Kroppsbygging – hva er det?

P3 DOKUMENTAR: Sjekk ut hvordan NRK har tatt for seg fenomenet kroppsbygging.

I anledning den nye P3-dokumentaren om vold i Arendal saumfarte vi NRKs digitalarkiv etter noen passende klipp til en akkompagnerende videocollage. Men mens vi hadde gledet oss til en og annen raritet – kanskje en typisk 70-talls reportasje om det nyåpnede karatesenteret i sørlandsbyen, slike ting – hostet snarere den harkende søkemotoren opp en jevn, putrende strøm av homogene nyhetsinnslag om enda mer repetitive voldsepisoder. Ikke særlig interessant.

I P3-dokumentaren møter vi derimot fascinerende karakterer. Alt fra muskuløse herremenn som banker opp vektere og pælmer de oppi frysebokser, til ”Sleggemannen” fra NOKAS-ranet, den brillefine kickbokseren Erling Havnå. Folk som er over middels opptatt av vold og anabole steroider, men også fysisk aktivitet, muskler og trening. Kampsport i vid forstand ble dog vel omfattende for en liten videomontasje, så vi snevret det inn, med tanke på å glede øyet, til kroppsbygging, muskelsportenes posørdivisjon, en idrettsgren som er såpass eksentrisk at NRKs fremstilling av fenomenet muligens ville frembringe noen interessante innslag fra fortiden.

Å se på ekshibisjonister, folk som lever av reell image-bygging, som iscenesetter sine liv etter mer eller mindre sunne kroppsidealer, er i hvert fall mer underholdende enn et opptak fra en andredivisjons judokamp fra 1986. Det er jo selvsagt langt mer spennende å se NM i kroppsbygging fra 1985.

Tv-program: Kristendomskunnskap: «Du skal ikke ha andre guder enn meg» (1968)

Hva du ser: Et fantastisk klipp for alle oss arkivnerds. Dette er rett og slett en undervisningsvideo i kristendomskunnskap for åttendeklassinger fra 1968. 1968 var blant annet året da Martin Luther King jr. ble myrdet i Memphis, og studentopprøret MAI 68 startet opp i Frankrike. Det var også det første året det ble meldt om oljefunn på norsk sokkel. Undervisningsvideoen viser alle de syndige fristelser – bil, shopping, sigaretter, porno, popidoler… latter, vennskap (?) – som forstyrrer den totale hengivelse til Gud. Ett av disse satans barn var altså kroppsbygging. Videoen er lang, og burde vel strengt tatt klippes ned til normal iBrain-nettlengde, men med tanke på at vi lever i slike retrofanatiske tider, kan det jo være at noen der ute ønsker å drømme seg tilbake til en svunnen sort-hvitt-æra, og se hele denne arkivkuriositeten. (Kroppsbygging-innslaget begynner ca. 06:30)

Advarselsmeldingene på tobakksprodukter er ikke hva de en gang var (Foto: Skjermdump)
Advarselsmeldingene på tobakksprodukter er ikke hva de en gang var (Foto: Skjermdump)

Hva du lærer om ungdom og kroppsbygging: Rebelsk ungdom digger kroppsbygging! Det er motstrøms og radikalt. Merk også hvordan bakgrunnsjazz gjør alt som i utgangspunktet er litt harry, veldig sexy.

Tv-program: Sportsrunden (1985) NM i kroppsbygging i Konserthuset i Oslo.

Hva du ser: Du ser shots fra oppvarmingen bak scenen, og shots fra poseringer og program. Av utøvere ser du blant andre Ståle Hagen, Eva Østensen og Geir Paulsen. Merk hvordan nyhetsankeret, motvillig og litt nedlatende, uttaler ordet «kroppsbygging»: «kropps … bygging» *sukk*. «Detta er’a faen mæ ikke skikkelig idrett!»

Hva du lærer om ungdom og kroppsbygging: Siden kroppsbygging åpenbart ikke var veldig godt kjent på 80-tallet, forklarer reporter Akerjordet hva vi ser. Innslaget fungerer dermed som en fin liten introduksjon til alle oss andre, som på 10-tallet, forsatt ikke vet særlig mye om profesjonell kroppsbygging. Sjekk forøvrig ut Paulsens avsluttende program, svulstig kult!

Tv-program: Dagsrevyen (1988) Kroppsbygging og doping.

Hva du ser: Stopp pressen! Den første norske kvinnelige styrkeløfteren er tatt for doping! En rystet professor Svein Oseid (1930 – 1991) advarer mot hormonpreparater. Siste halvdel av innslaget handler om kroppsbyggerjenta Vigdis Frydenlund, som må forsvare at hennes 52-kg tunge kropp, ikke er særlig maskulin.

Hva du lærer om ungdom og kroppsbygging: Vel, hormonpreparater fører blant annet til vekst av klitoris. Så vet du det.

Tv-program: Camping – for Gud og Herman (1995) med Espen Thoresen og Herman Baskår.

Hva du ser: Ja, hva er det vi egentlig ser her? Et av TV-historiens merkeligste intervjuer? Med det som må være tidenes minst subtile intervjuteknikk, gjør Baskår det klart for Paulsen at han vet at muskelmannen egentlig driver med steroider.

Hva du lærer om ungdom og kroppsbygging: Du lærer aller mest om de typiske fordommene vi vanlige folk har mot disse bola kroppsidiotene.

Tv-program: Norge i dag (1998)

Hva du ser: Kjell Dinesen, fra Hareid i Møre og Romsdal, har en voldsom appetitt på nyklekte egg. Flere hundre unge fjærkre må til for å fylle kroppsbyggerens månedlige behov. Du ser shots av Kjell Dinesen som pumper jern i et nedlagt hønseri (!), og shots av den samme mannen som gomler i seg uttalige egg.

Hva du lærer om ungdom og kroppsbygging: Kroppsbyggere spiser mye egg.

Tv-program: Først & sist med Fredrik Skavlan (2004)

Hva du ser: Kroppsbyggeren Jostein Ødegården danser for daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Valgerd er åpenbart imponert, og mener Skavlan er en pingle.

Hva du lærer om ungdom og kroppsbygging: Malen på disse arkivsakene etterspør alltid en link til ungdommen, men du lærer altså ingen verdens ting om ungdom og kroppsbygging av å se på dette klippet.

Se også: P3s bilder fra NM i kroppsbygging 2009

Det var vel det om våre tapre kroppsbyggere. Et eller annet fenomen du gjerne skulle sett en arkivsak om? Hva enn det skulle være!