Kate Bush – del 2

Hør på Harald Are Lund på P3 i kveld kl. 21.03.

Harald Are Lund presenterer: Kate Bush

Kveldens sending åpner med nye plater fra blant andre David Thomas Broughton, Deru og Slap Madcap.

Deretter vier Harald Are Lund og Thomas Felberg resten av sendingen til del to av historien Catherine Bush. Hun er internasjonalt kjent som Kate Bush, og hun er en av de mest særpregete artistene de siste tre tiårene.

Et mesterverk

Kate Bush ble født i London-forstaden Bexleyheath i 1958. Allerede som trettenåring ble hun oppdaget av David Gilmour fra Pink Floyd. Hun fikk raskt en platekontrakt med EMI, men hennes platedebut kom ikke ut før i 1978.

Den skulle til gjengjeld slå hardt, både musikalsk og kommersielt. Med den første singelen, ”Wuthering Heights”, blei Kate Bush nummer én i hele Europa og i Australia og New Zealand.

Samtidig ble debutalbumet hennes, ”The kick inside”, hyllet som et mesterverk og solgte solid – også her i Norge, hvor Kate Bush lå 23 uker på VG-lista i 1978 og nådde fjerde plass.

Kate Bush var nitten år da alt dette skjedde og var en bråmoden tenåring, med et nærmest grenseløst talent for sang, piano og låtskriving.

Kate Bush. (Foto: www.myspace.com/katebush2)
Kate Bush. (Foto: www.myspace.com/katebush2)

Unike utgivelser

I andre del av historien skal vi følge Kate fra 1982, hvor hun er blitt 24 år og gir ut den første egenproduserte plata si, ”The dreaming”.

Vi følger henne gjennom hennes kreative og kommersielle høydepunkt i siste halvdel av 80-tallet med platene ”The hounds of love” fra 1985 og ”The sensual world” fra 1989.

Begge utgivelsene er helt unike på hver sin måte og viser en voksen og moden artist som er en låtsnekker og melodimaker av høyeste klasse, samt en av de mest egenartede og eksperimentelle artistene i England på 1980-tallet.

Vi hører store singelhits som ”Running up that hill (a deal with God)”, ”Cloudbursting”, “Hounds of love” og “The sensual world”, men også utrolige og helt originale albumkutt.

Blant annet fra side to på ”Hounds of love”, som er et konsept Kate Bush har kalt ”The ninth wave”, og låter fra ”The sensual world” med gjesteartister som den bulgarske vokalgruppa Trio Bulgarka, fiolinisten Nigel Kennedy og gitaristen David Gilmour.

“Running up that hill” er blitt covret en rekke ganger. Se Kate Bush sin musikkvideo her:

Hør historien i kveld

Til å være artist på 80 tallet, ga ikke Kate Bush ut plater med stor hyppighet: kun to album kom mellom 1985 og 1989, men når de først kom var de fylt med tidløs musikk som har like stor gyldighet i dag som den gangen.

Kveldens sending kommer så vidt innom Kate Bush sitt eneste album på 90-tallet, ”The red shoes” fra 1993, før hun tar seg tolv års pause for å konsentrere seg om sin nystartede familie.

Del tre av historien om Kate Bush kommer senere en gang; i mellomtiden er det mulig å nyte musikken hennes i denne andre delen om en av tidenes største artister.

Kate Bush høster fortsatt stor respekt og beundring og er en helstøpt artist som inspirerer andre artister – av alle kjønn.

Finn ut hvorfor i kveld: hør på Harald Are og Thomas på P3 klokken 21.03.

Denne sendinga er også tilgjengelig på nettradio i tre uker på nrk.no/hal