Tracy tvinges til prostitusjon

– Jeg ble «oppdaget» i Nigeria da jeg var 16 år, av en dame som ga uttrykk for at hun likte meg, og ville hjelpe meg med å dra til Europa for å få skolegang og et bedre liv, forteller Tracy.

Hun sier hun kommer fra en fattig familie i Nigera, og at tilbudet gledet både henne og familien.

– Europa er jo det forjettede land for oss Nigerianere.

I stedet for skolegang og trygghet ble Tracy del av en dyster statistikk; menneskehandel. Kvinnen som plukket henne med fra Nigeria truer om voodoo og vold mot familien hennes dersom hun ikke gjør som hun blir bedt om – og Tracy tilbringer derfor dagene på et gatehjørne på Karl Johan.

– Selvfølgelig liker jeg ikke å være prostituert. Det er ingenting å like ved denne jobben.

Tracy er en av personene du møter i miniserien Leo og de utstøtte. Se flere episoder her.

Det er vanlig at ofre for menneskehandel lokkes med løfter om utdanning, jobb og penger. I stedet utsettes ofrene for alt fra tvungen prostitusjon, tvangsarbeid, organisert tigging og fjerning av organer. Mange blir mishandlet helt til de gjør som de får beskjed om – og kun en liten andel av menneskehandelen oppdages. Ofte er ofrene redde for hva som kan skje dersom de tyster, og de har ofte liten tiltro til politi og myndigheter.

Voldtatt som jomfru

Da kvinnen som organiserer Tracys liv og menneskehandelen hun er utsatt for, oppdaget at jenta var jomfru, tok hun fort affære.

– Hun ringe noen menn som kom og voldtok meg fire ganger. Det var et brutalt møte med sex, og veldig smertefullt. Jeg ble gravid og måtte ta abort. Det var helt forferdelig, sier Tracy.

I tillegg fikk Tracy vite at hun må betale en gjeld på 70.000 euro for reisen til Norge.

– Jeg ante ikke hvor mye penger det var snakk om, men må selge kroppen min for å skaffe henne penger.

Slik «gjeld» er svært vanlig innen menneskehandelindustrien. Som resultat av de store beløpene de «skylder», sitter ofrene igjen med få eller ingen av pengene de tjener på prostitusjon eller annet vis. Mange selges også videre, fordi de ikke klarer å nedbetale «gjelden» sin.

– Tyst eller reis hjem

Tracy har søkt hjelp hos norske myndigheter, og har fått sosialbolig og -støtte. Nå har hun seks måneders frist til å bestemme seg for om hun vil bli sendt ut av landet, eller tyste på folkene som organiserer menneskehandelen. I Norge risikerer man opptil ti års fengsel dersom man blir dømt for å organisere menneskehandel.

Velger hun å gjøre sistnevnte, risikerer hun at det går utover familien.

– Jeg har blitt truet med at de vil bruke voodoo mot familien min dersom jeg tyster på nettverket. Hun bruker troen min mot meg. Det kan også skje andre ting.

Hun står dermed overfor et ekstremt vanskelig valg.

– Jeg liker ikke livet mitt sånn det er nå.

Se episoden av Leo og de utstøtte øverst i saken.

Se intervju med Leo Ajkic om møtet med Tracy