– Ikke den snilleste industrien i verden

Bergensgutten har etter noen år lært at det ikke er alle som har gode hensikter i musikkindustrien. Det skremmer han imidlertid ikke bort fra bransjen.

Det er et par år siden navnet Kygo begynte å florere i mediene og på tjenester som Soundcloud, YouTube og Spotify. I dag har Kygo, mindre kjent som Kyrre Gørvell-Dahll, vært innom flere store show, besøkt flere amerikanske talkshow og prydet forsiden på Billboard Magazine. Musikken han introduserte for verden, tropical house, har ført ham til de fleste storbyer i verden, fra Toronto til New York, Los Angeles og London.

Etter noen år i musikkindustrien lærer man fort å skille mellom folk: de som er oppriktig hyggelige, og de som kun er ute etter å utnytte deg, mener Kygo. Han trekker det frem som en av de viktigste tingene han har lært de siste årene.

Blitt mer skeptisk

Musikeren har med årene lært at han ikke burde ta alt for god fisk. Han merker fort når folk setter på «nice»-fjeset og kun er ute etter å be han om noe:

– Det er absolutt ikke den snilleste industrien i verden. Det er veldig mange mennesker som virker veldig greie første gangen du møter dem, men som egentlig bare er ute etter å bruke deg på en eller annen måte.

Hvordan påvirker det deg?

– Det har ført til at jeg er mer skeptisk til folk jeg møter via musikken. Det er mange som kontakter meg, og som virker sykt hyggelige. Så spør de meg om noe, og når jeg ikke kan gi dem det de vil ha skjønner jeg hvem de egentlig er. Jeg er mer skeptisk til mennesker, og jeg tror ikke nødvendigvis på at de er den gode personen de sier at de er.

At musikkindustrien kan være kynisk og utspekulert gjør imidlertid ikke at Kygo vurderer å legge det hele på hylla.

– Jeg har laget musikk hele livet, og jeg kommer til å gjøre det hele livet. Selv om musikken min ikke er populær om noen år, kommer jeg sikkert til å sitte på rommet, lage musikk og spille piano. Jeg har altså ingen planer om å slutte å lage musikk.

Kygo prøver noe nytt med singelen «Fragile». Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.
Kygo slapp i dag ny singel, og i løpet av våren ventes debutalbumet som fansen har ventet lenge på. (Foto: Mattis Folkestad, NRKP3.)

Singelslipp med Labrinth

I disse dager reiser Kygo, som tidligere i år ble Årets Spellemann, rundt i Europa og holder konserter. I dag slapp han også sin siste singel, «Fragile», sammen med Labrinth, som står bak hitlåter som «Jealous», «Beneath Your Beautiful» og «Earthquake». Det var sistnevnte låt som gjorde ham oppmerksom på den britiske 27-åringen.

– Jeg har hatt lyst til å jobbe med Labrinth i seks-syv år, helt siden jeg så ham på Hove-festivalen. Han hadde en ganske grei hit, Earthquake, og siden det har jeg vær helt frelst.

Til forskjell fra tidligere singler, som alle har funnet veien til VG-lista, bærer denne mindre preg av klassiske tropiske toner.

– Jeg hadde lyst til å prøve å gjøre noe nytt! Og «Fragile» er helt annerledes sammenlignet med alle de andre låtene jeg har produsert, og det samme gjelder mye av det som kommer på albumet. Det kommer til å være veldig mye forskjellig der, for jeg sitter egentlig bare og har det gøy i studio, og leker og eksperimenterer med forskjellige stiler. Jeg synes den nye låten er et godt eksempel på det.

Det synes også P3 sin anmelder som trillet en femmer på terningen, og skrev at: «På «Fragile» viser Kygo at han er i stand til å fornye seg, og leverer noe annet (og mye bedre) enn den stødige strømmen av piña colada-marinert slappfiskhouse hans musikalske karriere til nå er bygget på.»

Les hele anmeldelsen: Kygo feat. Labrinth – «Fragile»

Under sine besøk på talkshow, både her hjemme i Norge og i det store utland, roer Kygo ned låtene, og spiller på det som i hans hode er det ultimate instrumentet. Nemlig piano. Denne gangen har pianoet fått en stor rolle allerede på den nye singelen. Kygo ser nemlig på seg selv mer som en pianist, enn en DJ.

– Jeg har spilt piano siden jeg var liten, og jeg begynte å komponere egne melodier på piano. Jeg føler at jeg er mer en pianist enn en DJ fordi jeg har spilt piano i 20 år og kun jobbet som DJ i tre. Jeg føler at det er piano jeg er flink til, og det er dét jeg har lyst til å gjøre på scenen, sier Kygo.

Dokumentar: Kygo: A billion streams and counting

Vurderer eget plateselskap

Låten er med på 24-åringens kommende album, «Cloud Nine», som slippes 13. mai dersom vi har klart å tolke 24-årigens kryptiske Instagram-innlegg fra onsdag. Bildet viser datoene 18.03.15, 02.04.16 og 22.04.16 – som antageligvis viser til kommende singelslipp, ettersom «Fragile» kom den førstnevnte datoen. 13.05.16 står i større skrift, og flere brukere på Instagram tolker det som datoen Kygo slipper sitt første album.

Derfor kan neste Kygo-singel komme allerede etter påske. Etter albumslippet i vår kan det også hende at Kygo begynner å slippe musikk på eget plateselskap.

Artister og produsenter trenger ikke lenger store plateselskap i ryggen for å få musikken ut til fansen, og de siste årene har flere av de store startet egne plateselskap. Blant dem er Avicii, Tiesto, Jay Z og Eminem – og snart slenger kanskje Kygo seg med på bølgen. Tanken om å starte noe eget har nemlig streifet ham:

– Jeg hører mye musikk på nettet og finner plutselig mange dyktige produsenter som fortjener å få musikken sin på et plateselskap.

– Det er ikke umulig at jeg lager et «label», og prøver å finne artister som kan få gi ut musikken sin, fortsetter musikeren.

Hør Kygos teaser av «Cloud Nine»:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/246720590″ params=»auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true» width=»100%» height=»100″ iframe=»true» /]

24-åringen har i dag ingen spesielle artister eller produsenter i tankene, men viser til at det nå er mange nye artister som får gitt ut musikk. Han trekker frem nordmennene Sonny Alven og Alan Walker som eksempler.

SE OGSÅ: Disse norske låtene ble mest spilt i utlandet i fjor

– Det er mange dyktige produsenter der ute, og fra Norge ser det ut som om de popper opp over alt. Det er veldig gøy, sier han og fortsetter:

– Jeg føler det har vært litt stille fra Norge på musikkfronten internasjonalt, så det er veldig gøy at det nå kommer veldig mange som gjør det bra både i og utenfor Norge.

Helt til sist byr vi på noen morsomme dilemmaer med Kygo:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=35G7c2ytI_M&w=560&h=315]