Klimahåp, ponnier og månereiser: Her er årets hyggeligste nyheter

Starten av 2020 ble kanskje ikke helt slik vi forestilte oss, og det er lett å miste motet – men året har også levert øyeblikk og nyheter som får oss til å smile.

Akkurat nå er det ekstra viktig at vi ser alt det gode rundt oss. ❤️

Det kan være langt mellom de hyggelige nyhetene om dagen, og det kan være vanskelig å finne fine avbrekk.

Derfor har vi i P3.no samlet hjertevarmende, rare, fine og litt bisarre nyheter og øyeblikk fra det fortsatt unge året, hentet fra @nrknyheter.

? MINIHESTEN MARTIN ?

På Åsnes sykehjem i Innlandet, har ponnien Martin gjort viktig arbeid med å gi beboerne en ekstra hyggelig hverdag.

Han deler nemlig ut kos til de som ønsker det – og det er ikke få.

– Vi har fleire pasienter med demens. De blir rolige og setter veldig pris på dette med dyr, sier avdelingslederen på sykehjemmet til NRK Innlandet.

Forskning har tidligere vist at dyr er bra for helsa til eldre, og Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse skriver også at det er bra for det sosiale miljøet på et sykehjem.

En kos fra Martin kan altså bedre helsa til de eldre.

? MÅNETUR FOR IKKE-ASTRONAUTER ?

Endelig er det mulig for ikke-astronauter å reise til månen! Nesten, ihvertfall – hvis vi skal tro Tesla-gründer Elon Musk og hans selskap Spacex.

Selskapet har planer om å teste romfartøyet «Big Falcon Rocket» ved å sende det i bane rundt månen med turister om bord. Hvis tidsplanen holder, kan det skje allerede i 2023.

Noen som tar utfordringen? ?

♻️ STRANDRYDDING HJELPER ♻️

Det blir funnet stadig mindre søppel på strendene i Lofoten. Det viser tall fra 800 strandryddeprosjekter.

Hvert år slippes det ut mellom 8 og 13 millioner tonn plast i havene i verden. Men ifølge ny forskning så hjelper det at folk rydder opp.

Forskerne har sjekka hvor mye søppel det er på strendene i Lofoten fra 2011 til 2018.

– Den totale mengden søppel som kommer inn per 100 meter strand har blitt redusert med 25 kilo i løpet av de åtte årene, sier Marthe Larsen Haarr i selskapet SALT.

? KJØNNSBALANSE I FILMHOVEDROLLER ?

En ny studie viser at det var like mange kvinner som menn som spilte hovedroller, i familiefilmer, for første gang i fjor, skriver CNN.

I 2007 var det bare en av fire filmer som hadde kvinner i hovedrollen, men nå er det halvparten.

Ifølge organisasjonen som har laget studien er det viktig for både jenter og gutter at de får se at det er likestilling, også i filmer.

De har sett på de 100 filmene som tjente inn mest penger i USA i fjor, og som er beregnet for folk opp til 17 år.

? SPILLELISTE FOR KJÆLEDYR ?

Spotify kan nå hjelpe deg med å lage en egen spilleliste til kjæledyret ditt.

Strømmetjenesten har gjort en undersøkelse med omtrent 5.000 husdyr-eiere, som strømmer musikk. Av dem spiller 71% musikk for kjæledyrene sine, og 69% synger til dyrene sine. Over halvparten danser også med dem (?).

Klassisk musikk og rock skal være de mest populære sjangrene.

For å få designet en egen spilleliste til kjæledyret ditt, må du svare på blant annet hva slags dyr det er, hvor mye energi det har og om det er sjenert eller ikke.

Du kan velge mellom hund, katt, fugl, hamster og øgle.

Til å lage denne funksjonen har Spotify fått hjelp av en musikkforsker som har gitt tips til hva slags musikk hvert dyr liker og ikke – for eksempel at hunder opplever dyp, brumlende musikk som en trussel.

⚽ GRØNNERE DRAKTER ⚽

De nye fotballdraktene til lag som «Liverpool», «Barcelona» og «Sogndal» blir meir miljøvennlige, og det er en norsk bedrift som står bak det hele.

Bruken av plast i draktene til norske toppspillere blir redusert med 30 prosent i år. Det får de til med ny laserteknologi som skjærer ut tall og navn som blir trykt på draktene, mer nøyaktig enn før.

I fotballklubben «Sogndal fotball» vil det bety at om du legger all plasten som blir til overs ut over en fotballbane, ville den ha dekket mer enn halve banen.

Bedriften «Avery Dennison NTP» i Gaupne i Sogn lager drakter for «Barcelona», og lagene i den engelske ligaen, i tillegg til mange norske klubber. De sier at de vil være så miljøvennlige som mulig.

? TIKTOK-BETJENTER ?

Barn bruker Tiktok til å fortelle politiet om ulovlige ting. Vest politidistrikt er de første i politiet som bruker appen i jobben sin. Nå har de fått nesten 100.000 følgere.

De siste årene har politiet flere steder laget nett-patruljer for å være til stede på internett. Likevel har det vært vanskelig å nå unge mellom 10 og 19 år.

– I starten var brukerne usikre på om det virkelig var politiet som stod bak kontoen. Så la vi ut flere videoer og responsen var formidabel, sier Rune Fimreite i politiet.

Han sier at mange allerede har kontaktet dem der. Man kan varsle politiet om upassende innhold eller kommentarer ved å tagge @politivest eller sende DM.

? SKEIV DISNEY-KARAKTER ?

Disney-Pixar har for første gang laget en animasjonsfilm med en figur som er åpent skeiv, skriver Disney på nettsiden sin.

Den kvinnelige politibetjenten «Officer Specter» har en kvinnelig kjæreste, noe hun snakker åpent om i den nye filmen «Fremad».

Hun har ikke hovedrollen i filmen, men Lena Waithe, som har stemmen til karakteren, håper «Officer Specter» får en egen spin-off-film.

? SHOPPER MER BRUKT ?

Ifølge FN fører klesindustrien i verden til mer utslipp enn både fly og skip. Heldigvis har nordmenn blitt mer gira på å shoppe brukt, viser en undersøkelse fra YouGov.

Arianrhod Engebø er programleder på P3, og har ikke kjøpt et eneste nytt plagg på to år. Det er overraskende enkelt, forteller Engebø.

For eksempel kan folk ha byttekveld, eller kjøpe brukt.

Obs❗ I videoen har vi skrevet at nordmenn kaster 23 kilo med klær. Det rette er at vi kaster 23 kilo med tekstil, der over halvparten er klær og sko.

? UNG KJÆRLIGHET FOR SAMISK KULTUR ?

Samiske ungdommer er mer stolte over kulturen sin på grunn av sosiale medier, sier en forsker ved Universitetet i Tromsø. Kajsa Kemi Gjerpe sier ungdommene har flere plasser å vise frem hvem de er og at det har blitt kult å være samisk.

17 år gamle Biret Helene Eira er en av dem som vil vise frem kulturen sin. Hun har brukt kofte på skolen hver dag i en hel måned og lagt ut bilder på instagram.

– Meningen med dette prosjektet er å vise frem kofta i hverdagen, sier hun.

Fred Buljo i «Keiino» er glad for samiske ungdommer og kunstnere tør å vise frem kulturen sin.

– Det er fortsatt mange skap-samer der ute som ikke har turt å komme ut og vise hvem de egentlig er.

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange samer det er i Norge, men 18.000 personer har registrert seg sånn at de kan stemme ved sametingsvalget.

? FRITID = DYKKE ETTER SØPPEL ?

Havforskningsinstituttet sier at det er mye plast og metall langs kysten. De sier at rydding må til, og at folk må slutte å kaste ting på havet.

Roeren Martin Helseth tok dem på ordet, og kobler av mellom treningsøktene med å rydde havet for skrot. Han mener at folk ikke engang klarer å forestille seg hvor mye søppel det finnes i havet, nettopp fordi de ikke ser det.

Sammen med en fotograf vil han vise folk hvordan det ser ut på plassene de elsker, for å få hjelp til å rydde opp. Sammen har de startet et prosjekt der de dokumenterer søppelet de finner, skriver NRK Møre og Romsdal.

Helseth driver med fridykking der man dykker uten lufttank, og det de ikke klarer å rydde noterer de koordinatene på sånn at andre kan ta det opp senere.

? DET VIL GÅ BRA ?

Halvparten av ungdom mellom 15 og 16 år har hatt selvmordstanker eller skada seg selv, viser et stort norsk forskningsprosjekt. Men den samme forskningen viser at det går bra for de fleste.

– Når man er i denne type alvorlige situasjoner, kan det være vanskelig å se håp og tenke fremover. Det er lett å lure på om ting kan bli bedre, men for de fleste gjør det altså det, sier forsker og lege Christian Eckhoff.

Han sier mange ikke vet hvor vanlig det er å ha så tunge tanker, og at de ikke er alene om å ha det.

Eckhoff har sjekka hvordan det går med ungdommene når de har blitt voksne.

– Vi ser at jo mer alvorlig situasjonen var i ungdomstiden, desto større er risikoen for at de fikk utfordringer i voksen alder. Men likevel viser undersøkelsene våre at det har gått bra med flertallet av dem, sier Eckhoff.

Hvis du trenger noen å snakke med etter å ha lest dette kan du ringe hjelpetelefonen 116 123.

? NORSKE DYR FÅR GLOBAL FANSKARE ?

Dyr påvirker oss positivt. En australsk studie fra 2015 viser at folk med kjedelige oppgaver jobber mer effektivt når de får se dyr gjøre morsomme ting, og japanske forskere fant for noen år siden ut at mange blir mer fokuserte av å se bilder av søte dyr.

I USA har «dyre-influensere» lenge fått godt betalt. Nå er det flere som prøver seg i Norge.

Blant dem er kattene @tussetroll_and_tingeling som nå skal «gi ut bok». Kattene har vært med i reklame for musikalen «Cats» på Broadway og fått besøk av fans fra USA, Kina og Russland.

Frida Isadåra Årseth har seks storfe, og lever av å legge ut kubilder. Kontoen @theedora har følgere i 40 land. Når hun feirer bursdagene deres sender ku-elskere over hele verden gratulasjoner.

Hunden @ghost_the_samoyed er veldig glad i å lage lyd, og det har gitt han en stor fanskare. I tillegg til å like lyden av kjøkkenredskaper, elsker han musikk, og synger gjerne med.

? GIR HÅP FOR KLIMA OG MILJØET ?

Verdens klimagassutslipp må halveres hvis vi skal nå målene i Paris-avtalen. Det blir mer og mer plast i havet, og mange arter er utryddningstrua.

Men! Det går også framover flere steder.

Vi avslutter med ni ting som viser at verden er blitt bedre på å ta vare på klimaet og miljøet:

1️⃣ Det hogges ned mye mindre regnskog i Indonesia nå. Verdens tredje største regnskog ligger der, og den er helt avgjørende for at vi skal kunne nå klimamålene. Det skriver Regnskogfondet.

2️⃣ Verden har klart å stoppe skadene på ozonlaget. Utslipp av gasser som er skadelige for ozonlaget har blitt redusert kraftig de siste 30 årene. Mye av gassen vi slapp ut før har ikke forsvunnet enda, derfor vil det ta flere tiår før ozonlaget er helt friskmeldt.

3️⃣ 18 land har kutta i sine fossile utslipp, ved å for eksempel begynne med fornybar energi fra sol og vind. Noen av disse landene er Sverige, USA, Romania, Frankrike og Storbritannia.

4️⃣ Stadig mer av strømmen som produseres kommer fra vindkraft og solenergi. Det gjør at det blir sluppet ut mye mindre klimagasser.

5️⃣ Det er blitt forbudt å fyre med parafin og vanlig fyringsolje i Norge. Nesten 10.000 oljefyrkjeler og oljetanker har blitt fjerna, og over 6000 parafinovner er tatt bort. Disse er blitt bytta ut med fornybare måter å varme opp huset på.

6️⃣ Flere byggeplasser i landet prøver å bli utslippsfrie, ved å bruke elektriske gravemaskiner og annet utstyr. Blant annet starta Oslo kommune en slik byggeplass i fjor høst.

7️⃣ Dyr, natur og landskap blir tatt vare på i Norge. 17 prosent av arealet er verna, og fem prosent av skogen er også det.

8️⃣ Klimagassutslipp fra industri på land har gått ned med 39 prosent siden 1990, ifølge Miljodirektoratet. Det har blitt gjort mange endringer i industrien, i tillegg til at bedrifter med store utslipp har lagt ned, i Norge.

9️⃣ Industrien på land i Norge slipper ut mye mindre miljøgifter nå enn for 15-20 år siden.