nrk.no
GIR ALT: Alexandra er et energisk ja-menneske som bærer følelsene sine utenpå. Nå tar hun med seg alt hun er inn i «Stjernekamp»-bobla. Foto: Linea C. Søgaard

Keiino-Alexandra (25): – Jeg har alltid vært litt sår

«Stjernekamp»-aktuelle Alexandra Rotan mener selv hun er dårlig rustet til å tåle kritikk – særlig fra dem som kan musikk.

Alexandra Rotan kommer ruslende inn i Frognerparken mens hun stråler om kapp med sola.

– Jeg har god grunn til å gå rundt og være blid, synes hun.

Artisten fra Råholt børster over en benk før hun setter seg. Neglene hennes er lange og neonrosa, øreringene store og antrekket lyst og sommerlig. Sommeren til Alexandra har bestått av spillejobber med bandet Keiino, og låtskriving på Sørlandet.

– Jeg bruker hele livet på dette. Det er ikke noe liv utenom musikk! Jeg elsker å bare planlegge én uke av livet om gangen og bo i en koffert. Det er det musikerlivet jeg vil leve, forklarer hun.

Det er nettopp det som gjør Alexandra i så godt humør.

Vanligvis er sangeren å høre sammen med sine to bandkollegaer Fred Buljo og Tom Hugo Hermansen, men denne høsten står hun alene på scenen – «Stjernekamp»-scenen.

Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo Hermansen synger av full hals på MGP-scenen. De er alle kledd i hvitt med sorte detaljer. Scenebakgrunnen er også sort.
Keiino opptrer med «Monument» under årets «Melodi Grand Prix». Foto: Julia Marie Naglestad

Hun har blitt spurt om å være med i «Stjernekamp» de siste fire årene, men takket nei fordi hun ikke følte hun hadde nok artistkarriere bak seg.

Denne gangen, derimot, var svaret ja.

Alexandra sitter på en benk i Frognerparken. Hun løfter beinet opp, ser mot himmelen og ler. Hun har på seg en hvit skjorte og en beige kåpe med en hvit veske hengende over skulderen. Håret et satt opp i en hestehale.
UNDERHOLDE: Alexandra gleder seg veldig til å underholde det norske folk og kaste seg ut i sjangre hun aldri har prøvd seg på. Foto: Linea C. Søgaard

– Det føles helt fantastisk å få være med i «Stjernekamp». Det verste jeg vet, er å si nei, så jeg ble så glad da jeg ble spurt igjen, for da hadde de ikke mista trua på meg, sier MGP-dronninga.

Se «Stjernekamp» på lørdager, eller når som helst i NRK TV!

– Jeg er veldig følsom

Alexandra er et energisk ja-menneske med mye på – og i – hjertet.

Hun elsker å underholde og mener hun er som skapt for å stå på «Stjernekamp»-scenen. Når P3.no møter henne i forkant av første sending, er det likevel én ting hun gruer seg til: tilbakemeldingene fra dommerne.

– Jeg har alltid vært litt sår og tar ting ganske mye tyngre enn det egentlig er, så jeg skal bli bedre på å ta imot konstruktiv kritikk, sier Alexandra og sukker.

Åh, jeg vet ikke helt om jeg er klar for det!

25-åringen forklarer at hun kan gå helt i kjelleren og være ganske lei seg om hun får kritikk av en som kan musikk, og slikt kan fort henge igjen og gnage og få henne til å tvile på seg selv.

Alexandra ler forsiktig og forteller:

– Jeg er veldig følsom. Jeg er høyt og lavt hele tiden. Jeg er superglad og superenergisk, men kan veldig fort bli lei meg av sånne småting.

Selv om Alexandra gjerne er innom mange følelser på kort tid, er det glede hun oftest kjenner på. Artisten mener hennes beste egenskap er at hun er naturlig blid.

Gruppebilde av Stjernekamp-deltakerne. Alle er pyntet opp i finklær og bakgrunnen er blå. Alexandra står på høyre side. Hun har en posete rosa kjole på seg og håret er i fletter og satt opp.
ÅRETS DELTAKERE: F.v. Anna-Lisa Kumoji, Bjørn Tomren, Jorun Stiansen, Kevin Mbugua, Heidi Ruud Ellingsen, Marius Roth Christensen, Alexandra Rotan, Chand Torsvik, Carina Dahl, Fredrik Domaas. Foto: Julia Marie Naglestad

Blir aldri lei

Gladlaksens følelsesliv er med inn i alle områder av livet.

Jeg går inn med hele hjertet i alt jeg gjør.

Det gjør hun både i musikken og romantikken. Men først litt om musikken:

Alexandra har vært med i Keiino siden 2018, noe som har vært en fulltidsjobb. Etter at musikkgruppa vant Melodi Grand Prix (MGP) i 2019, kunne hun virkelig begynne å leve av å drive med musikk.

Hun mener hun har klart å etablere en artistkarriere av to grunner: Hun elsker musikk, og til tross for de sterke følelsene sine våger hun å få et «nei».

– Min greie er å være skikkelig frempå. Det har jeg fra pappa, ler hun.

25-åringen ringer gjerne rundt for å spørre om samarbeid eller for å spørre om råd. Det mener hun har bidratt til å utvikle henne som artist.

– Min vokal er nok det som har endra seg mest på de åra … Ehm, og scenepersonligheten min. Gleden for musikken bare vokser og vokser, og jeg blir aldri lei, sier Alexandra begeistret og legger vekt på aldri.

Artisten forklarer at hun nå har funnet «pop-soundet» sitt. Som 14-åring så hun opp til Céline Dion og Whitney Houston, noe som inspirerte henne til å bruke dybden i stemmen. Men nå er det de lyse tonene som gjelder.

Alle Keiino-låtene ligger i et anstrengende register for min del. Tom Hugo har funnet ut at jeg låter best i de lyse tonene. Det betyr at jeg må synge i et register som er fryktelig anstrengende. Det krever hardt arbeid for å komme dit, men det er gøy.

En flørtende personlighet

Det andre området i livet Alexandra går helhjerta inn i, er romantiske forhold. Selv om artisten er singel for øyeblikket, er ikke kjærlighetslivet et kjedelig kapittel.

– Jeg er jo en veldig flørtende person. Jeg synes det er veldig gøy å møte nye mennesker og flørte og sånn, men med en gang det blir litt seriøst, får jeg altså panikk.

Alexandras flørtende personlighet er også grunnen til at manageren hennes ga henne datingforbud da Keiino var med i MGP i vår.

Alexandra sitter på en rød benk i en park. Det er sol og grønne trær bak henne, og hun lener hode på handa. Hun har på seg en hvit skjorte og en beige kåpe med en hvit veske hengende over skulderen. Håret et satt opp i en hestehale.
DATINGAPPER: Alexandra håper hun finner kjærligheten på for eksempel turné, for hun er lei av å treffe menn gjennom datingapper. Foto: Linea C. Søgaard

Det synes hun var like greit, for hun mister lett fokus når hun er på flørter’n.

Når jeg møter en person, går jeg inn med hjertet mitt fra dag én. Det er så skummelt. Det er egentlig en negativ greie. Det gjør at de blir kjent med meg veldig fort, men det gjør også at jeg kan bli såra. Så nå vil jeg skåne meg selv litt fra det, selv om det sikkert hadde blitt noen vanvittig gode låter ut av det.

Alexandra sier hun ønsker seg kjæreste på sikt, men at hun akkurat nå ønsker å fokusere på musikk og reising.

Perfeksjonistens flauser

Fokus mener Alexandra at hun må ha. Det er fordi:

Jeg er perfeksjonist!

Alexandra retter seg opp i ryggen og ser både engasjert og oppgitt ut.

– Av og til er det skikkelig slitsomt, og andre ganger er det en fordel for å få frem kule detaljer i stemmen eller få en opptreden til å bli best mulig. Men det er slitsomt å være litt misfornøyd ofte, nøler Alexandra.

Det er sol og grønne trær bak Alexandra. Hun lener seg frem og poserer med hendene under haka, mens hun smiler stort.
RASTLØS: Alexandra kaller seg selv rastløs. Hun vil aller helst ut og holde konserter året rundt. Foto: Linea C. Søgaard

For en perfeksjonist er ikke flauser under opptredener det aller artigste, men etter hundrevis av konserter som har gått veldig bra, finnes det også noen øyeblikk som har vært de «lengste minuttene i livet», som hun sier selv.

Dette har jeg aldri sagt til noen, men nå er jeg 25, så «it is time».

Som 17-åring skulle hun opptre med en fransk sang i et fullsatt kulturhus. Alexandra gikk opp på scenen, satte fra seg notestativet og stilte seg opp.

– Så ser jeg at jeg ikke ser notene!

Hun frøs til og kom seg derfor ikke nærmere stativet.

– Og jeg kunne ikke et kløyva ord av den sangen. Så jeg tullesang fransk …

Alexandra sukker og ler om hverandre.

– Jeg fikk noen blikk fra de i salen som kunne fransk. Det er det vondeste jeg har gjort i hele mitt liv! Det er grusomt, jeg fatter ikke at det skjedde.

En annen gang var hun på turné med Keiino i Australia. Under en av konsertene hadde den høye splitten på det trange skjørtet hennes snudd seg til skrittet.

– Da sa jeg bare: «You see everything, but don’t say anything?»

Store drømmer

Alexandra er veldig klar for å stå på scenen igjen. Hennes største drøm er å få holde konserter hver eneste dag hele året, men i første omgang er det hver lørdag i «Stjernekamp» som gjelder.

– Det høres helt spinnvilt ut, men jeg merker det så snart jeg har pause. Det er kjedelig!

Alexandra begynte å øve på låtene hun skal fremføre for lenge siden. I det siste har det bare vært én ting som gjelder: Å forberede seg på å takle dommernes tilbakemeldinger.

– Jeg må bare huske at jeg ikke er dårlig og at det ikke er et personangrep, smiler Alexandra og legger til:

– Jeg elsker jo å stå på scenen!

Endring torsdag 2. september kl. 15.52: Årstallet Alexandra var med i MGP sammen med Stella Mwangi (i faktaboksen) er rettet fra 2019 til 2018.

LES MER OM UNGE, NORSKE ARTISTER:

Siste fra P3.no: