– Jeg er forvirra og veldig glad!

Det sa Chirag rett etter at Karpe Diem vant den gjeveste prisen under gårsdagens show, P3-prisen.

Karpe Diem stakk av med P3-prisen under kveldens forrykende utdeling på Sentrum Scene i Oslo. Norges største rapduo kan nå smykke seg med den gjeveste prisen fra historiens første P3 Gull.

– Nå er jeg mest forvirra, og veldig glad. Prisen ga en boost til avslutninga til showet. Jeg måtte nesten holde tilbake energien på scena, sa Magdi etter opptredenen.

– Dette er det beste som har skjedd siden spellemann. Det er kult for dem å få litt konkurranse. Et miljø, noe å strekke seg etter, sa Chirag.

Overraska

Karpe Diem ble svært overraska da de fikk P3-prisen, ble dratt ut av backstage-området og opp på scenen.

– Jeg var litt stressa før vi skulle spille, men så roa Magdi meg ned, «Det er bare Jens» – men så kom den beskjeden som ei finte, sier Chirag.

Dette mente juryen om vinnerne:

Vinnerne av den aller første P3-prisen har tatt en sjanger og åpnet den opp for et helt folk. På veien dit har de skapt noen uhyre presise snapshots av ung virkelighet. Tekstene holder et skyhøyt nivå, liveshowet er overveldende – sånt blir det en syk mengde hits av. De er både kompromissløse og høyt elsket, morsomme og nådeløst ærlige, provoserende og ofte rørende. Den første norske hiphop-acten som fylte Oslo Spektrum er historiske igjen.

 

– Et album er vel bare et annet type vindu.

 

Planla konsertstopp

Man kan trygt si at Karpe Diem har vært mer aktuelle det siste året, enn noen sinne. I fjor sommer avsluttet de Øyafestivalen 2012 på hovedscenen med en maktdemonstrasjon av en konsert . Deretter fylte de Oslo Spektrum i mars, før de i forrige måned endte Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden-turneen med tre utsolgte konserter på Rockefeller. Rapduoen fra Oslo vest har nå blitt hele Norges Karpe Diem.

For en drøy uke siden lanserte de sin første bandbiografi Dødtid, som er en kombinasjon av bilder og turnénotater. Boka har fått god omtale, deriblant en sekser på terningen i VG.

– Det har ikke vært så annerledes å lage bok enn det er å lage musikk. Vi har vært ganske frie og regelløse i notatene våre, og har samla alt fra dikt og lister, til dialoger og utblåsninger. Til sammen utgjør de et ekte univers. Boka er et vindu inn i det universet. Et album er vel bare et annet type vindu. Et for ørene, sier Magdi om prosessen med boka.

Selv om Chirag og Magdi hadde planlagt å ha konsertstopp ut året grunnet mye arbeid med turnéavslutning og boklansering, både deltok, opptrådte og vant de på P3 Gull-utdelingen i går kveld.

– P3 er den eneste ikke-kommersielle radiostasjonen for vår generasjon, som jeg har oppdaga sykt mye bra musikk gjennom. I tillegg har de jo løfta fram mye norsk musikk, inkludert oss, noe man selvfølgelig setter pris på, sier Magdi i et intervju med P3.no.

karpe-diem

Husker den første låta

Den norske rapduoen har holdt på i 13 år, og ble dannet da Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel bestemte seg for å delta i UKM, (red. anm. Ungdommens Kulturmønstring) i 2000, en konkurranse som de vant med deres aller første låt «Hvor er Willy». Raperene har vært med på å prege norsk hiphop og populærmusikk siden.

Og gutta minnes den aller første låta den dag i dag. Under P3sessions hjemme i hagen til Chirag i fjor fikk de nemlig spørsmål om de husker den første låta de lagde.

– «Hvor er Willy», het den, og ikke for å lage dårlig stemning, men den handla om en gutt som ble knivstukket og som alle glemte, sa Magdi fra scenen i hagen på Hoveseter, og presiserte at teksten handlet om en fiktiv karakter.

Hyllet fans og lyttere

Karpe Diem har opp gjennom årene vokst seg til å bli kanskje landets beste og mest populære poprapgruppe, med en enorm fanskare. I fjor valgte de i samarbeid med P3 å hylle fansen på en helt spesiell måte. Via P3sessions inivterte de P3-lyttere og egne fans til en helt eksklusiv konsert i hagen til Chirag – hvor det hele startet. 100 heldige P3-lyttere ble invitert hjem til Chirags barndomshjem i Oslo for en egenartet kveld og konsert med den populære gruppa.

 

– NRK P3 tar det tilbake der hele eventyret startet, hjemme hos Patels

 

– NRK P3 tar det tilbake der hele eventyret startet, hjemme hos Patels. Mer ekte blir det ikke. Rett fra hjertet, sa musikksjef Mats Borch Bugge i et intervju med p3.no i forkant av eventet.

Kjendisgjester som Maria Mena, Truls og Kråkesølv-brødrene Petter og Kristoffer Undstad, overvar også den store begivenheten på Hovseter i Oslo. Den ferske rapperen Kaveh varmet publikumet opp før Chirag og Magdi entret scenen, og holdt en to timer lang hagekonsert som også ble streamet live både på P3.no og på radio. Med indisk mat, laget av Chirags familie, og et ekstatisk og engasjert publikum ble konserten en stor suksess og en egenartet opplevelse for både artistene, P3 og lytterne.

 

Se bildeserien fra den store hagefesten her!

 

Maria Mena/ Indisk mat hjemme hos Chirag (Foto: NRK/ P3)
Maria Mena/ Indisk mat hjemme his Chirag (Foto: NRK/ P3)

Det tredje bandmedlemet

Hagekonserten ble en slags hederlig avsluttning på det svært vellykkede og innholdsrike året rapgruppa hadde vært gjennom. Bare noen uker før slapp gutta deres femte album Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden som ble anmeldt til både 5 og 6 av flere norske kritikere.

Les P3-anmeldelsen: Store gutter gråter også, her!

Plata inneholdt store hits som «Jens», «Her», «Spis din syvende sans» og den store hyllesten til gruppas tredje og elskede medlem «Toyota’n til Magdi». Låta fikk mye oppmerksomhet for blant annet den svært gjennomførte musikkvideoen og Lydverket-reportasjen om guttas forhold til bilen. Det hele toppet seg da Magdi, overraskende nok, valgte å auksjonere bort sin kjære Toyota til et veldedig formål under P3aksjonen i 2012.

Bilen gikk til slutt for hele 52 000 kroner, og fordi Toyota Norge valgte å spytte inn tilsvarende sum i potten endte P3 inn med å samle inn hele 104 000 kroner på Toyotaen. Pengene gikk til Amnestys arbeid for menneskers frihet, rettferdighet og verdighet.

– Det beste minnet med bilen er fra den første daten med kona. Og så har jeg jo fridd til henne utenfor bilen, på en parkeringsplass. Det høres veldig mye mer shabby ut enn det var altså, fortalte Magdi til P3.no.

Den samme uken lagde gutta en gravølvideo til ære for Toyota’n, sammen med bandet sitt Something Sally og deres faste Dj «En Dj som heter Marius» da de spilte konsert i Mo i Rana. Se videoen under:

 

«Toyota’n Til Magdi» har også en egent twitterkonto og havnet på en tredjeplass på P3 Musikks liste over de beste norske låtene i 2012. Dette stod det om låtas plassering på lista:

«Med trommer på steroider, seig bass, merkelige kjettinglyder og to rappere på hugget, får vi “Toyota’n til Magdi” , Norges største raplåt i år – en hyllest til bilen Magdi i ettertid har donert bort til en god sak (selvsagt!). Låtens autoritet oppsummerer på en måte det massive året Karpe Diem har opplevd.»

Årets Spellemenn

Karpe Diem har til sammen sluppet fem album, debutplata Rett fra Hjertet som solgte stort og gjorde gutta til landets største hiphopgruppe, Fire Vegger fra 2008 som ble det mest solgte hiphopalbumet på norsk noen sinne – albumet som også sikret gruppa Spellemannpris samme år i klassen «hip hop». I 2010 kom albumet «Aldri solgt en løgn» som havnet som nummer én på VG-lista og kapret to nominasjoner på Spellemann det året. Karpe Diem endte opp med å stikke av med den gjeveste prisen av de alle, nemlig Årets Spellemann – og ble med det de første innen sin sjanger til å vinne prisen. Under sist Spellemann stakk de igjen av med en pris, denne gangen for årets popgruppe. Se klipp fra årets utdeling her:

 

– Jeg liker mennesker. Magdi er ikke så glad i det.

 

Chirag og Megdi har med sin store popularitet landet rundt og sin svært innholdsrike musikkatalog, vært fast inventar på P3 i mange år. Gutta husker godt første gang en av deres låter ble spilt på kanalen.

– Det P3-minnet jeg husker best er Første gang en av låtene våre ble lista. Det var i 2004 og vi hadde akkurat gitt ut EPen Glasskår. Jeg satt og nilytta hele dagen for å høre vår egen låt spilt på radio. Det var et stort øyeblikk da den kom, forteller Magdi om da han hørte låta

Store ulikheter

I fjor fulgte Lydverket gutta i studio i Stockholm hvor de fikk et eksklusivt innblikk i hvordan de skriver låter i studio. Forskjellene mellom Chirag Patel og Magdi Abdelmaguid Ytreeide kom tydelig frem, og det viser seg at duoen stadig fortsetter å imponere også hverandre. Se klippet under.

– Krokkodilletårer på krokodillene på piqueten, eller? Jeg liker den, det var kult, sier Magdi tydelig imponert over Chirags nyskrevne vers.

 

Gir tilbake

I 2009 gjorde Chirag og Magdi sin aller første Skolesession for P3. Mysen VGS var den gang de heldige vinnerne som fikk storheter som Karpe og Madcon på besøk. Foran omtrent 900 elever leverte hiphop-duoene hver sine energifylte konserter som også ble sendt live på P3.

To år og et album senere opptrådte Karpe Diem på nok en Skolesession. Denne gangen gikk turen til Spjelkavik VGS i Ålesund, sammen med artister som Donkey Boy og Lars Vaular.

– Det er utrolig moro! Vanligvis kjøper jo folk billett for å komme å se oss, men nå er det vi som har oppsøkt kidsa. Da er det ekstra gøy å bli så godt mottatt, forklarte Karpe Diem til P3.no i forbindelse med skolebesøket. De fortalte også at de synes det var deilig å spille for ungdom under 18, blant annet fordi de da slapp alle nachspiel-invitasjonene.

– Som oftest er folk over 18 litt mer sånn «Halla, bli med ut eller på nach?». I dag var det heldigvis ikke så mange nachspielinvitasjoner, men heller ivrige autografjegere, konkluderte Magdi etter overstått show.

Se Karpe Diem fremføre sangen «Påfugl» under minnesmarkeringen etter 22. juli på Rådhusplassen.