Lærte å produsere gjennom YouTube

Ukas Urørt: Emma Jensen (21) skriver, spiller, synger og produserer selv. Nå imponerer hun norske elektronikaprodusenter.

For kun noen måneder siden var det helt uaktuelt for Emma Jensen (21) å vise musikken sin til noen andre enn moren og kjæresten. Nå er hun Ukas Urørt med låta «Closer», og har bestemt seg for å satse på musikk.

– Musikken betyr alt! Det er nok derfor det har vært så skummelt å dele den med andre.

Urørt mener:

Alt fra første strofe er det noe som engasjerer og pirrer med musikken til Emma Jensen. Hennes nære hviskende stemme, i et utforskende lydbilde og med en produksjon som er tidstypisk uten å fremstå konstruert, vekker en interesse som higer etter mer. Vi gleder oss til å høre fra Emma Jensen i fremtiden, både som artist, men gjerne også som låtskriver eller produsent for andre.

 

Lært å produsere gjennom YouTube

Emma Jensen koser seg i hjemmestudio. Foto: Privat
Emma Jensen koser seg i hjemmestudio. Foto: Privat

– Jeg skulle ønske jeg hadde en skikkelig kul historie om hvordan låta ble til, men jeg satt bare i hjemmestudioet, la noen enkle akkorder og begynte å improvisere fram en melodi.

Teksten var et utkast Emma hadde liggende på mobilen, og som hun bygde videre på i studio.

– Jeg skriver ned tekster jeg kommer på hele tiden, når jeg sitter på trikken eller akkurat skal til å sovne.

Emma både skriver, spiller, synger og produserer selv. Sistnevnte er noe hun nylig har begynt å utforske. Hun finner lyder og effekter i låter hun liker, og prøver seg frem ved hjelp av flinke folk på YouTube.

– Jeg hadde nettopp sett en video på YouTube med «How to do Skrillex style vocal chop», og tenkte jeg skulle prøve meg på det. Etter hvert som jeg lekte meg, fant jeg min egen lille vri.

– Kjæresten min er også alltid veldig gira på å snike inn en gitarsolo her og der, i låtene mine. Som oftest funker det dårlig og jeg pleier å være ganske negativ til det, men denne gangen synes jeg faktisk det funka!

Når Emma hører musikk hun digger kommer det ofte et lite: – «mhm!»

– Jeg vil at folk skal få den samme mhm-følelsen når de hører musikken min.

Carl Louis. Foto: Promo
Carl Louis liker Ukas Urørt, Emma Jensen. Foto: Promo

– Musikk som overrasker

Lido er fan av Melf, Mikhael Paskalev mener Luli har mer bein i nesa enn The xx og forrige uke ble Maya Vik sjarmert av Boy Pablo.

Etter at Emma viste musikken til duoen Lemaitre i tv-serien Bøkketlista, inspirerte deres gode tilbakemeldinger henne til å dele låtene med andre. Nå har også produsent og tidligere medlem av CLMD, Carl Louis fått øynene opp for Emma:

– Kult virkemiddel med forsiktig, nesten hviskende, vokal som forsterker teksten «Come a little closer».

Carl Louis har også bitt seg merke i kjæresten til Emma sin gitar-solo, som han mener løfter låta.

– Gitaren gir låta en kul balanse mellom elektronisk og organisk, og det kommer veldig uventet. Musikk som overrasker er et stort pluss. Jeg synes det er veldig kult at hun produserer selv.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ou5_Q6eJjig&w=560&h=315]

 

– I overkant opptatt av dovendyr

Før turte ikke Emma vise låtene sine for andre. Nå har hun bestemt seg for å satse på musikk.

– Gjennom musikken kan jeg drømme meg bort og forsvinne inn i min egen boble. Jeg liker at det alltid er noe nytt å lære, og synes jeg ofte får uttrykt så mye mer i en låt enn det jeg ellers gjør når jeg snakker med folk.

Emma beskriver seg selv som en relativt blid og positiv person, men tror det er viktig at hun får utløp for de litt mørkere sidene gjennom musikk.

– Jeg har litt «fomo», (red. vil ikke gå glipp av ting) så prøver å være så sosial som mulig og få med meg alt av kule konserter, festivaler og andre morsomheter. Men gjennom musikken får jeg også utløp for andre sider av meg selv.

Emma inspireres av folk som følger drømmene sine og irriterer seg over dem som presser seg på trikken før andre har gått av.
– Ellers er jeg i overkant opptatt av å se videoer av dovendyr på YouTube.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aaqzPMOd_1g&w=560&h=315]

 

– Supergira på tiden fremover

– Jeg skal gå enda mer ut av komfortsonen. Jobbe hardere, lære nye ting og lage masse ny musikk. Jeg er supergira på tiden framover!

– Håper også jeg får spilt litt for folk. Jeg har jo ikke hatt noen konserter ennå, så i første omgang er drømmegigen en gig i seg selv!

Emma inspireres av indiepop fra Wet, LANY og Banks, og produksjonene til Nineteen85. Hun slenger seg ut på dansegulvet om noen setter på Julie Bergans «Arigato», mens den musikalske helten er John Mayer:

– Han er et godt eksempel på at selv om man begynner å lage én type musikk kan man alltid prøve ut noe nytt. Tanken om at man ikke må holde seg til en greie resten av livet, inspirerer meg til å sette færre begrensninger når jeg lager musikk. I tillegg er han en sjukt dyktig gitarist og låtskriver, med en helt rå formidlingsevne. Han er helten min!