maskiner i Tanzania og India.
En av deres seks maskiner forsyner 6800 mennesker med vann og har til sammen solgt 250.000 liter. Prisen per liter er ⅓ av det Coca Cola tar for en flaske vann samme sted.
Høster ros
Når P3 treffer Øyvind kommer han rett fra et møte med Kirkens Nødhjelp. Organisasjonen er interessert i slik teknologi, og vurderer å kjøpe inn maskiner for å rense vann fra brønner de allerede har boret.
Utlandssjef Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp synes det er kjempebra at unge gründere satser på vann.
– Dersom vi skal nå bærekraftsmålet om rent vann til alle trenger vi flere aktører som kan gjøre vann tilgjengelig for flere, raskest mulig. Dette kan myndigheter, organisasjoner og også næringslivet bidra til.
Etter en pitchekonkurranse denne uka stakk Aquasolis Global av med seier og 75 000 i støtte.
Bakgrunn som svømmer
Minst 650 millioner mennesker har per i dag ikke tilgang til rent drikkevann.
Som tidligere konkurransesvømmer har gründer Øyvind Stenberg brukt store deler av livet sitt i vannet.
– Jeg har svømt nesten hver dag i noe som for mange utgjør forskjellen mellom liv og død. Rent vann har jeg tatt som en selvfølge.
Men det var før han møtte den unge inderen Nitesh Shail (23) på en konferanse i Oslo i 2016.
Nitesh holdt da et foredrag om vannkrisen i sitt hjemland. Universitet han gikk på var uten drikkevann, og han måtte bytte til et annet universitet som følge av dette.
– Han fortalte også at hundretusener av bønder tar livet av seg hvert år fordi avlinger går til grunne. Det traff noe i meg, sier Øyvind, som selv er fra en gård.
Mekka på gutterommet i India
Nitesh hadde sittet på gutterommet i India og regnet ut hvordan man kunne redesigne eldre vannrenseteknologi.
Han tok kontakt med Øyvind og kompisen Ole Sandok for å jobbe videre med ideen, blant annet med hjelp fra Innovasjon Norge. Sammen har de utviklet produktet slik det er i dag.
Vannet fra kioskene kan kun tappes om du har med egen beholder, noe som fører til at maskinen som står i Tanzania allerede har spart landet for ca. 250 000 plastflasker.
Vannet koster 66 øre pr liter, noe som gjør at flere mennesker har råd til rent vann.
– Om man skal redde verden må man ofre noe. Jeg studerer, men har ikke klart å ta en bachelor som de andre studiekompisene. Men hvis dette prosjektet går bra, trenger jeg heller ikke en bachelor, sier Øyvind.
Han kom inn i grundermiljøet da han studerte miljø og naturressurser på NMBU i Ås. Nå studerer han International Business på Universitetet i Agder.
Skal redde verden på ekte
De grønne innovatørene holder nå også på med en saltvannsrenser som de håper kan revolusjonere verden.
Vannet kan suges opp fra havet og renses, for eksempel på skip som seiler rundt hele verden.
Øyvind har satt av 20-åra til drømmen om å redde verden fra vannkrisen. Målet hans er at alle i verden skal ha rent drikkevann innen 2030.
– Det høres ambisiøst ut, men om vi kan klare å bruke saltvann er jo råvaren plutselig uendelig.
– Kanskje det sitter flere unge med grønne ideer der ute? Jo flere oppfinnelser og gründervirksomheter, jo bedre for verden. Jeg ser ikke på nye etableringer som konkurrenter. Her er det dessverre mer enn nok kunder til alle!