– Kompromissløs greie

Bli kjent med Ukas Urørt, indiepopbandet Byegone som sjangersmelter inspirasjon.

Coverart: David Schermann. Design: Kristian Espen
Coverart: David Schermann. Design: Kristian Espen

Christine, Per Christian, Andreas, Markus og Jørgen utgjør det oslobaserte bandet Byegone. De beskriver seg selv som en ganske musikknerdete gjeng som gjerne danser til Veronica Maggio, Lemaitre og CHVRCHES, og blir glade av god musikk, fine mennesker, god mat og flotte historier.

Catchy og finurlig

Ifølge bandet selv, låner de elementer fra flere kriker og kroker av popmusikken når de snekrer sammen låtene sine.

– Vi lager gitardreven popmusikk som henter og låner fra postrock, nyprog og øvrige indie-ismer. Catchy og sterke vokalmelodier, finurlige gitartemaer, lushe synther og en drivende rytmeseksjon. Ofte er det en tanke om å bruke gitarene på samme måte man hører synther i mye av dagens pop. Av og til lykkes vi kanskje med det!

Urørt mener:

Byegone leverer intrikat pop, drevet frem av noe så sjeldent som et oppsett med trommer, gitar, bass og vokal. Tilbakelent, groovende trommespill og en sprettende og leken gitar drar melodien fremover – før det forløses i et stort refreng. Alt så velprodusert at det er en fryd for øret.

– En mislykka klementinsaus

Byegone startet i 2012 under navnet JaiUneÂme, et bandnavn som Ukas Urørt selv betegner som «et ordentlig pretensiøst og mannevondt bandnavn». Det har vært en del utskiftninger i besetningen, men nå er gjengen samlet under Byegone-navnet.

– Alle har ganske ulike bakgrunner, men møtes over god musikk og gleden av å spille og skape noe sammen. Vi er en ganske musikknerdete gjeng, får P3 forklart.

Hva er historien bak låta «Creatures»?

– Den hadde arbeidstittelen «Clementine», delvis oppkalt etter Kate Winslets karakter i Eternal Sunshine of the Spotless Mind og delvis en mislykka klementinsaus som brant seg under en middag. Etter at Christine skrev tekst og melodi passa det seg bedre med en relevant låttittel til teksten. Låta handler om kjipe tanker man aldri blir kvitt, som forfølger deg og trykker deg ned.

Å være kompromissløs

Hva er deres inspirasjonskilder?

– Fellesnevnere er band som Bon Iver, Motorpsycho, Jaga Jazzist, Kate Bush og Mew. Det er band og artister som gjør sin egen kompromissløse greie, som vi faller veldig for.

Nevn en konkret låt dere har blitt inspirert av.

– Kommer ikke unna Bon Iver her. Åpningssporet, «Perth», fra den selvtitulerte plata deres er en så sterk låt og har kanskje det beste gitartemaet noensinne. Sett låta gjerne i sammenheng med «Minnesota, WI» og du har åtte magiske minutter. Vi stemmer gitarene i en alternativ tuning, direkte inspirert av denne låta, og gitarspråket her har vært en stor innflytelse og inspirasjon.
Bon Iver – «Perth»:

Har dere andre favoritter på Urørt?

Lumikide – helt fantastisk pop med smakfulle jazz-vibber. Axel Skalstad er kanskje landets kuleste trommis.

Captain Kill – rockens hedersmenn som sender velkjente nikk til alt fra Motorpsycho til Frank Zappa.

Twin Pines Mall – ga ut ei plate i fjor som flere av oss hørte i hjel. God miks av alternativ rock og hardcore med deilige gitarer og farlige hooks!

Ludvig Moon – gode venner av oss som vi mener alle bør ha fått med seg nå! En deilig og svevende indiedrøm.

Uncanny – kompromissløs trio som ikke sparer på kruttet, våres «go-to-band» når vi trenger litt filleristing.