Kanye saksøkes for sampling

En ungarsk komponist mener rapperen har rappet en låt fra 1969.

Kanye-låta «New Slaves» fra albumet Yeezus inneholder ifølge den ungarske artisten og låtskriveren Gabor Presser et lengre, uklarert sample av gruppen Omegas låt «Gyöngyhajú lány». Låta ble gitt ut i 1969, og er ifølge opphavsmannen en av Ungarns mest folkekjære popsanger.

Kanye West skal angivelig ha kontaktet Presser rett før «New Slaves» ble gitt ut i 2013, og forsøkt å få til en avtale om bruken av samplet.

Presser skal ha sagt ja, men under forutsetningen at en formell avtale kom på plass. Den formelle avtalen lot vente på seg, og Presser mottok heller en sjekk på 10 000 dollar fra Wests advokater.

Presser valgte ikke å heve sjekken, og har nå altså gått til søksmål mot den amerikanske rapstjernen. Han krever 2,5 millioner dollar, ifølge rettsdokumentene.

Her kan du høre Omegas originallåt:

Her er Kanye-låta (sample begynner ca. 2.52):

Nok et søksmål

Dette er ikke første gang West havner i juridisk sampletrøbbel. I 2012 ble han saksøkt for bruk av et uklarert sample fra låta «Trying Girls Out» av gruppa The Persuaders. I 2013 ble han saksøkt av avdøde David Pryors familie for å angivelig ha rappet hooket i «Gold Digger» fra låta «Bumpin’ Bus Stop» av gruppa Thunder & Lightning.

– Kan bli trukket fra markedet

Advokat og DJ, Ketil Sellæg Ramberg, jobber med opphavsrett, og tror Presser kan ha en sak mot Kanye West.

Ketil Ramberg. Foto: Fotograf Sturlason
Ketil Ramberg. Foto: Fotograf Sturlason

– Hvis hans forståelse av faktum er rett, har han en god sak. Når det er sagt ender slike saker ofte med forlik, og går sjeldent til retten.

– Hva må man tenke på når man skal sample andres musikk?

– Man må jo egentlig gjøre det motsatte av det Kanye har gjort. Man må få tillatelse av de som eier master-innspillingen, ofte er det plateselskapet. Videre må man få tillatelse fra den som sitter på rettighetene til tekst og musikk, ofte vil det være et musikkforlag.

– Hva kan konsekvensene være om man ikke innhenter tillatelsene?

– Det kan være man må betale erstatning til rettighetshaverne, og at innspillingen som inneholder det uklarerte samplet kan bli trukket fra markedet.

Hva synes du?