Karpe med nytt, personlig album

Karpe har sluppet «SAS PLUS/SAS PUSSY», ett spor på 29 minutter om kjærlighet og relasjoner. – Det var ikke planlagt, sier Chirag.

Etter Heisann Montebello, tre utsolgte konserter i Oslo Spektrum med svevende scene og basseng, og et ganske så diskret navnskifte, er det nok mange som har lurt: hva i all verden blir det neste fra Karpe Diem?

Et album i form av ett 29 minutter langt spor ved navn SAS PLUS/SAS PUSSY. Altså ingen enkeltspor man kan velge og vrake i. Kanskje et snodig valg i disse streamingtider, der norske hitlåter i snitt har blitt cirka 28 sekunder kortere, men er det noen som kan gjøre det, så er det vel kanskje Chirag Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid?

– Så vidt jeg har skjønt så er det ikke så vanlig å gi ut album på denne måten, et slags rap-hørespill. Du må gjøre det du selv synes er inspirerende, ellers tror jeg ikke det er sjans i havet for at andre synes det er spennende, sier Chirag.

I høst annonserte rapduoen en lengre Norgesturné med utelukkende klubbkonserter som fikk billettsidene til å koke og ble utsolgt før noen rakk å si «lett å være rebell i kjellerleiligheten din». De siste dagene har de postet en haug av mystiske bilder og videoer med like mystiske «captions» på sin Instagram-konto. Spekulasjoner og «Karpe4life❤️» dominerer kommentarfeltene, mens innboksen er fylt med irritasjon over alle postene som tilsynelatende ikke har noen sammenheng.

https://www.instagram.com/p/BuE2IlTgjlA.

– Vi prøver å gi et bilde på hva som har foregått inne i hodene våre når vi har laget den musikken her. Da ville det jo vært veldig rart å ta fine pressebilder i fine klær og si, «halla alle sammen, vi slipper ny musikk». Mange synes det er jævlig irriterende. Hvorfor må de se bilde av et SAS-fly fra 1996 når de var ikke født da en gang? Men det var riktig for oss å promotere på denne måten til dette prosjektet.

– Vi må bevise noe annet denne gangen

For Karpe markerer albumet et sted i karrieren de alltid har drømt om. Likevel er Chirag spent på hvordan det nye prosjektet blir mottatt.

– Da vi innså at vi lagde ett langt spor, så var jo det gøy, men etter hvert som det begynte å nærme seg utgivelse så ble vi litt sånn, «Faen, i en tid der folk hører på låter som varer i to minutter og 15 sekunder, så er kanskje ikke det her så lurt». Men jeg er veldig stolt og glad over det vi har laget.

Det var nemlig ikke planen deres å lage deres neste album som ett spor. Den ideen dukket opp halvveis i prosessen da Chirag og Magdi innså at overgangene hang sammen med tekstene i neste låt og det overdordnede temaet til skiva, som blir duoens sjette.

– Når du har lagd mange plater, så går mange artister i et modus. Man tenker at man må ha et introspor, nummer to må være en banger, radiokanalene må digge nummer tre. På nummer fire må jeg fortelle litt om livet mitt, noe om gatene på nummer fem. Det å bare fri seg helt fra det var deilig å kunne gjøre nå. Vi må bevise noe annet denne gangen. Vi har prøvd å fortelle en historie som ikke er fortalt i norskspråklig musikk før. Det er ofte et mål for oss, sier Chirag.

Karpe fra deres mest personlige side

Det er først og fremst tilnærmingen til tekstene som skiller SAS PLUS/SAS PUSSY fra deres tidligere prosjekter. Duoen har i langt større grad brukt skildringer på arabisk, hindi, gujarati og engelsk blandet med norsk for å forklare følelsene sine.

– Det har vært en helt voldsom frihetsfølelse å ikke tenke på hvordan vi skal forklare følelsene våre og samtidig bli forstått i for eksempel den Senkveld-sofaen. Det er det stedet i karrieren vi alltid har drømt om.

Skiva viser Chirag og Magdi fra deres mest personlige side, og der Heisann Montebello var sterke, politiske beskjeder ut, tar SAS PLUS/SAS PUSSY med seg lytterne inn. Til relasjoner, kjærlighet og livet slik det er nå.

Veien ditt har gått gradvis: fra å rappe på bruskasser som 16-åringer, til å fylle Oslo Spektrum tre dager på rad. Som nordmenn flest jager Chirag og Magdi stadig etter å få det litt mer komfortabelt. Skivas tittel SAS PLUS/SAS PUSSY er en metafor på nettopp det og bruker «SAS Plus» som et tullete uttrykk for den litt middelmåddige toppen av suksess man oppnår som kjendis i Norge.

– Det handler ikke om å fly business på Emirates, men kanskje litt mer benplass og gratis kaffe, og så skal du være jævlig fornøyd med det. Det er en veldig norsk ting å ha litt dårlig samvittighet for, noe vi synes er morsomt. Det er ikke sånn de ruller nede i India eller Egypt. Hvis du har klart det, så viser du det. Det er vel den norskeste delen av oss, at vi kikker litt ned, men likevel jobber for den ekstra komforten som gjør livet litt lettere, forteller Chirag.

Med 19 år gammel nykommer på laget

I tillegg til albumformatet og tematikken er det også en essensiell ting som gjør at albumet skiller seg fra det Karpe har gitt ut tidligere. Duoen har nemlig byttet ut deler av produksjonssiden for første gang på ti år og det er Aksel «Axxe» Carlson og Thomas Kongshavn som har produsert SAS PLUS/SAS PUSSY.

Også R&B-stjerneskuddet Isah er en stor del av prosjektet. 19-åringen fra Stavanger gjorde seg bemerket med låta «Fantasi» i fjor og har bidratt til skiva med både melodilinjer, vokal og koring.

Isah ser ikke problemer der Chirag gjør det. Chirag beskriver seg selv som heldig som har fått omgi seg med den typen energi og giv, og tror det har med generasjonen Isah tilhører å gjøre. De snakker ikke sånn som Karpe gjorde da de var 19 år, nå er det ikke lenger noe som heter «å være bra til å være norsk». Det synes Chirag er oppløftende.

– Jeg har hengt ekstremt mye med han. Og produsentene. Og Magdi har jeg oppi… hvis noen nevner navnet hans så spyr jeg på refleks. Det er ikke kødd en gang. Han er nok lei av meg og, men sånn er det mot slutten når man lager album. Vi må bare holde sammen, vi har ikke noe valg.

SAS PLUS/SAS PUSSY slippes fredag 22. februar. Karpe legger ut på Norgesturné i mars og avslutter Øyafestivalen i år.